Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ-1 АК74 (для студ)2.doc
Скачиваний:
656
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Принцип дії ак74 (ркк74)

Автоматична дія автомата (кулемета) заснована на використанні енергії порохових газів, що відводяться через отвір у стінці ствола до газового поршня затворної рами з її довгим рухом назад (рис. 3).

При пострілі частина порохових газів спрямовується через отвір в стінці ствола в газову камеру і відкидає затворну раму з затвором в заднє положення. При відході назад затвор видаляє з патронника гільзу і викидає її, а затворна рама стискає пружину зворотного механізму і зводить курок.

Під дією зворотного механізму затворна рама з затвором поверта­ється вперед, при цьому затвор досилає з магазину черговий патрон в патронник і запирає канал ствола, запирання ствола здійснюється по­воротом затвора вправо і заходженням бойових виступів затвора за бо­йові упори ствольної коробки.

Спусковий механізм дозволяє вести вогонь в автоматичному або самозарядному режимах. Автоматичний вогонь є основним видом вогню. Ударний механізм куркового типу. Перевідник виду вогню, він же запобіжник, змонтований з правого боку ствольної коробки. Установлення зброї на запобіжник відвертає також потрапляння пилу і бруду в ствольну коробку, що сприяє меншому зносу деталей і продовженню строку служби автомата (кулемета).

Якщо перевідник встановлено на автоматичний вогонь, то стрільба буде продовжуватися до тих пір, доки натиснутий спусковий гачок та в магазині є патрони.

Якщо перевідник встановлено на одиночний вогонь, то при натисканні на спусковий гачок відбудеться лише один постріл; для виконання наступного пострілу необхідно відпустити спусковий гачок і натиснути на нього знову.

Для стрільби із автомата (кулемета) використовуються малокаліберні 5,45-мм патрони (5,45x39) зі звичайними (сталевим сердечником) та трасуючими кулями. Постачання патронів при стрільбі здійснюється з коробчастого магазина місткістю: у автомата – на 30 патронів, у кулемета – на 45 патронів. Магазини автомата і кулемета взаємозамінні.

3. Неповне розбирання та збирання після неповного розбирання.

Застосовуються два види розби­рання зброї: неповне і повне.

Неповне розбирання застосовується для чищення, змащування і огляду автомата (кулемета).

Повне розбирання проводиться для чищення при сильному забрудненні автомата (куле­мета), після знаходження його під дощем або в снігу, і при ремон­ті. При цьому слід вказати, що занадто часте повне збирання і розбирання зброї шкідливе, бо спричиняє передчасне зношування частин і механіз­мів зброї.

Основні правила, яких не­обхідно дотримуватись при розбиранні і збиранні зброї:

  • розбирання проводити на столі, а в польових умовах - на чистій підстилці (плащ-намету);

  • з частинами і механізмами поводитися обережно, не допускаючи надмірних зусиль і різких ударів, не класти одну частину на іншу;

  • відділені частини класти в порядку їх розбирання:

  • при збиранні зброї порівнювати номери на її частинах, пам'ятаючи при цьому, що основний номер нанесений на ствольну коробку.

В усіх випадках розбирання слід починати з перевірки відсутності патрона в патроннику. Це є основним правилом безпеки при поводженні зі зброєю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]