Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ-1 АК74 (для студ)2.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

4. Призначення деталей і механізмів автомата (ручного кулемета).

Ствол служить для спрямування польоту кулі. В середині ствол має канал з чотирма нарізами, які йдуть зліва вгору направо. Нарізи слу­жать для надання кулі обертального руху. Проміжки між нарізами нази­вається полями. Відстань між двома протилежними полями (по діаметру) називається калібром ствола, у АК-74(РКК-74) він дорівнює 5,45-мм.

Ствольна коробкаслужить для з'єднання частин і механізмів авто­мата (кулемета), для забезпечення закривання каналу ствола затво­ром і запирання затвора. В ствольній коробці розташований ударно-спусковий механізм. Зверху коробка закривається кришкою.

Прицільний пристрійслужить для наводки автомата (кулемета) при стрільбі по цілям на різні відстані. Він складається з прицілу та мушки.

В АК-74 (РКК-74) застосовується механічний відкритий секторний при­ціл. Він складається з колодки прицілу, пластинчатої пружини, приціль­ної планки і хомутика.

Приклад і пістолетна рукоятказабезпечують зручність дії автома­том (кулеметом) при стрільбі.

Кришка ствольної коробкипотрібна для запобігання забрудненню частин і механізмів розміщених у ствольній коробці.

Затворна рама з газовим поршнемслужить для приведення в дію затвору ударно-спускового механізму.

Затвор служить для досилання патрона в патронник, закривання ка­налу ствола, розбивання капсуля і викидання з патронника гільзи (патрона).

Зворотний механізмслужить для повернення затворної рами з затвором в переднє положення. Він складається із зворотної пружини, напрямного стержня, пересувного стержня і муфти.

Газова трубкаслужить для спрямування руху газового поршня.

Ствольна накладкаслужить для захисту рук стріляючого від опіків при стрільбі.

Ударно-спусковий механізмслужить для спуску курка з бойового зводу або із зводу автоспуску, завдавання удару по ударнику, забезпе­чення ведення автоматичного чи одиночного вогню, припинення стріль­би, для запобігання пострілам при не запертому затворі і для поста­новки автомата (кулемета) на запобіжник.

Цівкаслужить для зручності дії і для захисту рук стріляючого від опіків.

Магазин служить для розміщення патронів і подачі їх в ствольну коробку

Дульний гальмо-компенсаторавтомата служить для підвищення купчастості бою та зменшення відбою.

Полум’ягасниккулемета служить для зменшення величини полум’я при пострілі.

Багнет-ніжприєднується до автомату для поразки противника в бою. Крім того, він використовується як ніж, пилка (для розпилювання металу) і ножиці (для різання дроту).

Піхвипризначені для носіння багнета-ножа на поясному ремені. Крім того, вони використовуються разом з багнетом-ножем для різання дроту

Сошкакулемета служить упором при стрільбі.

Приладдя (див. рис. 29) призначено для розбирання, збирання, чищення, змащування автомата та прискореного спорядження магазина патронами.

Шомпол застосовується для чищення і змащення каналу ствола, а також кана­лів і порожнин частин автомата.

Викрутка і виколотка використовуються при розбиранні і збиранні автомата. Виріз на кінці викрутки призначений для накручування і викручування мушки, а бічний виріз – для закріплення протирки на шомполі.

Протирка застосовується для чищення і змащування каналу ствола, каналів і порожнин ін­ших частин автомата.

Йоржик використовується для чищення каналу ствола розчином РЧС.

Пенал призначено для зберігання викрутки і виколотки (у зразках попередніх випусків  додатково протирки і йоржика).

Він закривається кришкою. Пенал застосовується як рукоятка для викрутки і для повороту замикача газової трубки, а також як рукоятка для шомпола. Для цього він має крізні отвори, в які вставляється шомпол при чищенні автомата, овальні отвори для викрутки і прямокутний отвір для повороту замикача газової трубки при розбиранні і збиранні автомата.

Одногорлова маслянка призначена для зберігання мастила, переноситься вона у кишені сумки для магазинів.

Обойма призначена для перенесення патронів і прискореного спорядження мага­зина патро­нами. В обоймі вміщується 15 патронів.

Перехідник призначено для з’єднання обойми з магазином при спорядженні його патронами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]