Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Лідерство Ден. Спец. 2012.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

Бібліографічний список до семінарського заняття

/2/, /3/, /4/, /5/, /6/

Семінарське заняття № 4

Тема 6. Внутрішньоорганізаційні процеси і лідерство

Кількість годин – 2

Мета заняття

  • Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про внутрішньо організаційні процеси і лідерство.

  • Володіння навичками формування стратегічного бачення, корпоративної культури, організації, яка навчається, та інноваційного лідерства.

  • Формування здатності застосовувати знання з теорії і практики лідерства в процесі рішення комплексних проблем управління сучасними організаціями в умовах глобалізації.

План заняття

6.1. Формування образу (бачення) майбутнього та стратегічне лідерство.

6.2.Формування корпоративної культури і цінностей.

6.3. Формування організації, яка навчається.

6.4. Інноваційне лідерство.

Питання для обговорення

1. Консультанти в галузі менеджменту стверджують, що стратегічні лідери орієнтовані на образ майбутнього та місію, тоді як стратегічні менеджери - тільки на стратегію. Чи згодні ви з цією точкою зору?

2. Обговоріть, наскільки сильний негативний або позитивний вплив здатна надати корпоративна культура на організацію.

3. Що таке культурний розрив? Які техніки можуть використовувати лідери, щоб вплинути на культурні цінності і при необхідності виміряти їх?

4. Які основні відмінності між організацією, що прагне до високої ефективності, і обіцяє організацією?

5. Яким чином нові технології можуть підтримати і прискорити цикл адаптивного навчання?

6. Чи вважаєте ви, що лідер повинен проводити аналіз post factum будь-якого значного або незначного події?

7. Яку пораду ви дали б лідеру, що бажає активно витримати інновації?

Рольова гра «Корпоративні зміни»

Уявіть, що ви - новий директор Harpeth Garden, некомерційного будинку для людей похилого віку, що входить до складу Медичного центру Франкліна. Ваше завдання розраховано на обслуговування 1956 пацієнтів. В обов'язки персоналу входить догляд за старими людьми (гігієна, харчування, денний дозвілля). Деякі пацієнти можуть самостійно їсти, одягатися, пересуватися; інші не здатні робити це без сторонньої допомоги. У денний час за престарілими доглядає старша доглядальниця разом з чотирма сертифікованими медсестрами, які їй підпорядковуються. В нічний час і по вихідних працюють три медсестри і одна доглядальниця.

У вашому штаті є й інший персонал: керівники адміністративного відділу, бухгалтерії та їдальні. Раз на тиждень відвідує пацієнтів доктор, що стежить за їх здоров'ям. Усього в штаті значиться 26 співробітників, що працюють на умовах повної і неповної зайнятості.

Під час проходження інтерв'ю при влаштуванні на роботу ви дізналися, що ваш попередник проводив жорстку авторитарну політику Він вважав, що кращий спосіб забезпечувати якісний сервіс - неухильно дотримуватися всі правила і процедури. Колишній директор брав самостійні рішення по догляду за хворими, хоча не мав медичної освіти. У Harpeth Gardens висока плинність робочих кадрів, і на даний момент організація має брак фахівці; вам потрібно знайти і навчити їх. Саме тому в Haipeth Gardens пустує кілька місць для пацієнтів. Аналогічна картина спостерігається і в інших будинках для людей похилого віку в тому ж районі.

Представники різних відділів організації майже не взаємодіють між собою. Адміністративні працівники формально ставляться до своїх обов'язків. Загалом Harpeth Gardens справляє враження нудного і досить похмурого місця для роботи. Співробітники не виявляють ніякого співчуття до пацієнтів, здається, забувши, що працюють вони в медичній установі. Ви переконані в необхідності змінити стратегію і корпоративну культуру надати співробітникам більше владних повноважень, поліпшити моральний клімат у колективі, скоротити плинність робочих кадрів і заповнити порожні місця клієнтами. Ви знайомі з концепцією організації, що навчається і хочете реалізувати її на практиці. Ви вирішуєте розпочати з розширення владних повноважень співробітників і налагодження особистих зв'язків. Якщо вам вдасться виконати задумане, ви продовжите подальші зміни.

Протягом першого тижня роботи на посаді директора ви познайомилися з усіма співробітниками і переконалися, що ваш попередник дійсно використовував відсталих методи керівництва. Ви маєте намір провести загальні збори колективу в наступну п'ятницю.