Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЗ ПЗ 1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.2. Вимір робочого загасання та робочого підсилення.

Зі схеми, яка наведена на 6-му рисунку (рис. 8), випливає, що: ,

а з рисунка (рис. 9): . Поділивши чисельник і знаменник дробу, що знаходиться під знаком першого логарифма, на 775 мВ, одержимо:.

Рисунок 8. Джерело сигналу. Рисунок 9. Вимір робочого загасання (підсилення).

Остаточно маємо: . (1)

Подібним чином одержимо для робочого підсилення: . (2)

В даних виразах – абсолютний рівень напруги ЕРС,– рівень напруги на навантаженні 4-полюсника. На виразах (1) і (2) базуються всі методи виміру робочого загасання та робочого підсилення. Існує два методи виміру: метод різниці рівнів, метод порівняння. Розглянемо їх.

Метод різниці рівнів. При вимірі цим методом може використовуватися відомий генератор, тобто генератор з цілком визначеним виходом опору Rг. Так само як й ВР, вимірювальні генератори випускаються промисловістю з Rг=600 (150, 135 або 75) Ом. Rг генератора буде рівним вихідному опору 4-полюсника, що передує вимірюваному в тракті передачі. Rн повинно відповідати вхідному опору наступного 4-полюсника. Для виміру необхідні 2 відліки по ВР. Перший відлік робиться за схемою (рис. 10) і дає рівень напруги половини ЕДС. Другий відлік робиться при підключенні вимірюваного 4-полюсника до того ж вимірювальному генератору та показує рівень напруги на навантаженні (рис. 11).

За даними відліків згідно виразів розраховується робоче загасання або підсилення. Недоліком описаного методу є низька точність (похибка може досягати 1 дБ), обумовлена похибка ВР. Перевагою методу є можливість вимірювати параметри 4-полюсників, вхід і вихід яких територіально рознесені. Цей метод знаходить саме широке застосування при експлуатаційних вимірах каналів і трактів.

Зустрічаються випадки, коли неможливо застосувати схеми виміру з відомим генератором (рис. 10 і рис. 11). Для виміру використовуються генератори, внутрішній опір яких не є типовим. Для виміру подібних 4-полюсників методом різниці рівнів використовується схема рис. 12.

За цією схемою утворюється еквівалентний генератор з ЕРС ЕЭКВ і внутрішнім опором Z. Тому величина опору вимірювального генератора Rг може бути любою. По ВР1 відраховується рівень еквівалентної ЕРС РЕ, а по ВР2 – рівень напруги навантаження 4-полюсника. Для застосування виразів (1) і (2) необхідно знати рівень напруги половини еквівалентної ЕРС. Так як РЕ/2Е–20, то вирази (1) і (2) для методу різниці рівнів з використанням схеми Z мають вигляд:

. (11)

Подібним чином одержимо вираз для робочого підсилення: .

Методиці різниці рівнів за схемою Z, що використана для виміру робочого загасання та підсилення, властиві ті ж переваги та недоліки, що й методу вимірів з відомим генератором, однак вимірювальний генератор може мати будь-який внутрішній опір.

Рисунок 10. Зняття 1-го відліку. Рисунок 11. Зняття 2-го відліку.

Рисунок 12. Вимір за схемою Z.

Метод порівняння. Цей метод застосовується при необхідності підвищення точності вимірів робочого загасання та робочого посилення. Точність виміру визначається можливістю відліку на магазині загасання. Експлуатаційні магазини загасання дозволяють робити відлік з точністю 0,1 дБ, тобто похибка виміру методом порівняння на порядок нижче, ніж при вимірах методом різниці рівнів. Недолік методу порівняння – вхід і вихід вимірюваного 4-полюсника не можуть бути рознесені. Таким чином, метод порівняння не застосовується для експлуатаційних вимірів каналів і трактів. При вимірах методом порівняння також можуть бути використані відомий генератор (рис. 13) або схема Z (рис. 14). По верхніх схемах рис. 13 або 14 виміряється робоче загасання, по нижнім – робоче підсилення. При вимірах методом порівняння ВР використовується як індикатор. Змінюючи величину загасання МЗ, домагаються однакових показань індикатора для обох положень перемикача. Як наслідок, похибка ВР не позначається на похибці вимірів.

Рисунок 13. Вимір методом порівняння.

Рисунок 14. Вимір методом порівняння за схемою Z.

У схемі з відомим генератором (рис. 13) повинне бути виконана умова Rг=Zс=Rвх. При цьому за схемою (рис. 14) можуть вимірятися тільки 4-полюсники, що вимагають однакових навантажень на вході і виході, тобто Rг=Rн. При верхнім положенні перемикача за виразом (1) одержимо: , а при нижньому:.

При рівності показань індикатора і магазині, навантаженій погоджено:

, (3)

тоді й відлік робочого загасання ведеться по положенню перемикачів на магазині загасання.

При вимірах за схемою Z генератор може мати будь-яке Rг, а Z і Rн вибираються в залежності від умов роботи вимірюваного 4-полюсника в реальній схемі. Магазин загасання може мати будь-як характеристичний опір Zс=R, однак навантаження R повинні бути погоджені з магазином. При верхнім положенні перемикача за виразом (3) одержимо:

, (4)

при нижньому:

, (5)

Так як , а магазин включений погоджено, то:.

Підставляючи отримані значення для в (5) одержимо:

. (6)

Вираз (6) визначає величину вимірюваного робочого загасання.