Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інгулець.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
5.09 Mб
Скачать

Опитування Чи вважаєте Ви, що результати виборів-2012 були сфальсифікованими?

Начало формы

Так

Ні

Частково

Проголосувати

Конец формы

Проголосувало: 152

 

Новини/

З дозволу Кабміну річка Інгулець буде наповнюватися стоками

15.11.2010, 11:23  — “Новий час"

Відповідно до розпорядження КМУ, скидання промвод дозволено в період з 1 листопада 2010 року по 1 березня 2011 року кільком підприємствам Кривбасу – ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ВАТ «Суха Балка», ВАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат».Про це повідомляє видання “Новий час“, посилаючись на Розпорядження  КМУ № 2047-р від 03.11.2010 року, розміщеному на сайті Верховної Ради України.

Скидання надлишкових промвод проводиться із ставка-накопичувача у р. Інгулець з метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну. Міністерству промислової  політики,  Міністерству  охорони навколишнього природного середовища, Державному комітетові водного господарства   разом   з Дніпропетровською,    Херсонською    і Миколаївською  облдержадміністраціями  доручено затвердити у місячний термін план заходів щодо поетапного зменшення обсягу  скидання  надлишків зворотних вод у р.  Інгулець,  поліпшення якості води у зазначеній річці,   Карачунівському   водосховищі,   водозаборі   Інгулецької зрошувальної системи та забезпечити контроль  за його виконанням.

 

У 2009 році вказані підприємства скинули до Інгульця 12,815 млн. куб м відпрацьованих вод.

 

Востаннє рішення про дозвіл на скид забруднених вод до Інгульця приймалося у 2009 році (Розпорядження КМУ 1318-Р від 04.11.2009 г.). Тоді Президент України Віктор Ющенко під час робочої поїздки у Херсонську область повідомив, що заветує вказане рішення КМУ. «Я сьогодні накладу вето на це рішення уряду і моє вето не буде скасовано до тих пір, поки області не буде запропонована спеціальна програма вирішення екологічних проблем даної річки і інші необхідні заходи передбачені в даній ситуації» – заявляв тоді Віктор Ющенко.

 

Впродовж 2009 року керівництво Херсонської ОДА неодноразово заявляло про екологічні проблеми у зв’язку із скиданням насичених важкими металами промвод гірничо-збагачувальних підприємств Криворізького басейну у річку Інгулець. Тоді ж для залучення уваги до даної проблеми керівництвом ОДА був проведений спеціальний похід на байдарках під назвою «Захистимо Інгулець – збережемо здоров’я дітей».

 

Довідка. Інгулець (Малий Інгул) — річка на півдні України, права притока Дніпра. Бере початок на Придніпровській височині біля селища Цибулеве на Кіровоградщині. Тече через Кіровоградську, Дніпропетровську, Миколаївську, Херсонську області. Нижче селища Тарасівка Інгулець утворює лиман завширшки до 1 км і впадає у Дніпро декількома рукавами. Використовується для водопостачання Кривого Рогу, зрошення. Регулюється Карачунівським та Іскровським водосховищами.

Держводагентство вживає заходів щодо покращення екологічної ситуації у басейні річки Інгулець

26.03.2012 | 16:43 Прес-служба ДЕРЖАВНого АГЕНТСТВа ВОДНИХ РЕСУРСІВ

Держводагентство вживає заходів щодо покращення екологічної ситуації у басейні річки Інгулець. З цією метою нещодавно у м. Кривому Розі відбулося засідання міжвідомчої комісії з питань промивки та екологічного оздоровлення річки Інгулець у 2012 році та визначення шляхів покращення екологічного стану водних ресурсів басейну в цілому.

Для покращення екологічної ситуації у басейні р. Інгулець запропоновано здійснювати подачу дніпровської води руслом Інгульця протягом усього вегетаційного періоду. За розрахунками, необхідно подати не менше 120-130 млн.м3 дніпровської води.

У результаті промивки русла р. Інгулець буде досягнуто покращення якості води у Карачунівському водосховищі – джерелі питного водопостачання м. Кривого Рогу і Криворізького району; зменшення затрат на доочистку питної води до нормативної якості комунальними підприємствами; покращення якості води для зрошення на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи; покращення умов існування водних живих ресурсів та екологічне оздоровлення водних ресурсів басейну річки Інгулець.

Участь у зазначеному засіданні взяли заступник Голови Держводагентства О.Чунарьов, міський голова м. Кривого Рогу Ю.Вілкул, начальник Дніпропетровського облводресурсів В.Добринін, заступник начальника Дніпропетровського облводресурсів О.Чехун, начальник управління каналу Дніпро-Інгулець В.Бурлака, заступник начальника Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи М.Вербицький та інші.

Урядовий порталГоловнаНовиниМіністерств та відомствВедуться роботи з покращення екологічної ситуації Інгульця

Ведуться роботи з покращення екологічної ситуації Інгульця

17.06.2011 | 10:20 Прес-служба Державного агентства водних ресурсів

На виконання доручення Уряду, з метою покращення якості води у річці Інгулець та подачі води нормативної якості водокористувачам, Держводагентством розроблено та погоджено з усіма заінтересованими організаціями регламент промивки русла р. Інгульця дніпровською водою. Розпочато промивку річки Інгулець з 15 квітня. Для покращення екологічної ситуації у басейні здійснюється подача дніпровської води руслом Інгульця протягом усього вегетаційного періоду. Для цього, за попередніми розрахунками, буде подано близько 120 млн. куб. м дніпровської води каналом Дніпро-Інгулець, у тому числі 100 млн. куб. м за рахунок підприємств Кривбасу.

Для промивки русла р. Інгулець продовжується скид води з Карачунівського водосховища та подача води каналом Дніпро-Інгулець. Обсяг скиду з водосховища вже становить 68,5 млн. куб. м, подача каналом дніпровської води – 56,8 млн.куб.м.

Такі цілеспрямовані заходи дозволили значно покращити екологічну ситуацію в басейні і, зокрема, показники якості води у р. Інгулець за вмістом хлоридів, жорсткості та забезпечити подачу води нормативної якості на зрошення сільськогосподарських угідь у Миколаївській та Херсонській областях.

Подача дніпровської води каналом продовжується, що надасть змогу підтримувати необхідну якість води у р.Інгулець протягом літньо-осіннього періоду.

До відома: Канал Дніпро-Інгулець є головною ділянкою системи каналів Дніпро-Інгулець-Інгул. Головне призначення каналу - забезпечення водою сільгоспугідь Кіровоградської та Дніпропетровської областей, Криворізького гірничорудного промислового комплексу, а також обводнення річки Інгулець з метою її екологічного оздоровлення. Режим роботи каналу значною мірою залежить від наповнення існуючого на річці Інгулець Карачунівського водосховища, яке є регулятором її багаторічного стоку. Корисний об’єм водосховища 291.5 млн. куб. м. Карачунівське водосховище напуває м. Кривий Ріг, а також виконує іригаційні функції на прилеглих сільгоспугіддях Дніпропетровської області.