Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Охорона праці в галузі Ден. 2013 с пере.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Передмова

Дисципліна «Охорона праці в галузі» направлена, перш за все, на формування у майбутніх спеціалістів готовності застосовувати сучасні методи дослідження і аналізу ризиків, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об’єктах, здатність поставити завдання та організувати наукові дослідження з визначення професійних, виробничих ризиків, управління діями щодо запобігання виникнення нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, вибір оптимальних умов та режимів праці, готовність контролювати умови охорони праці в організаціях.

Навчально-методичний посібник призначений надати допомогу студентам щодо організації роботи із самостійного вивчення навчальної дисципліни «Охорона праці в галузі» з метою засвоєння теоретичного матеріалу та набуття навичок застосування системного підходу до управління діяльністю сучасних організацій в умовах стрімких змін зовнішнього середовища.

Навчально-методичний посібник “ Охорона праці в галузі ” призначений допомогти у вивченні дисципліни, наочно розкрити зміст термінології охорона праці в галузі,формування у майбутніх фахівців знань щодо стану і проблем охорони праці в галузі відповідно до їх підготовки, складових і функціонування системою управління охороною праці та шляхів, методів і засобів забезпечення умов виробничого середовища і безпеки праці в галузі згідно з чинними законодавчими та іншими нормативно-правовими актами.

У навчальному посібнику розглядається: стан безпеки праці в світі, соціальний діалог в Європейському союзі й Україні, визначення і основні принципи соціальної відповідальності, міжнародні норма соціальної відповідальності, законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі, програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, основні вимоги до побудови і функціонування системи управління охороною праці (СУОП), мета та завдання розслідування нещасних випадків, спеціальні розділи охорони праці в галузі професійної діяльності, актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях; основні заходи пожежної профілактики на галузевих об'єктах»; розглядаються класи виробничих та складських приміщень по вибуховій та пожежній небезпеці, основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, принципи та види страхування від нещасного випадку.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

1. Програма навчальної дисципліни

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Охорона праці в галузі» є надання знань з питань ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у конкретній галузі.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Охорона праці в галузі» передбачає забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах конкретних галузей господарювання через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет та ін.), ефективно організовувати свій робочій час та вибудовувати стратегію навчання; здатність самостійно приймати рішення та вирішувати проблеми, пов’язані з процесом навчальної діяльності.

Міжособистісні: здатність до організації діяльності виробничого колективу з обов'язковим урахуванням вимог охорони праці та впроваджень ефективного розподілу функцій, обов'язків і повноважень з охорони праці у виробничому колективі.

Системні: здатність застосовувати знання з теорії і практики охорони праці в галузі та готовність до врахування положень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці при виконанні виробничих та управлінських функцій.

Спеціальні: знати основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі; готовність застосовувати сучасні методи дослідження і аналізу ризиків, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об'єктах; вміння поставити завдання та організувати наукові дослідження з визначення професійних, виробничих ризиків, загроз на робочих місцях; вміння приймати участь у проведенні розслідування нещасних випадків, аварій та професійних захворювань; вміння розробляти та проводити заходів щодо усунення причин нещасних випадків, з ліквідації наслідків аварій на виробництві; вміння впроваджувати організаційні та технічні заходи з метою поліпшення безпеки праці; вміння вибору оптимальних умов і режимів праці; готовність контролювати виконання вимог охорони праці в організації.