Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Фінансова санація та банкрутство підприємств Опорний конспект лекцій денне 2011.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2. Фінансова санація на ухвалу господарського суду

Мета санації підприємства під час провадження спра­ви про банкрутство — якомога повніше задовольнити претензії кредиторів завдяки поліпшенню фінансового стану боржника.

Згідно з вітчизняним законодавством ухвалу про здійснення санації боржника приймає арбітражний суд за клопотанням комі­тету кредиторів. Підставою для прийняття рішення господарським судом про санацію боржника після порушення справи про банк­рутство може бути:

  1. санаційна спроможність боржника, тобто наявність реаліс­тичної санаційної концепції;

  2. реальна можливість виконати план санації, відновити платоспроможність підприємства-боржника та його успішну виробничо-господарську діяльність;

  3. наявність санатора, який має достатньо фінансових ресурсів для здійснення зазначеного заходу.

Кредитори можуть ініціювати санацію в тому разі, коли надійшли пропозиції від осіб, котрі мають намір задовольнити вимоги кредиторів. Натомість зазначені особи мають право пропонувати свої умови санації чи реструктуризації боржника.

Підприємство-бюржник може ініціювати власну санацію та як правило одночасно із справою про бан­крутство. Ра­зом із заявою про банкрутство боржник подає до арбіт­ражного суду план санації та проект мирової угоди.

Фізичні та юридичні особи, які побажали стати санаторами, мають подати до арбітражного суду заяву з письмовою гарантією погашення боргів особи, проти якої розпочато справу про банк­рутство. До заяви мають додаватися:

а) план фінансової санації (реорганізації) боржника;

б) відомості про фінансовий стан та платоспроможність санатора;

в) дані про характер майнових відносин між боржником та потенційним санатором.

Арбітражний суд залишає заяву без розгляду, якщо в ній не розкрито умов санації (форма реструктуризації, строки та послі­довність виконання боргових зобов'язань).

Особа, яка має намір узяти участь у санації боржника, вправі ознайомитися з його майновим і фінансовим становищем безпо­середньо на підприємстві, здійснити сана­ційний аудит боржника, щоб визначити його санаційну спромож­ність, який передбачає обов'язкову експертизу на­явної санаційної концепції.

Санація запроваджується на строк не більш як 12 місяців. За клопотанням комітету кредиторів чи керуючого санацією або ін­весторів цей строк може бути продовжено ще до шести місяців або скорочено.

Комітет кредиторів приймає рішення про погодження канди­датури керуючого санацією, вибір інвестора (санатора), схвален­ня плану санації боржника. Суд ухвалючи рішення про санацію, призначає керуючого санаціїю. З цього дня припиняються повнова­ження керівника боржника, управління боржником переходить до керуючого санацією. Протягом трьох днів забезпечується передача йому бух­галтерської та іншої документації боржника, печаток і штампів, матеріальних та інших цінностей.

Керуючий санацією має право:

  • самостійно розпоряджатися майном боржника з урахуванням обмежень;

  • укладати від імені боржника мирову та інші цивільно-правові угоди;

  • відмовлятися від виконання договорів боржника у випадках, передбачених

відповідним законом (у тримісячний строк. Якшо: виконання договору завдає збитків боржникові порівняно з аналогічними договорами, що укладаються за таких самих умов; договір є довгостроковим (понад один рік) або розрахованим на одержання позитивних результатів для боржника в довгостро­ковій перспективі, крім випадків випуску продукції з технологіч­ним циклом, який перевищує строки санації боржника; виконання договору створює умови, що перешкоджають від­новленню платоспроможності боржника. Угода може бути визнана судом недійсною за заявою керуючого санацією відповідно до цивільного законодавства, якщо: угоду укладено боржником із зацікавленими особами і в резуль­таті її виконання кредитори зазнали або можуть зазнати збитків; згідно з угодою, укладеною боржником з окремим креди­тором чи іншою особою протягом шести місяців до прийняття рішення про санацію, перевага надається одному кредитору перед іншими або пов'язана з виплатою (видачею) частки (паю) в майні боржника у зв'язку з його виходом зі складу па­йовиків боржника. Усе отримане за такою угодою повертаєть­ся сторонам).

Керуючий санацією зобов'язаний:

  • прийняти в господарське відання майно боржника та органі­зувати його інвентаризацію;

  • відкрити спеціальний рахунок для здійснення санації та розрахунків із кредиторами;

  • розробити та подати на затвердження комітету кредиторів план санації боржника, погоджений з боржником, органом, упов­новаженим управляти майном боржника;

  • організувати ведення бухгалтерського і статистичного обліку та фінансової звітності;

  • вжити заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості перед боржником;

  • розглянути вимоги кредиторів щодо зобов'язань боржника, які виникли після порушення справи про банкрутство у процеду­рі розпорядження майном боржника та санації;

  • заявити в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог кредиторів;

  • звітувати перед комітетом кредиторів щодо реалізації плану санації.

Якщо затверджено звіт керуючого санацією або достроково припинено процедуру санації, припиняються повноваження арбі­тражного керуючого як керівника санації, про що зазначається у відповідній ухвалі суду.

Якщо процедура санації припиняється достроково з огляду на укладення мирової угоди або погашення вимог кредиторів, керу­ючий санацією і далі виконує повноваження керівника (органів управління) боржника доти, доки в установленому порядку тако­го керівника не буде призначено.

Протягом трьох місяців від дня, коли винесено ухвалу про са­націю боржника, керуючий санацією зобов'язаний подати на схвалення до комітету кредиторів план санації (реорганізації). Якщо протягом шести місяців від зазначеного дня до арбітраж­ного суду не буде подано плану санації боржника, суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Якщо є санатори, план санації розробляється й погоджується за їх участю. План санації розглядає комітет кредиторів, який скликається керуючим санацією в чотиримісячний строк. Керівник сана­ції письмово повідомляє членів комітету кредиторів про дату і місце проведення засідання комітету і за два тижні до цієї дати дає їм змогу ознайомитися з планом санації.

План санації вважається схваленим, якщо на засіданні комітету кредиторів таке рішення було підтримане більш як половиною голосів кредиторів членів комітету кре­диторів.

Схвалений комітетом кредиторів план санації та протокол за­сідання комітету кредиторів керівник санації подає до господарського суду на затвердження не пізніш як через 5 днів від дня про­ведення засідання комітету кредиторів. Суд спеціальною постановою затверджує умови санації підприємства-боржника, які можуть набрати форми:

а) плану реорганізації (як правило, без збереження юридичної особи боржника);

б) плану фінансової санації (зі збереженням юридичної особи боржника).

Функції нагляду за повнотою виконання плану санації покла­даються на арбітражного керуючого (розпорядника майна чи ке­руючого санацією). Повноваження арбітражного керуючого, чле­нів комітету кредиторів та нагляд господарського суду збе­рігаються до повного виконання плану санації. Протягом відпо­відного періоду зазначені органи мають право безперешкодного доступу до всіх приміщень боржника, а також право перевірки його бухгалтерських та інших комерційних документів.

Якщо у процесі нагляду встановлено, що вимоги кредиторів не виконуються або не можуть бути виконані, згідно з передба­ченими в плані санації умовами керуючий повідом­ляє про це суд та комітет кредиторів. Останні при­ймають відповідне рішення, у тому числі про здійснення лікві­даційних процедур у примусовому порядку.

За 15 днів до закінчення санації (12 місяців, строк може бути подовжено чи скорочено), а також за наявності під­став для дострокового припинення санації керуючий санацією зобов'язаний надати зборам кредиторів письмовий звіт, до якого додається реєстр вимог кредиторів.

Одночасно зі звітом керуючий санацією вносить на збори кре­диторів одну із пропозицій:

  1. про прийняття рішення про дострокове припинення процедури санації у зв'язку з відновленням платоспроможності боржника;

  2. про укладення мирової угоди;

  3. про звернення до господарського суду з клопотанням про продовження процедури санації;

  4. про звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

За результатами розгляду звіту керуючого санацією збори кредиторів приймають відповідне рішення і разом з протоколом подається на затвердження до господарського суду не пізніше п'яти днів після дати проведення зборів кредиторів. Затвердження арбітражним судом звіту керуючого санацією є підставою для винесення ним ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство.