Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_ДР_5ЕК_дипломне_проектування.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
642.05 Кб
Скачать

2 Організація захисту дипломної (магістерської) роботи

Форму захисту дипломної (магістерської) роботи студент вибирає, виходячи з тех­нічних можливостей та побажань. Захист може проходити за однією з перерахованих нижче форм.

  1. За відсутності графічних матеріалів студент складає лише доповідь. Цей варіант є найгіршим, бо ускладнює розуміння матеріалу, що викладається, і може бути використаний лише для підсумкових частин комплексних дипломних (магістерської) робіт.

  2. Розробляється кілька пакетів графічного матеріалу (відповідно до кількості членів ДЕК), які роздаються до початку засідання. Доповідь студента ілюструється показом слайдів, діапозитивів тощо. Прийнятна за наявності відповідних технічних можливостей.

  3. Розробляється комплект креслень (плакатів) формату не менше ніж А1 (841х594 мм). Останній варіант є доволі трудомістким, проте дозволяє провести показовий попередній захист та значно поліпшує сприйняття матеріалу комісією.

Після завершення роботи керівник організовує попередній захист, на котрому особлива увага приділяється відпрацюванню форми і змісту доповіді. При цьому визначається готовність студента до захисту в ДЕК.

За 5-7 днів до дня захисту студент представляє на кафедру:

1) розрахунково-пояснювальну записку дипломної (магістерської) роботи, підписану автором, керівником та консультантами. Назва теми дипломної (магістерської) роботи повинна точно відповідати формулюванню, зазначеному в наказі по університету;

2) креслення і плакати, виконані у дипломній (магістерській) роботі;

3) відгук керівника;

4) довідку про зв’язок дипломної (магістерської) роботи з реальним виробництвом, завірену печаткою установи чи організації, на базі якої виконано дипломну (магістерську) роботу.

Відгук керівника має відповідати такій формі:

1. Тема дипломної (магістерської) роботи, ким вона була видана (завдання кафедри до проектування, завдання виробництва, частина науково-дослідницької теми кафедри та ін.).

2. Обсяг і повнота виконання її розділів у роботі.

3. Систематичність роботи студента над дипломом.

4. Ступінь самостійності виконання розділів студентом.

5. Обсяг і повнота використання літературних джерел за темою, вітчизняних та іноземних. Додаткові дослідження й роботи, проведені студентом.

6. Можливість перетворення в життя (реалізація) матеріалів, розроблених (отриманих) студентом.

7. Точка зору керівника про можливості допуску роботи до захисту і присвоєння її авторові кваліфікації економіста-кібернетика за спеціальністю 7.050102 (без будь-якої конкретної оцінки в балах).

Після ознайомлення з представленим матеріалом завідувач кафедри вирішує питання про допуск роботи до захисту. При позитивному рішенні дипломникові вручається направлення на рецензію. В іншому ви­падку питання про допуск розглядається на засіданні кафедри за участю керівника. Якщо кафедра ухвалює рішення не допускати роботу до захисту, протокол засідання передається деканові.

У рецензії варто звернути увагу на такі питання:

1. Актуальність теми, її зв’язок із науковими дослідженнями, що веде кафедра, університет; пріоритетність у народному господарстві.

2. Відповідність виконаної роботи дипломному завданню.

3. Усебічність розроблення завдання: техніко-економічні обґрунтування, конструктивні рішення, методика досліджень, технічні розрахунки, графіка, організація праці, техніка безпеки, використання електронно-обчислювальної техніки, розроблення питань безпеки життєдіяльності.

4. Теоретичний рівень досліджень, рівень інженерних рішень окремих розділів дипломної (магістерської) роботи. Адаптація до практичних умов виробництва, використання сучасного досвіду вітчизняної і закордонної науки та техніки.

5. Оригінальність прийнятих інженерних рішень або отриманих наукових результатів.

6. Якість графічних робіт та оформлення пояснювальної записки відповідно до вимог державних стандартів.

7. Загальна оцінка роботи.

Із виявлених помилок роботи варто виділити ті, котрі вимагають відповіді, роз’яснення або захисту з боку дипломника.

Студент повинен бути ознайомлений із рецензією за 3 дні до офіційного захисту. За наявності зауважень у рецензії він готує короткі відповіді або заперечення, щоб висловити їх на захисті. Однак після рецензії ніякі виправлення в роботі не дозволяються.

До складу Державної екзаменаційної комісії, яка створюється наказом ректора, входять висококваліфіковані фахівці з підприємств і організацій міста, декан, викладачі суміжних кафедр, кафедр економіки, охорони праці й техніки безпеки та ін. Захист дипломних робіт відбувається за списком студентів, які захищаються на даному засіданні ДЕК.

До початку засідання пояснювальна записка з рецензією і відгуком керівника передається секретареві ДЕК. Графічний матеріал розвішується на спеціальних стендах.

Запрошуючи чергового студента до захисту, секретар ДЕК повідомляє тему дипломної (магістерської) роботи,середній бал студента за весь період навчання в університеті тощо.

На доповідь виділяється 10-15 хвилин. У ній повинна бути відбита суть виконаної роботи і насамперед те, що зробив безпосередньо сам студент.

Зразкова структура доповіді й розподіл часу мають бути такими:

1) тема дипломної (магістерської) роботи, її актуальність, поставлені задачі (0,5-1 хв.);

2) стислий аналіз існуючих методів розв’язання даної проблемиіз зазначенням переваг і недоліків, а також з урахуванням вітчизняного й закордонного досвіду. Обґрунтування вибраного шляху рішень цієї проблеми (1-1,5 хв.);

3) спеціальна частинаповинна бути висвітлена так, щоб підкреслити самостійну творчість дипломника, суть виконаної роботи, її новизну (7-8 хв.);

4) в організаційно-економічній частинінеобхідно виділити те, що було задано для розрахунку, та відзначити економічну ефективність роз­робки та критерії, за якими вона визначалась (0,5-1 хв.);

5) у розділі охорони праці і техніки безпекислід зазначити вжиті для забезпечення безпеки роботи на даному об’єкті заходи (0,5-1 хв.);

6) висновкипро виконану роботу, перспективи використання напрацювань із теми (0,5-1 хв.).

Після доповіді члени ДЕК задають дипломникові питання, на які він має відповісти (дозволяються питання й з боку присутніх на захисті). Вони стосуються як змісту дипломної (магістерської) роботи, так і рівня професійної підготовки студента, що захищається.

Секретар ДЕК зачитує відгук і рецензію, після чого надається заключне слово дипломникові, у якому він може відповісти на зауваження рецензента.

Результати захисту оголошуються наприкінці засідання ДЕК. При успішному захисті комісія виносить рішення про присвоєння кваліфікації економіста-кі­бернетика за спеціальністю 7.050102 з видачею відповідного диплома.

Студенти, які захистили дипломну роботу з оцінкою „відмінно” і мають середній бал не нижче від 4,75 (за відсутності задовільних оцінок), за рішенням ДЕК можуть одержати диплом із відзнакою.

Студент, котрий не виконав дипломну (магістерську) роботу в термін або отримав незадовільну оцінку на захисті, відраховується з університету.

Йому надається право повторно захищати дипломну роботу протягом трьох років після закінчення теоретичного курсу (при позитивній характеристиці з місця роботи). При повторній невдалій спробі захисту дипломної (магістерської) роботи видається академічна довідка встановленого зразка без присвоєння кваліфікації.