Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kulturologiya_M_MT-11.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
372.22 Кб
Скачать

4. Морфологія і семіотика культури (8 год.)

Поліморфізм культурного буття. Форми, типи, види та галузі культури. Матеріальна форма культури та її особливості. Господарська культура як структурний компонент (форма) матеріальної культури. Виробничо-технологічна та економічна форми культури як галузі господарської культури. Духовна культура та її структурні компоненти – наука, філософія, міфологія, релігія, мораль, право, політика, мистецтво. Фізична культура: її компоненти та соціальний аспект.

Проблема суб’єкту культури в культурології. Суб’єкти культурної творчості: все людство, народи, народності, нації, держави, соціальні і соціодемографічні групи населення, особливі соціокультурні групи людей, сім’я, окрема особистість, Народ і інтелігенція.

Поняття субкультури. Види носіїв та соціальні функції субкультур. Молодіжні субкультури. Контркультура та її прояви в суспільстві. Людина як творець, носій і “продукт” – суб’єкт і об’єкт культури. Соціалізація та інкультурація як процеси прилучення людини до культури і способи виявлення її творчого потенціалу. Інтелігентність як сутнісна характеристика культури особистості. Культурна багатоманітність людства. Етнічна (народна) культура та її особливості. Національна культура та її ознаки. Роль національної культурної еліти у становленні націй та їх культур.

Проблема феномену світової культури. Світова культура як макросистема. Єдність і багатоманітність світової культури. Поняття “загальнолюдська культура”, “культура людства”. Співвідношення світової й загальнолюдської культури. Основні процеси й тенденції в сучасній загальнолюдській культурі. Культура як семіотична система. Символічний характер культури. Поняття “знаку” в культурі. Типологізація знаків і знакових систем культури. Поняття, особливості і природа символу. Поняття і смисл культурного тексту. Поняття “код культури”, “культурні універсалії”. Семантика. Герменевтика. Принципи сучасної інтерпретації культурних текстів. Поліфонізм мов культури.

5. Динаміка культури. Типологія культури (6 год.)

Поняття “динаміка культури”. Характерні риси динаміки культури: усталеність взаємодії її компонентів, періодичність, стадіальність. Традиції і інновації як відображення статики і динаміки в культурі. Стабільність і нестабільність. Традиційні і сучасні (інноваційні) культури. Культурна спадщина, культурне успадкування, культурна спадкоємність.

Рух від традиційної культури до культури інноваційної як загальна тенденція історії людства. Поняття цілісності культури: єдність і органічність, гармонія і рівновага. Основні типи (види, форми, напрями) і наслідки культурної взаємодії.

Основні моделі соціокультурної динаміки: еволюційна або лінійна (фазова, етапна) Поняття “соціокультурні зміни”. Причини соціокультурних змін.

Характер соціокультурних змін. Обсяг, спрямованість, тривалість, швидкість, відносність як характерні риси культурної зміни. Розвиток і еволюція, прогрес і регрес, ритм і темп культури. Особливості культурної еволюції. Глобалізація культури.

Філософське осмислення проблеми типології культури. Типологія культури як метод наукового пізнання. Специфіка та основні завдання типології культури. Проблема критерію та основ класифікації культури. Основні принципи типології культур. Найпоширеніші види типологізації культури. Широкомасштабна регіональна типологія культури: Схід-Захід, Північ-Південь. Цивілізаційна типологія культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]