Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ-1 АК74 (для студ)2.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Неповне розбирання автомата (кулемета).

Неповне розбирання складається з трьох етапів:

розряджання

автомата (кулемета)

підготовки приладдя

до розбирання

розбирання

автомата

(кулемета)

- відокремити магазин та перевірити, чи немає патрона у патроннику.

- витягти пенал приладдя з отвору приклада;

- відокремити шомпол.

Відокремити:

- у автомата дуловий гальмо-ком-пенсатор, у кулемета - полум'ягасник;

- кришку ствольної коробки;

- зворотний механізм;

- затворну раму з затвором;

- затвор від затворної рами;

- газову трубку зі ствольною накладкою.

Розряджання автомата

1. Відокремити магазин.

Утримуючи автомат лівою рукою за шийку приклада або за цівку, правою рукою обхопити магазин; натискуючи великим пальцем на защіпку, подати нижню частину магазина вперед і відокремити його (рис. 5).

Після цього перевірити, чи немає патрона у патроннику, для чого опустити перевідник донизу, ставлячи його в положення “АВ” чи “ОД”. За рукоятку відвести затворну раму назад, оглянути патронник, відпустити рукоятку затворної рами і спустити курок з бойового зводу (натиснути на спусковий гачок) (рис.6).

Під час розбирання автомата (кулемета) з нічним прицілом після відокремлення магазина відокремити нічний приціл, для чого відвести ручку затискного приладу вліво та назад, просуваючи приціл назад, відокремити його від автомата (кулемета).

Підготовка приладдя до розбирання

2. Витягти пенал приладдя з отвору приклада.

Втопити пальцем правої руки кришку отвору магазина так, щоб пенал під дією пружини вийшов з отвору; розкрити пенал і вийняти з нього викрутку й виколотку (у ранніх зразках ще й протирку і йоршик) (рис. 7).

Уавтоматів з прикладом, що може складатися, пенал повинен носитися у кишені сумки для магазинів.

3. Відокремити шомпол.

Пальцями лівої руки притиснути шомпол до ствола, посередині між упором для рукоятки багнета-ножа газової камери і з'єднувальною муфтою. Правою рукою відтягнути головку шомпола від ствола так, щоб вона вийшла з-під упору на основі мушки, та вийняти шомпол вверх (рис. 8, а).

При утрудненому відокремленні шомпола дозволяється користуватися виколоткою, яку необхідно вставити в отвір головки шомпола і, відтягнувши її від ствола, вийняти його (рис. 8, б).

Розбирання автомата (кулемета)

4. Відокремити дуловий гальмо-компенсатор.

Втопити викруткою фіксатор дулового гальма-компенсатора Викрутити дуловий гальмо-компенсатор з різьбового виступу основи мушки, повертаючи його проти годинникової стрілки (рис.9, а).

У випадку утрудненого повертання дулового гальма-компенсатора дозволяється проводити його відкручування за допомогою виколотки (шомпола), яка вставляється у вікна дулового гальма-компенсатора (рис. 9, б).

5. Відокремити кришку ствольної коробки.

Лівою рукою обхопити шийку приклада, великим пальцем цієї руки натиснути на виступ направляючого стрижня зворотного механізму, правою рукою трохи підняти догори задню частину кришки ствольної коробки та відокремити її (рис. 10).

6. Відокремити зворотний механізм.

Утримуючи автомат лівою рукою за шийку приклада, правою рукою подати вперед направляючий стрижень зворотного механізму до виходу його п'ятки з повздовжнього паза ствольної коробки, трохи підняти задній кінець направляючого стрижня та вийняти зворотний механізм з каналу затворної рами (рис. 11).

7. Відокремити затворну раму з затвором.

Утримуючи автомат лівою рукою, правою відвести затворну раму назад до кінця, злегка підняти її разом з затвором та відокремити від ствольної коробки (рис. 12).

8. Відокремити затвор від затворної рами.

Взяти затворну раму в праву руку затвором догори, лівою рукою відвести затвор назад, повернути його так, щоб ведучий виступ вийшов з фігурного вирізу затворної рами, і вивести затвор уперед (рис. 13).

9. Відокремити газову трубку зі ствольною накладкою.

Утримуючи автомат лівою рукою, правою повернути замикач уверх до вертикального положення і зняти газову трубку з патрубка газової камери (рис. 14).

Для полегшення повертання використовується пенал приладдя, який надягається прямокутним отвором на виступ замикача газової трубки (рис. 15).

Збирання автомата (кулемета) після неповного розбирання

Вихідне положення перед початком збирання автомата (кулемета) показано на рис.16.

Збирання автомата (кулемета) виконується у такій послідовності:

приєднати газову трубку зі ствольною накладкою;

приєднати затвор до затворної рами;

приєднати затворну раму з затвором до ствольної коробки;

приєднати зворотний механізм;

приєднати кришку ствольної коробки;

спустити курок з бойового зводу та перевести перевідник в положення "Запобігання";

приєднати дуловий гальмо-компенсатор;

приєднати шомпол;

вкласти пенал в отвір приклада;

приєднати магазин до автомата (кулемета).

При збиранні автомата звірити номери на його частинах: у кожного автомата номеру на ствольній коробці повинен відповідати номер на газовій трубці, затворній рамі, затворі, кришці ствольної коробки і інших частинах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]