Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ-1 АК74 (для студ)2.doc
Скачиваний:
653
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

4. Огляд автомата (ручного кулемета) та боєприпасів. Підготовка до стрільби. Огляд автомата ак74.

Для перевірки справності автомата, його чистоти, змащування і під­готовки до стрільби проводяться огляди автомата, приладдя і магазинів.

Солдати і сержанти оглядають автомати:

  • щоденно;

  • перед заступанням у наряд,

  • перед виходом на заняття;

  • в бойовій обстановці - періодично на протязі дня і перед виконан­ням бойової задачі;

  • під час чищення.

Офіцери оглядають автомати періодичнов строки, встановлені Статутом внутрішньої служби:

  • командир батальйону (начальник факультету) - не рідше одного разу на два місяці;

  • командир роти (начальник курсу) - не рідше одного разу на місяць;

  • командир взводу (курсовий офіцер) - не рідше одного разу на два тижні;

а також перед стрільбою, заступанням у наряд та перед виконанням бойової задачі.

Характерними несправностями, що порушують нормальний бій автомата, можуть бути наступні:

- мушка збита чи погнута, змістилася в сторону, вгору чи вниз (АК74) - кулі будуть відхилятися у бік, протилежний переміщенню вершини мушки;

- прицільна планка погнута чи перекошена - кулі будуть відхилятися у бік переміщення прорізі гривки прицільної планки (цілика);

- ствол зігнутий - кулі будуть відхилятися у бік ізгину дульної частини ствола;

- забоїни на дуловому зрізі ствола, розтертість каналу ствола (особливо в дуловій частині), зношеність і округлення кутів полів нарізів, раковини, хитання прицільної планки, мушки, прикладу –усе це збільшує розсіювання куль.

Огляд бойових патронів.

Патрони оглядати перед стрільбою і за розпорядженням командира.

При огляді патронів перевірити:

  • чи немає на гільзах іржі і прим’ятостей,чи не валандається куля вдульцігільзи;

- чи немає на капсулі зеленого нальоту і тріщин, чи не виступає капсуль вище поверхні дна гільзи;

  • чи немає серед бойових патронів навчальних.

Усі несправні патрони здаються на склад.

Якщо патрони запилилися і забруднилися, покрилися невеликим зеленим нальотом чи іржею, їх необхідно обтерти сухим чистим ганчір’ям.

Підготовка автомата до стрільби.

Підготовка автомата АК74 до стрільби проводиться з метою забезпечення безвідмовної роботи його під час стрільби та збереження його нормального бою.

Автомат готується до стрільби під керівництвом командира відділення.

Для підготовки автомата до стрільби необхідно:

- провести чищення, оглянути автомат в розібраному вигляді та змастити його;

- оглянути автомат в зібраному виді;

- оглянути магазини.

Безпосередньо перед стрільбою прочистити і протерти насухо канал ствола (нарізну частину і патронник), оглянути патрони і спорядити ними магазин.

Якщо автомат тривалий час знаходився на морозі, то перед його заряджанням декілька разів вручну енергійно відвести назад і продвинути вперед затворну раму.

5. Перевірка бою та приведення до нормального бою автомата (ручного кулемета). Загальні положення

Зброя, яка знаходиться в підрозділі, повинна бути завжди приведена до нормального бою.

Перевірка бою зброї поводиться з метою виявлення відповідності відхилення середньої точки влучення (СТВ) і розсіювання куль установленим нормам.

Перевірка бою зброї виконується:

  • при надходженні її до підрозділу;

  • після ремонту зброї і заміни частин, які могли б змінити її бій;

  • при виявленні під час стрільби значного відхилення куль;

  • в умовах бойових дій – періодично при кожній можливості.

Приведення зброї до нормального бою проводиться стрільбою з наступним регулюванням прицільних пристроїв.

Перевірка бою автомата (кулемета) і приведення його до нормального бою проводиться під керівництвом командира роти на стрільбищі в безвітряну погоду, у закритому тирі чи на захищеній від вітру ділянці стрільбища при нормальному освітленні.

Стрільба виконується кращими автоматниками (кулеметниками), яких відібрав командир підрозділу, в присутності військовослужбовців за якими закріплені автомати (кулемети), їх командирів відділень та техніка-зброяра (майстра) з необхідним інструментом.

Перевірка бою автомата (кулемета) та приведення його до нормального бою проводиться стрільбою патронами зі звичайною кулею однієї партії. Дальність стрільби – 100 м. Приціл – 3, цілик – 0. Положення для стрільби із автомата – лежачи з упора, із кулемета – лежачи із сошки.

Найбільш зручною формою мішені для приведення зброї до нормального бою є прямокутник розміром 35 см по висоті та 25 см в ширину.

Ширина мішені повинна бути рівною видимій ширині мушки. При прицілюванні у таку мішень мушка своїми боковими гранями зливається з краями прямокутника, що дає можливість стріляючому помічати незначні відхилення у боковому напрямку.

Висота мішені повинна забезпечувати чітку видимість точки прицілювання. Точкою прицілювання є середина нижнього краю мішені. Контрольна точка знаходиться по вертикальній лінії вище точки прицілювання при стрільбі із автомата на 13 см, із кулемета – 11 см.

Кількість патронів визначається заданою точністю приведення зброї до нормального бою. Дослідним шляхом та розрахунками встановлено: при стрільбі одиночними пострілами необхідно 4 патрони; збільшення кількості патронів незначно підвищує точність визначення СТВ, але одночасно призводить до збільшення витрати патронів.

При приведенні зброї до нормального бою автоматичним вогнем помилка в прицілюванні впливає на відхилення всієї черги. Тому для визначення СТВ з достатньою точністю необхідно проводити дві – три черги, для чого необхідно 8 патронів. Чотири постріли одиночним вогнем і 8 пострілів автоматичним вогнем дозволяють зробити висновок також і про купчастість бою зброї.

Перевірочна мішень (рис. 1) закріплюється на білому щиті заввишки 1м та завширшки 0,5м суворо перпендикулярно. Точка прицілювання (ТП) повинна знаходитись приблизно на висоті (рівні) голови стріляючого.

Точкою прицілювання є середина нижнього краю перевірочної мішені, відрізаної по білій лінії відповідно до кожного виду зброї.

Обробка мішені після виконання стрільби починається з перевірки купчастості бою габаритом. Якщо купчастість бою виявляється ненормально, то зброя оглядається, виявляється і усуваються несправності, що стали причиною великого розсіювання.

Після цього повторно проводиться перевірка бою. Якщо купчастість бою знов виявиться ненормальною, або несправності не можуть бути усунені на місці, зброя передається в майстерню для ремонту.

При задовільній купчастості визначається положення середньої точки влучення і величина її відхилення від контрольної точки. При відхиленні, більше допустимого, проводиться регулювання положення прицільної лінії.

Робота щодо регулювання положення прицільної лінії називається приведенням зброї до нормального бою.

Таким чином, суттєвість приведення зброї до нормального бою полягає в наладці прицільного пристрою так, щоб зброя задовольняла щодо точності встановленої норми.

Наладка прицільного пристосування виконується звичайно переміщенням мушки. Мушка вкручується в тому випадку, якщо середня точка влучення відхиляється вниз від контрольної точки; мушка викручується, якщо середня точка влучення відхиляється вверх від контрольної точки. При відхиленні середньої точки влучення ліворуч (праворуч) від контрольної точки мушка пересувається ліворуч (праворуч).

Для виправлення бою зброї мушку слід переміщати в той бік, в який при стрільбі відхилилась СТВ.

Для знаходження середньої точки влучення за чотирма пробоїнами необхідно (рис. 2 А):

  • з’єднати прямою лінією дві найближчих пробоїни і проміжок між ними розділити навпіл;

  • отриману точку з’єднати з третьою пробоїною і відстань між ними розділити на три рівні частини;

  • точку поділу, найближчу до двох перших пробоїн, з’єднати з четвертою пробоїною і відстань між ними розділити на чотири рівні частини.

Точка поділу, найближча до перших двох пробоїн, і буде середньою точкою влучення (СТВ).

Якщо всі чотири пробоїни не вміщуються у вказаний габарит, СТВ дозволяється знаходити за трьома більш купчасто розташованими пробоїнами за умови, що четверта пробоїна віддалена від СТВ, визначеної за цими трьома пробоїнами більш ніж на 2,5 радіуса кола, яке вміщує ці пробоїни (рис. 2 В).

Для знаходження СТВ за трьома пробоїнами необхідно (рис. 2 Б):

  • з’єднати прямою лінією дві найближчі пробоїни і відстань між ними розділити навпіл;

  • отриману точку з’єднати з третьою і відстань між ними розділити на три рівні частини. Точка поділу, найближча до перших двох пробоїн, і буде СТВ.

Таким чином, бій зброї перевіряється подвійно: по розташуванню пробоїн у габариті роблять висновок щодо купчастості бою, а по розташуванню СТВ відносно КТ – про влучність бою зброї.

Окрім перевірки одиночним вогнем, для кулеметів передбачена перевірка бою автоматичним вогнем.

СТВ при стрільбі автоматичним вогнем визначається таким чином (рис. 2 Г):

  • зверху або знизу відраховується половина пробоїн, які відокремлюються горизонтальною лінією;

  • таким же чином відраховується половина пробоїн справа або зліва, які відокремлюються вертикальною лінією.

Точка перетину горизонтальної та вертикальної ліній визначає положення СТВ.

Перевірка бою зброї вважається закінченою, коли зброя як відносно купчастості, так і в відношенні положення середньої точки влучення задовольняє вимоги нормального бою.

Після приведення зброї до нормального бою стара риска на полозку мушки забивається, а замість неї набивається нова.

Останній результат стрільби при приведенні зброї до нормального бою заноситься в картку якісного стану автомата або в формуляр кулемета.

Приклад оформлення результатів перевірки бою автомата наведений нижче:

Дата Результат Підпис

20.07.05 р. Л 4-2 капітан Величко

10

Запис результату перевірки бою розшифровується таким чином: чисельник дробу визначає відхилення середньої точки влучення від контрольної (літера Л означає ліворуч, літера П – праворуч, знак “+” – відхилення вверх, знак “–” – відхилення вниз); знаменник – габарит розташування пробоїн.

У наведеному прикладі:

Л 4-2 – відхилення СТВ від КТ на 4 см ліворуч та вниз на 2 см;

10 – габарит розсіювання (купчастості) дорівнює 10 см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]