Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
001_Metodichni_rekomendaciji.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ІСТОРІЇ

Методичні рекомендації

з підготовки до семінарських занять,

виконання самостійної та індивідуальної роботи

з дисципліни «Історія України»

для студентів усіх напрямів підготовки

денної форми навчання

Частина I

ПОЛТАВА, 2013

Методичні рекомендації з підготовки до семінарських занять, виконання самостійної та індивідуальної роботи з дисципліни «Історія України» для студен­тів усіх напрямів підготовки денної форми навчання: У 2-х частинах. – Полтава: ПолтНТУ, 2013. – Ч. I. – 30 с.

Укладачі: І.М. Гавриленко, доцент, кандидат історичних наук;

С.М. Капко, магістр історії, асистент

Відповідальний за випуск:

В.В. Сажко, доцент, кандидат історичних наук

Рецензент: Н.І. Самойленко, доцент, кандидат історичних наук

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № 9 від 05.06.2013 р.

Авторська редакція

1 Загальні зауваження

Підписання Україною Болонської декларації і запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу як його складової частини передбачають посилення ролі індивідуальної та самостійної роботи студентів, їх наполегливої, послідовної й регулярної пізнавальної діяльності. Саме студенти за допомогою викладачів мусять активно організовувати своє навчання за вибраним напрямом, усвідомлюючи власну відповідальність за якість отриманих знань і навичок, їхнє значення для всього подальшого життя.

Стимулюванню систематичної самостійної роботи студентів упродовж усього семестру сприяє також розуміння вирішального впливу суми балів, одержаних за цей період, на підсумкову оцінку з навчальної дисципліни. Водночас контроль із боку викладача за систематичністю засвоєння студентами навчального матеріалу дозволяє більш об’єктивно оцінювати їхні знання, а головне – виявляти найбільш обдарованих студентів, із тим, щоб подальші зусилля спрямовувати на розвиток їх творчих здібностей.

Студентам варто пам’ятати, що загальній обсяг часу для вивчення будь-якого предмету включає час як для аудиторних форм навчання, так і для індивідуальної та самостійної роботи. Останні є основним засобом засвоєння студентами навчального матеріалу в час, вільний від обов’язкових аудиторних занять. При цьому їх обсяг може становити від 1/3 до 2/3 загального обсягу навчального часу студента, відведеного для вивчення дисципліни.

Робочою програмою дисципліни «Історія України» передбачені такі види індивідуальної та самостійної роботи студентів:

  1. Опрацювання лекційного матеріалу.

  2. Підготовка до семінарських занять (за планами семінарів).

  3. Послідовне опрацювання тем курсу за списками рекомендованої літератури.

  4. Виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань.

  5. Відвідування консультацій (згідно з графіком консультацій кафедри).

  6. Підготовка до поточних та підсумкових контрольних заходів (виконання тес­то­вих завдань, модульного контролю, складання іспиту за переліком питань).

Виконуючи індивідуальну та самостійну роботу, студенти вчаться розпо­ді­ля­ти свій робочий час, планувати черговість ви­конання окремих етапів завдання, ко­ристуватися бібліотечними фондами і ка­та­логами, працювати з історичними до­ку­ментами та літературними джерелами, ана­лізувати матеріал, порівнювати різні наукові концепції та робити висновки, складати конспекти. Ці вміння стануть у нагоді й надалі, при вивченні інших гуманітарних дисциплін та в науковій роботі.

Опрацювання історичного матеріалу сприяє розвиткові тих якостей осо­би­сто­сті, котрі допомагають людині глибше розуміти сутність багатьох сус­пільно-політичних явищ сьогодення, будувати прогнози на майбутнє, а відтак краще адаптуватися до умов конкуренції на ринку праці. Не менш важливе й те, що інтеграція України в європейський простір передбачає знання кожним гро­ма­дянином минулого власного народу, без чого неможливо адекватно уявити місце української державності в європейській спільноті, бо «хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього» (М. Рильський).

На кафедрі історії ПолтНТУ створені необхідні умови для успішної індивідуальної та самостійної роботи студентів із вивчення курсу «Історія України». Для них запроваджено консультації викладачів, складено їх графіки. Розроблені опорні конспекти лекцій, плани семінарських занять, пакети завдань для самостійної роботи. Списки літератури для самостійного вивчення складені з урахуванням її наявності в бібліотеці університету.

Забезпеченість університетської бібліотеки підручниками, навчальними посібниками та спеціальною літературою з історії України є в цілому достатньою.

Підручники можна отримати на навчальному абонементі. Основна кількість навчальних посібників, спеціальної літератури, журналів знаходиться в читальному залі № 1. До цього ж залу кафедрою передаються плани семі­нарсь­ких занять з історії України та списки рекомендованої літератури до них. Словники, довідкову літературу, поточну періодику теж можна перегля­нути у читальному залі № 1, спеціальну літературу для поглибленого вивчення окремих тем курсу – одержати на абонементі наукової літератури.

Крім того, кафедрою створено спеціальний фонд роздавального матеріалу у вигляді ксерокопій з історичних джерел, окремих наукових статей та публікацій у періодиці. Матеріали цього фонду постійно доповнюються і поновлюються, вони містять найсучасніші наукові концепції, репрезентують різні погляди на проблеми вітчизняної історії та рекомендуються студентам для обов’язкового опрацювання в ході самостійної підготовки. У списках літератури біля назви такого матеріалу помічено: ксерокопії на кафедрі. Це означає, що їх не треба шукати в бібліотеці, а звертатися безпосередньо до лаборанта на кафедру.