Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_banki_diplom_Microsoft_Word.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

2.2 Характеристика фінансово-економічного стану комерційного банку

При проведенні загального аналізу банківської діяльності необхідно використовувати таку методику, яка найбільшою мірою сприятиме його ефективності. Доцільно дослідити динаміку основних економічних показників діяльності комерційного банку за останні три роки, зокрема стан ресурсних, витратних, результуючих показників, таких, як динаміка і структура капіталу банку, якість його активів, показники прибутковості та рентабельності установи, темпи зростання банку, показники ліквідності та платоспроможності банку, показники економічних нормативів тощо. У цій частині роботи окремо слід проаналізувати та оцінити фінансовий стан комерційного банку, визначити основні тенденції його розвитку протягом останніх 3-х років діяльності. Для цього потрібно дослідити стан власних, залучених та позичених коштів банку, їх розміщення в кредитні та інші активні операції, динаміку показників ліквідності, прибутковості та рентабельності банку, таких як миттєва, поточна та короткострокова ліквідність банку, чиста процентна маржа, чистий серед банку, «мертва точка» прибутковості банку, норма прибутку на капітал, прибутковість (рентабельність) активів, рентабельність витрат, обсяг прибутку до оподаткування та чистого прибутку банку, дати оцінку рівня та динаміки стану ліквідності, ділової активності, рентабельності, активів та пасивів банківської установи. Інформаційним забезпеченням проведення такого аналізу є дані річної фінансової звітності, зокрема «Баланс комерційного банку», «Звіт про фінансові результати», «Звіт про рух грошових коштів», «Звіт про власний капітал», Примітки до річної фінансової звітності банку: «Облікова політика», «Кошти в інших банках», «Цінні папери в торговому портфелі банку», «Кредити та заборгованість клієнтів», «Основні засоби та нематеріальні активи», «Нараховані доходи до отримання», «Кошти клієнтів», «Боргові цінні папери, емітовані банком», «Нараховані витрати до сплати», «Статутний капітал», «Процентний дохід», «Процентні витрати», «Торгівельний дохід», «Загальні адміністративні витрати», «Витрати на персонал», «Чисті витрати на формування резервів», «Витрати на податок на прибуток».

2.3 Спеціальний аналіз фінансового стану питання, який є предметом дослідження дипломної роботи

У дипломній роботі розглядається одне з конкретних „вузьких” питань аналізу банківської діяльності. Це, наприклад, може бути капітал банку та особливості його формування, зобов’язання банківської установи, стан та якість активів банку, ризики банківської діяльності та управління ними, фінансові результати та фінансовий стан банку тощо. Стан цього питання в комплексі заходів зростання фінансової ефективності діяльності комерційного банку в дипломній роботі необхідно вивчити глибоко й усебічно. Для реалізації такого підходу потрібно провести спеціальний аналіз стану та динаміки показників, які характеризують предмет дослідження. Для визначення тенденцій і виявлення факторів, котрі впливають, такий аналіз рекомендується здійснити за даними діяльності комерційного банку протягом останніх трьох років.

Спеціальний аналіз може бути проведений на базі стандартних методів та підходів (горизонтальний, вертикальний, аналіз фінансових коефіцієнтів, інтегральний аналіз) чи із застосуванням індивідуальних методичних підходів, можливо, методів, запропонованих студентом.

Поглиблене вивчення питання дипломної роботи передбачає використання, крім інформації стандартної звітності, додаткових даних із первинних документів, довідок, інформації управлінського обліку. Результатам спеціального аналізу необхідно дати правильне економічне тлумачення, тобто правильно їх оцінити. Важливість такої оцінки витікає з того, що результат спеціального аналізу є вихідною інформацією для розроблення рекомендацій щодо поліпшення фінансового стану комерційного банку .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]