Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
артикул гімнастика.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
75.26 Кб
Скачать

«Грибок»

Ціль. Виробляти підйом язика нагору, розтягувати під'язичну зв'язку

Опис. Посміхнутися, показати зуби, відкрити рот і пригорнувши широкий язик всією площиною до піднебіння, широко відкрити рот. (язик буде нагадувати тонкий капелюшок грибка, а розтягнуте під'язичне зв'язку - його ніжку.)

Методичні вказівки.

1.Стежити, щоб губи були в положенні посмішки.

Бічні краї язика повинні бути притиснуті однаково щільно, жодна половина не повинна опускатися. При повторенні вправи треба відкривати рот ширше. «Загнати м'яч у ворота»

. Опис вправи і методичні вказівки див. у другому комплексі.

«Смачне варення»

Ціль. Виробляти рух широкої передньої частини язика нагору і положення язика, близьке до форми чашечки, що він приймає при проголошенні звуку [ш].

Опис. Злегка відкрити рот і широкий передній край язика облизати верхню губу, робити рухи язиком зверху вниз, але не зі сторони убік.

Методичні вказівки.

1. Стежити, щоб працював тільки язик, нижня щелепа повинна бути нерухомою.

Язик повинен бути широким.

Якщо вправа не виходить, потрібно повернутися до вправи «Покарати неслухняний язичок».

«Гармошка»

Ціль. Зміцнювати м'яза язика, розтягувати під'язичну зв'язку.

Опис. Посміхнутися, відкрити рот, приклеїти язик допіднебіння і не відпускаючи язик, закривати і відкривати рот. Губи знаходяться в положенні посмішки. При повторенні вправи треба намагатися відкривати рот ширше і довше утримувати язик у верхнім положенні.

Методичні вказівки.

Стежити, щоб губи були нерухомі, коли відкривається рот.

Відкривати і закривати рот, утримуючи його в такому положенні під рахунок. Стежити, щоб при відкриванні рота не провисала одна із сторін язика

«Фокус»

Ціль. Виробляти підйом язика нагору, уміння додавати язику форму ковшика і направляти повітряний струмінь посередині язика.

Опис. Посміхнутися, відкрити рот, покласти широкий передній край язика на верхню губу так, щоб бічні краї його були притиснуті, а посередині мови був желобок, і здути ватку, покладену на кінчик носа.

Комплекс для звуків [л], [л'} «Покарати неслухняний язик».

Опис вправи і методичні вказівки дивись у другому комплексі «Смачне варення». Опис вправи і методичні вказівки дивись у третьому комплексі. «Пароплав гуде»

Ціль. Виробляти підйом спинки язика нагору.

Опис. Відкрити рот вимовляти звук [и] (як гуде пароплав).

Методичні вказівки.

Стежити, щоб кінчик язика був опущений і знаходився в глибині рота, а спинка була піднята до піднебіння.

«Індик»

Ціль. Виробляти підйом язика нагору, рухливість його передньої частини.

Опис. Відкрити рот, покласти язик на верхню губу і робити руху широким переднім краєм язика по верхній губі вперед та назад, намагаючись не відриватися язик від губи, як би погладжувати її. Спочатку робити повільні рухи, потім прискорити темп і додати голос, поки не почується [бл-бл] (як індик болбоче).

Методичні вказівки.

Стежити, щоб язик був широким і не звужувався. Щоб рух язика був назад, а не зі сторони убік. Язик повинен «облизувати» верхню губу, а не викидати­ся вперед.

«Гойдалка»

Ціль. Виробляти уміння швидко змінювати положення язика, необхідне при з'єднанні звуку [л] і [л5] з голосними [а], [и], [у].

Опис. Посміхнутися, показати зуби, відкрити рот, покласти широкий язик за нижні зуби (із внутрішньої сторони) і утримувати в такім положенні під рахунок від одного до п'яти. Потім підняти широкий язик за верхні зуби (теж із внутрішньої сторони) і утримувати під рахунок від одного до п'яти. Так по черзі змінювати положення язика 4-6 разів.

Методичні вказівки. Стежити, щоб працював тільки язик, а нижня щелепа і губи залишалися нерухомими.