Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЗ ПЗ 1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.3. Вимір та нормування залишкового загасання.

Номінальне значення рівнів передачі, прийому та залишкового загасання нормується для різних режимів роботи КТЧ на частоті 800 Гц (рис. 15). Ці значення наведені у табл. 1.

Таблиця 1.

Норми на залишкове загасання КТЧ в різних режимах роботи.

Режим КТЧ

Рівень на вході каналу Рвх, дБ/Нп

Рівень на виході каналу Рвх, дБ/Нп

Залишкове загасання, дБ/Нп

2-проводний кінцевий

0/0

-7,0/-0,8

7,0/0,8

2-проводний транзит

-3,5/-0,4

-3,5/-0,4

0/0

4-проводний кінцевий

-13/-1,5

+4,0/+0,5

-17,0/-2,0

4-проводний транзит

+4,0/+0,5

+4,0/+0,5

0/0

Рисунок 15. Схема вимірювання ЗЗ каналу в режимі 4 ПР.КІН.

Норми в 2 ПР.КІН. та 4 ПР.КІН. режимах роботи КТЧ на залишкове загасання повинні виконуватись не залежно від протяжності каналу та числа транзитів в ньому. Похибка установки залишкового загасання повинна бути не більш 0,5 дБ (0,05 Нп). Нормується також стабільність залишкового загасання у часі. Для існуючих систем відхилення значення у часі від номіналу повинна находитись у межах 10,75 дБ (0,2 Нп) для простого каналу. В складеному каналі, який складається з n простих КТЧ, всі норми на стабільність збільшуються у разів. Вимірювання залишкового загасання проводиться методом різниці рівнів з використанням відомого генератора.

Порядок вимірювання.

  1. Подати на вхід КТЧ в точку номінального рівня -13 дБ (-1,5 Нп) від вимірного генератора (ВГ) в вихідним опором 600 Ом струм частотою 800 Гц з вимірним рівнем -23 дБ (-2,65 Нп), тобто на 10 дБ (1,15 Нп) нижче номінального, з метою виключення перевантаження трактів багатоканального систем.

  2. На протилежній станції підключити до виходу каналу в точці номінального рівня +4 дБ (+0,5 Нп) вимірювач рівня (ВР) з вхідним опором . Встановити регулятор підсилення на ВР рівеньдБ (–0,65 Нп).

  3. Визначити залишкове загасання за виразом: або залишкове загасання.

  4. Провести вимір і установку ЗЗ (підсилення) КТЧ в зворотному напрямку передачі.

Вимір і установку залишкового загасання (підсилення) каналу в 4-проводовому режимі можна проводити одночасно в обох напрямках передачі. Вимір у інших режимах каналу проводиться аналогічно з врахуванням номінального рівня передачі. Залишкове загасання (підсилення) вважається у нормі, якщо його значення дорівнює номінальному (див. табл. 1) з точністю ±0,5 дБ (0,05 Нп). Для вимірювання залишкове загасання (підсилення) можуть бути використанні вбудовані прилади в апаратуру або спеціалізовані прилади.

2.4. Вимір частотної характеристики залишкового загасання (чхзз).

Налаштовування КТЧ і корегування його частотної характеристики здійснюється по переприймальній ділянці між двома кінцевими станціями. Якщо канал має кілька переприймальних ділянок, то амплітудно-частотні перекручування, що виникають у кожному з них, підсумовуються. Вимір частотної характеристики виконується після виміру та регулювання залишкового загасання. Схема підключення приладу така ж, як при вимірі залишкового загасання. На передавальній станції на вхід вимірювального каналу в гнізда передачі від генератора по черзі подається сигнал з частотами 0,3-3,4 кГц і рівні –1,5 Нп. На приймальної станції в гніздах прийому вимірником рівня з 600 Ом вхідним опором виміряється рівень прийнятого сигналу на кожній частоті. Обчислюється величина , а отримані результати порівнюються з нормами. Для вимірів частотної характеристики, як і самого залишкового загасання застосовуються вимірювальні вбудовані або спеціалізовані прилади П-321.На рис. 16 наведений такий графік-шаблон для каналу ТЧ максимальної дальності ЕАСЗ (12 простих каналів).

Рисунок 16. Графік-шаблон для виміру ЧХЗЗ.

Рисунок 17. Схема виміру перехідних впливів.