Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Марк.досл Краус-Добрянська.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
343.55 Кб
Скачать
          1. 1. Загальні положення

Курсова робота з дисципліни “Маркетингові дослідження” виконується студентами у відповідності з навчальним планом.

Виконання курсової роботи допомагає закріпленню, поглибленню і узагальненню знань студентів з маркетингових досліджень, а також використанню отриманих знань у вирішенні практичних задач маркетингової діяльності організацій чи підприємств. Курсова робота є одним із основних етапів навчального процесу в системі підготовки спеціаліста вищої кваліфікації і формуванні у майбутньому маркетолога сучасного міркування в прийнятті відповідних грамотних рішень.

Маркетолог вищої кваліфікації в досконалості повинен знати комерційну роботу, методи збору, обробки та аналізування інформації про попит населення, товарні ринки, конкурентів. Вміти організовувати вивчення попиту, застосовувати методи прогнозування попиту та перспективи розвитку кон'юнктури ринку.

Для виконання курсової роботи необхідно вибрати тему з переліку рекомендованих.

При виборі теми враховуються знання студента в даній області і можливості отримання практичного матеріалу, необхідного для виконання теми. До уваги береться також реальна можливість отримання відповідної інформації, з баз практики, організацій чи підприємств. Тому краще всього вибрати тему курсової зв'язану з місцем проходження практики студента.

Плани курсової роботи є приблизними і можуть редагуватися у зв'язку з конкретними умовами діяльності досліджуваного підприємства.

2. Критерії вибору теми курсової роботи

Вибір теми курсової роботи чи індивідуального дослідження здійснюється студентами самостійно на підприємстві на підставі ряду критеріїв, основними з яких є:

а) актуальність, тобто значення роботи, практичне і теоретичне;

б) очікувана ефективність її розробки;

в) новизна;

г) перспективність;

д) відповідність профілю навчання студентів;

е) здійснення розробки силами студента, відповідно напрямку науково-дослідної роботи кафедри маркетингу.

При виборі теми студенту рекомендується консультуватися з викладачами кафедри, які можуть визначити, наскільки вибране для дослідження питання відповідає вище перерахованим критеріям.

Вирішення питання вибору теми курсової роботи потребує ознайомлення студента з основною літературою з курсу “Маркетингові дослідження”. При цьому потрібно скласти список питань, які є основними для даного курсу, розділивши їх, наприклад на такі групи:

а) питання, розробка яких в літературі отримала загальне визнання науко­вих і практичних робітників;

б) питання, які недостатньо розроблені, дискусійні, що потребують подальшої розробки;

в) питання не розроблені, які з'явилися чи в порядку постановки, чи витікають із висновку проведених досліджень.

На основі визначеного кола питань, які підлягають дослідженню, проводиться їх групування, формуються вузлові питання теми, а потім формується сама тема. Кафедрою менеджменту і маркетингу розроблена і рекомендована приблизна тематика курсових робіт студентів.

В окремих випадках можуть затверджуватися теми курсових робіт, запропоновані студентами самостійно, при умові, якщо є необхідна база для їх виконання і запропонована тема відповідає загальній програмі.

В якості об'єктів, на матеріалах яких будуть проводитися дослідження, потрібно вибрати в першу чергу виробничі підприємства, в яких є кваліфіковані кадри і добре поставлена економічна і маркетингова робота.

Виконання двох робіт на одну або одинакові теми на матеріалах однієї організації (під­приємства) не дозволяється.