Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_banki_diplom_Microsoft_Word.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

3. Вибір, обґрунтування теми та складання плану дипломної роботи

Тему дипломної роботи студент обирає самостійно з-поміж розробленого і затвердженого кафедрою фінансів, банківської справи та державного управління переліку типових тем, який щорічно доповнюється й оновлюється.

Вибір теми дипломної роботи має проводитися з урахуванням наукових інтересів студента, проблематики, яку він вивчав у процесі виконання наукових досліджень за планами роботи студентського гуртка та при виконанні курсових робіт. Вибір теми дипломної роботи може бути пов’язаний із замовленням конкретного комерційного банку. За таких умов результати дипломної роботи будуть використані в практичній діяльності банківської установи і сприятимуть більш ефективній її діяльності.

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, враховувати фінансово-економічну ситуацію в країні, стан та тенденції розвитку банківської системи, відображати чинну практику банківської діяльності й відповідати завданням і вимогам аналізу фінансово-економічної діяльності комерційного банку. Дипломні роботи з однаковою темою можуть бути виконані на прикладі різних банківських установ, але не більше ніж двома студентами.

Після вибору та узгодження з науковим керівником теми дипломної роботи студент подає заяву на ім’я завідувача кафедри для її затвердження (Додаток В). Після затвердження теми дипломної роботи студент разом із науковим керівником оформляє завдання до виконання дипломної роботи (не пізніше ніж за місяць до початку дипломного проектування) та подає його на кафедру в 2-х примірниках, один з яких після підписання завідувачем кафедри видається студенту і зберігається у нього до закінчення дипломного проектування та передається на кафедру разом із виконаною дипломною роботою.

Наступним етапом є складання плану дипломної роботи, який повинен розкривати її мету та основні завдання. Орієнтовні плани дипломних робіт наведені в додатку Б до методичних указівок. Необхідно враховувати, що зміст плану дипломної роботи безпосередньо пов’язаний із станом попереднього вивчення літературних джерел та обсягом і якістю зібраного студентом під час виробничих практик у базовій банківський установі звітно-статистичного матеріалу.

Якісне виконання дипломної роботи передбачає ретельне вивчення як нормативної (закони, нормативні акти, інструктивні документи), так і спеціальної фінансово-економічної (підручники, навчальні посібники, довідники, періодичні видання тощо) літератури. При підборі літературних джерел потрібно звертатися до предметних каталогів і бібліотечних довідників університету та обласної публічної бібліотеки.

Пошук потрібної інформації повинен носити виключно цільовий характер, тобто сприяти якісному розв’язанню проблемних питань дипломної роботи. Спочатку необхідно розглянути та вивчити базові для даної дипломної роботи законодавчі й нормативні акти. При вивченні загальнотеоретичної літератури слід ураховувати, що в сучасних умовах трансформації економіки до розвинутих ринкових відносин відбувається інтенсивне ламання традицій, тенденцій, у зв’язку із чим виникають принципово нові проблеми. Для пояснення і розв’язання таких проблем різними науковими школами пропонується значна кількість економічних концепцій. При цьому кожна з них пропонує свою аксіоматику та в рамках власних наукових поглядів визначає шляхи розв’язання проблем. Одні й ті ж економічні явища та проблеми можуть мати різну інтерпретацію, неоднакові висновки, різні, а інколи протилежні рекомендації щодо шляхів розв’язання проблемних питань. Студент має критично оцінювати різноманітні погляди щодо шляхів розв’язання проблеми, обґрунтовувати власну позицію, яка буде реалізована в дипломній роботі і відповідно стане предметом захисту на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Дипломна робота виконується на практичних матеріалах банківської установи. Кількість та обсяг необхідної інформації визначається характером обраної теми дослідження й узгоджується з керівником дипломної роботи. Обов’язковий мінімум практичного матеріалу, необхідний для виконання дипломної роботи, складають форми бухгалтерської, фінансової річної та квартальної звітності («Баланс банку», «Звіт про фінансові результати», «Звіт про рух грошових коштів», «Звіт про власний капітал», Примітки до річної фінансової звітності), потрібні за темою форми статистичної звітності Національного банку України, матеріали з річного звіту комерційного банку, аудиторські висновки, дані статуту фінансової установи тощо. Обов’язкова для висвітлення теми дипломної роботи інформація збирається за три роки діяльності комерційного банку, в окремих випадках – за більш тривалий період часу. Зібраний практичний матеріал необхідно опрацювати з використанням методів і прийомів аналізу банківської діяльності, а саме методу порівняння, методу приведення показників до порівняного вигляду, методу використання абсолютних та відносних показників, методу групувань, балансового, графічного методів та табличного відображення аналітичних даних. У тексті дипломної роботи практичний матеріал повинен бути поданий у вигляді оглядових зведених таблиць, діаграм, графіків та ін. При опрацюванні статистичного матеріалу потрібно використовувати ЕОМ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]