Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

Модуль 2. Система оподаткування та податкова політика Змістовий модуль 3. Теоретико – правові засади формування податкової системи та податкової політики

Тема

Зміст та навчальні елементи теми

Тема 6.

Теоретичні основи побудови податкової системи держави

Поняття податкової системи і вимоги до неї.

Наукові основи побудови податкової системи. Податки в системі державних доходів. Порядок і методи формування державних доходів. Податковий метод формування державних доходів як елемент правової держави в умовах ринкової економіки. Податки і формування бюджету.

Обсяг видатків бюджету як визначальна база побудови податкової системи. Рівень централізації валового внутрішнього продукту в бюджеті, його залежність від обсягу і характеру функцій держави. Вплив рівня централізації валового внутрішнього продукту в бюджеті на рівень оподаткування.

Відносини власності як правова основа встановлення податків. Форми власності і їх вплив на вибір видів і об’єктів оподаткування. Особливості оподаткування суб’єктів різних форм власності.

Принципи оподаткування. Податки як елемент перерозподілу валового внутрішнього продукту. Податки як інструмент державного регулювання доходів юридичних і фізичних осіб.

Структурна побудова податкової системи. Оптимізація співвідношення між фіскальною і регулюючою функціями податків, між різними видами податків у податковій системі. Чинники, що визначають структуру податкової системи.

Склад та структура податкової системи України та її нормативно-правова база.

Ключові терміни та поняття

доходи бюджету, видатки бюджету, податкова система, структура податкової системи, відносини власності, ідеали оптимального оподаткування, принципи оподаткування.

Мета:

- закріплення та систематизація теоретичних знань студентів з питань теми №6;

- розвиток творчого підходу та формування професійних навичок на основі вирішення ситуаційних завдань теми №6, модуля 2, змістового модуля 3;

- аналіз теоретичних основ побудови податкової системи держави в наступних аспектах:

- наукові основи побудови податкової системи;

- принципи оподаткування;

- структурна побудова податкової системи.

Дати відповідь на теоретичні питання:

  1. Що таке податкова система держави ?

  2. Вкажіть складові елементи податкової системи держави.

Ситуаційні завдання

На основі аналізу та розв’язання ситуаційних завдань

Необхідно дати відповідь на питання:

 Чи є доцільним, на вашу думку, розмежування понять «податкова система» і «система оподаткування»?

 Яка роль податкових та неподаткових надходжень у формуванні доходів державного бюджету України та у ВВП?

 Яка роль податкової системи в забезпеченні соціально-економічної стабільності в країні?

Завдання 1. За наведеними даними у табл. 3. обчисліть щорічну питому вагу податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб у податкових надходженнях до зведеного бюджету за 20ХХ – 20ХХ рр. Складіть таблицю та зробіть відповідні висновки щодо впливу кожного з них на формування податкових надходжень.

Таблиця 3.