Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_ДР_5ЕК_дипломне_проектування.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
642.05 Кб
Скачать

4Виконання окремих частин дипломнОї (магістерської) роботи

4.1 Вступ

У вступі, як правило, зазначають документи Верховної Ради України й уряду, що визначають загальну політику в галузі розроблення і впровадження автоматизованих систем. Указується актуальність теми, ступінь новизни, формулюються мета і задачі проектування, що погоджуються з питаннями підвищення ефективності та поліпшення якості виробництва.

4.2 Загальна частина

У загальній частині дипломної (магістерської)роботирозглядаються такі питання:

  • загальносистемні питання;

  • постановка завдань до дипломної (магістерської) роботи;

  • огляд відомих проектних рішень за даною тематикою.

У загальносистемному розділівикладається системний підхід до опису об’єктів керування, виробляється аналіз їх загальних характеристик та існуючих систем керування, досліджується функціональна структура, склад і взаємодія підсистем та задач.

Матеріали загальносистемного розділу розробляються за результатами самостійно проведеної студентом навчально-дослідницької роботи й результатами переддипломної практики.

Системний підхід до аналізу господарського керівництва означає необхідність розгляду кожної ділянки виробництва у сукупності утворюючих його елементів як більш загальної системи, у котру він входить, і розв’язання всіх питань із позицій цієї загальної системи. Кожне явище у розвитку виробництва слід розглядати не ізольовано, а в його зв’язках з іншими явищами. Системність, нарешті, полягає в тому, що й заходи для господарського керівництва повинні являти собою систему, не бути роз­різненими та випадковими.

Перш ніж приступити до рішення поставленої в дипломі задачі, варто розглянути її у зв’язку з більш загальною задачею. Якщо планується розроблення деякої задачі в тій або іншій підсистемі АСУ, ІС, САПР, то треба розглянути усю підсистему в цілому, описати її функціональне призначення, вхідну і вихідну інформації, внутрішні логічні й інформаційні зв’язки та вказати місце і роль у загальній схемі даної підсистеми тієї задачі, що вирішується у дипломній (магістерській) роботі.

Якщо дипломну (магістерську) роботу присвячено розробленню АСУдеякоготехнологічного процесу, то в даному розділі варто розглядати загалом технологічний процес як об’єкт керування, висвітлити роботу найбільш важливих агрегатів, розглянути сукупність локальних регуляторів, застосовуваних у даному технологічному процесі з погляду можливості їх використання в розглянутій АСУ. Виявити й описати основні взаємозв’язки технологічного процесу.

При дослідженні чи проектуванні окремих складових елементівпобудови тієї або іншої підсистеми(інформаційна база даних, пакети прикладних програм, система й засоби передачі даних, вибір комплексу технічних засобів тощо) у цьому розділі необхідно розглянути підсистему в цілому, визначити роль і місце розглянутого в дипломній роботі питання у певній підсистемі (системі).Ці питання можуть бути самостійним об’єктом розробки.

При розробленні комплексу задач керуванняописується організаційно-економічна сутність задачі згідно з документом „Опис постановки задач” технічного проекту.

У постановці задачконкретизується завдання і кінцева мета дипломної (магістерської) роботи.

В огляді проектних рішенькоротко викладаються існуючі рішення з розглядуваного питання із вказівкою переваг і недоліків того або іншого рішення, враховується вітчизняний та закордонний досвід.

Залежно від спрямованості дипломної (магістерської) роботи в загальній частиніробиться акцент на ті питання, детальному розробленню яких буде присвяченаспеціальна частина дипломної (магістерської) роботи.