Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kulturologiya_M_MT-11.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
372.22 Кб
Скачать

7. Культура Середньовіччя (6 год.)

Загальні риси та основні тенденції культурного розвитку Європи в ІV-ХІІ столітті. Роль і місце релігії в розвитку науки, мистецтва, моралі. Проблеми прогресу й регресу в культурних процесах Середньовіччя. Свобода і несвобода в суспільній свідомості Середньовіччя.

Народна культура. Слов’янські об’єднання лісової зони та особливості побутової культури, світогляду. Поширення християнської культури та її вплив на світогляд східних слов’ян.

Україна-Русь в контексті християнського світу. Найвагоміші культурні здобутки епохи Середньовіччя.

8. Європейське Відродження та українська культура (6 год.)

Поняття та основні принципи гуманізму. Відображення нового світогляду у творчості видатних гуманістів епохи Відродження. Вплив епохи Відродження на формування нового психологічного типу європейця. Реформація та поширення протестантської етики.

Українська культура в ХІV- першій половині ХVІІ століття - невід’ємна складова частина загальноісторичного процесу. Поширення гуманістичних ідей західноєвропейського Відродження в Україні. Ствердження ренесансно-реформаційного характеру та традицій укрїнської культури в процесі формування національної самосвідомості українського народу (ХV-ХVІІ століття). Український внесок у скарбницю світової культури. Значення культурної спадщини ХІV-першої половини ХVІІ століття для подальшого розвитку української культури.

9. Доба Бароко та її особливості в Україні (6 год.)

Розвиток суспільно-політичної думки і культури країн Західної Європи в другій половині XVII століття. Критика католицизму і релігійного скептицизму. Боротьба абсолютистської й антиабсолютистської доктрин у Франції. Грандіозне будівництво в стилі бароко у Версалі, Парижі. Українська культура другої половини XVII століття.

Вплив поділу України на розвиток культури. Нерівномірність протікання культурних процесів у різних регіонах України. Києво-Могилянський колегіум, його зв’язки з Західною Європою, слов’янськими країнами. Утвердження загального барочного науково-літературного стилю в Україні. Розвиток українського бароко в другій половині XVII-XVIII столітті. Барочна архітектура Придніпровської та Західної України. Розвиток барочного граверства, його вплив у Центральній та Східній Європі. Своєрідність українського бароко в загальноєвропейському контексті.

10. Епоха Просвітництва в Європі й на Україні. Європейський романтизм та українське національне відродження (кінець XVIII -перша половина хіх століття) (2 год.)

Ідеї Просвітництва в Європі XVIII століття. Культурологічно-психологічна характеристика епохи Просвітництва. “Рококо” і “класицизм” як альтернатива художнього мислення ХVІІІ століття. Класицизм в літературі та мистецтві України: архітектура, живопис, музика. Романтизм як відображення нових світоглядних уявлень європейців. Етнічна концепція нації німецьких романтиків. Нові жанри художньої літератури: психологічна повість (Ф.Шатобріан, Ж.Сталь), лірична поема (Байрон, Шеллі), “готичний роман” (Радкліфф).

Романтизм в українській літературі. Український живопис. Романтична концепція “Філософії серця” П.Юркевича. Значення творчості Тараса Шевченка для української історії та культури.

11. Українська культура в загальноєвропейському культурному процесі другої половини ХІХ - початку ХХ століття. Сучасна українська культура та її входження у світовий простір(4 год.)

Основні тенденції розвитку культури другої половини ХІХ - початку ХХ століття. Криза гуманістичного напрямку в культурі. Формування культу насильства і сили. Поява нових художніх напрямків та течій як вияв пошуку нетрадиційних шляхів самореалізації митця. Тенденції та харакетрні риси культурного розвитку в різних регіонах України в другій половині ХІХ - початку ХХ століття: освіта, наука, література, театр.

Основні напрямки розвитку зарубіжної культури в 1990-х роках ХХ ст.- поч. ХІХ ст. Масова культура та її специфіка в різних типах сучасних суспільств. Елітарна культура. Наука, освіта, література, мистецтво, релігія в сучасному світі. Роль національної культури в утвердженні і розвитку незалежності держави. “Свобода творчості” митця в сучасній українській культурі (живопис, література, скульптура тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]