Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЗ ПЗ 1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.5. Вимір захищеності від зрозумілих перехідних впливів між прямим та зворотнім напрямками каналу тч.

Вимір виконуються в режимі 4 ПР.КІН. на частоті 0,8 кГц (рис. 17). На вхід каналу включають вимірювальний генератор з рівнем –13 дБ (-1,5 Нп), на вихід – ВР, яким виміряється рівень перехідної завади. Вхід і вихід протилежного кінця каналу повинний бути навантажений на 600 Ом. Норма захищеності розраховується за виразом:, та має граничне значення 55 дБ.

2.6. Вимір рівня (напруги) шумів.

Псофометрична напруга шуму виміряється псофометром, що представляє собою вольтметр із квадратичним детектором, на вході якого включений спеціальний коригувальний контур із визначеною характеристикою згасання (рис. 18). Згасання контуру на частоті 800 Гц дорівнює нулю і з віддаленням від цієї частоти збільшується відповідно до зміни чутливості вуха й телефону.

Загасання контуру при f=800 Гц дорівнює нулю. З віддаленням від цієї частоти воно збільшується відповідно до зменшення чутливості вуха і телефону. Для оцінки незваженого шуму на вхід вольтметра з квадратичним детектором включається спеціальний обмежуючий фільтр із характеристикою, близькою до прямокутної. Для каналів ТЧ такий фільтр має смугу пропущення 0,3 – 3,4 кГц. Вимір рівня або напруги шуму провадиться приладом П-323-ИШ або псофометром УНП-60 у наступному порядку (рис. 19).

Порядок виміру.

1. Установити номінальне залишкове загасання КТЧ.

Рисунок 18. Частотна характеристика затухання псофометричного фільтра.

Рисунок 19. Схема вимірювання шуму в каналі ТЧ.

2. Вхід тракту передачі на протилежній станції навантажити на 600-Омне навантаження.

3. До виходу тракту прийому каналу підключити прилад (вхід вимірника шуму ИШ). Вимірити середню псофометричну напругу шуму на протязі будь-якої години найбільшого навантаження з інтервалом між вимірами 1 хв. Показання варто відраховувати за період 5 сек. При вимірах фіксувати середню величину завади та не враховувати окремих різких відхилень стрілки приладу. (за один вимір допускається не більш 2-3 викидів).

4. На підставі отриманих результатів вимірів обчислити середню арифметичну величину псофометричної напруги шуму за 1 годину:

, (7)

де – результат і-го вимірювання; k – загальна кількість вимірювань.

5. При необхідності вимірити середню величину напруги незваженого шуму (за 1 годину) у каналі ТЧ, роблять операції аналогічно виміру середньої псофометричної напруги шуму і порівняти з нормою.

6. Зробити аналогічні виміри напруги шуму у зворотному напрямку.

Шуми в каналах варто вимірювати при завантаженому груповому тракті, тобто коли по інших каналах системи передаються сигнали. При перевірці шумів каналів у процесі настроювання стаціонарних ліній інші канали системи завантажуються шумовим сигналом, що імітує реальне завантаження. При настроюванні польових ліній штучне завантаження створити важко. Тому напруга шуму в каналах незавантаженої системи повинне бути на 15-20 % нижче норми.