Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Santekh_Pravoznavstvo.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Із змінами станом на 1 січня 2006 року. – К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2006.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Офіційний текст зі змінами та доповненнями станом на 1 січня 2005 року. – К.: Форум, 2005. – 340 с.

  3. Кодекс України про надра від 27.07.1994 р.

  4. Водний кодекс України від 06.06.1995 р.

  5. Земельний кодекс України від 25.10.2001 р.

  6. Гірничий закон України від 06.10.1999 р.

  7. Про охорону навколишнього середовища: Закон України від 25 червня 1991 р.

  8. Про державний контроль за використанням та охороною земель: Закон України від 19 червня 2003 р.

  9. Про охорону атмосферного повітря: Закон України від 21 червня 2001 р.

  10. Про питну воду та питне водопостачання: Закон України від 10 січня 2002 р.

Тема 8 Основи кримінального права України

Питання:

  1. Загальна характеристика Кримінального кодексу України.

  2. Поняття та ознаки злочину. Поняття складу злочину. Стадії злочину.

  3. Співучасть у злочині.

  4. Види кримінальних покарань.

  5. Поняття неосудності.

  6. Кримінальна відповідальність неповнолітніх.

Завдання 1

Громадянин С. продав художникові П. картину, отримавши за неї 1000 грн. Під час переговорів щодо продажу П. запевнив С., що картину написано маловідомим автором, хоча П. знав, що насправді вона належить пензлю відомого художника Ярошевського. Через деякий час П. здав картину на аукціон, вказавши справжнього автора і початкову ціну 15000 грн. Довідавшись про це С. звернувся до суду, вимагаючи повернення йому картини. Вирішіть цю справу.

Завдання 2

Неповнолітні П. та В. під керівництвом раніше судимого Б. розбили вітрину магазину та викрали звідти імпортну радіотехніку, яку потім сховали у свого знайомого Р. Через кілька днів міліція затримала Р., який зізнався у скоєному та допоміг знайти сховані речі. П. та Р. – учні 10 класу, характеризуються позитивно, В. після закінчення 9 класу не працює і не навчається, узятий на облік в інспекції у справах неповнолітніх за дрібне хуліганство, Б. раніше судимий, працює на заводі. Суд оголосив вирок – Б., П., В. та Р. засуджені до трьох років позбавлення волі кожний.

Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини? Чи відповідає вирок суду вимогам закону?

Завдання 3

Визначити наявність правовідносин, хто є учасником та до яких галузей права можна віднести ці правовідносини.

Шість раз зривали стоп-кран провідники швидкого потягу Одеса - Санкт-Петербург. Таким чином вони виражали протест проти дій наряду міліції, який на станції Котовськ затримав за побиття пасажира провідника одного з вагонів. Внаслідок цього було порушено графік руху потягів.

Завдання 4

До п’ятикласника Сергія М., який гуляв на вулиці, звернулася за допомогою незнайома жінка. Вона розповіла, що живе поруч у квартирі на першому поверсі, живе одна. Вийшла до сусідки, не взявши із собою ключа, а тепер не може потрапити додому, бо двері зачинилися. Вона просила допомогти їй – влізти до кімнати через кватирку і відкрити двері зсередини. Хлопець виконав прохання та зібрався йти додому, але з’явилася міліція і затримала його та жінку. Жінка, як виявилося, раніше була судима за крадіжки і тепер, переконавшись, що кватирка замала для неї, використала хлопця для проникнення у квартиру.

Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини?

Завдання 5

Після сварки у клубі нетверезі А., М. та П., озброївшись сокирами, стали ломитися в будинок до образника Д. Вони розбили шибки, погрожували підпалити будинок, почали ломитися у двері. Коли двері були вже майже розбиті, Д., попередивши нападників, вистрілив крізь двері з мисливської рушниці, що належала йому. А., зойкнувши, впав, коли його відтягли від дверей він вже не дихав. П. та М., відійшовши, продовжували кидати каміння та колоди у вікна дому, погрожували помстою. Д. вистрілив на звук, поранивши П. та перехожого С.

Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини?

Завдання 6

Громадяни М. і Г. разом працювали на заготівлі сіна. Під час перерви вони жартували один з одним, а потім почали боротися. Під час боротьби Г. уперся головою в груди М. та спробував перекинути його через себе, той не піддався. Раптом Г. різко нахилив голову і одразу, збліднувши, впав. Через кілька хвилин він помер. Як встановила експертиза, під час останнього зусилля стався перелом шийних хребців, від чого Г. помер.

Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]