Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

Дати відповідь на теоретичні питання:

  1. У чому полягає сутність податково-правових відносин?

  2. Визначте елементи податку.

  3. Які елементи податку відносяться до обов’язкових, а які до факультативних?

Ситуаційні завдання

На основі аналізу та розв’язання ситуаційних завдань

Необхідно дати відповідь на питання:

 Яка підпорядкованість, та законодавча база податково-правових відносин в Україні?

 Яка роль термінології оподаткування у законотворчій діяльності при формуванні податкового законодавства?

 Які критерії покладено в основу визначення податкового статусу юридичних і фізичних осіб?

Завдання 1. У IV ст. н. е. імператор Костянтин запровадив в Римі подушний податок. Охарактеризуйте елементи подушного податку: об’єкт, суб’єкт, шкалу оподаткування (прогресивна, пропорційна, регресивна). Чи входить до складу структури чинної системи оподаткування України подушний податок? Вважають, що даний податок сприяв занепаду Римської імперії. Аргументуйте або спростуйте точку зору, що податки здатні зруйнувати державу.

Завдання 2. Деякі вчені-економісти виступають проти застосування математичних методів до дослідження фінансових і фіскальних явищ. Погодьтесь або доведіть протилежне.

Завдання 3. Прокоментуйте позитивні й негативні наслідки оподаткування доходів за єдиною ставкою, поясніть свою позицію. Наведіть приклади прогресивних, пропорційних, регресивних податків. 

Завдання 4. У 1920 р. у Франції було запроваджено податок з обороту, який відноситься до універсальних акцизів. Наведіть інші форми універсальних акцизів. Охарактеризуйте елементи податку з обороту: суб’єкт, об’єкт, база оподаткування. Чи входить до складу структури чинної системи оподаткування України податок з обороту? Вважають, що даний податок справляє суттєвий вплив на процеси ціноутворення, сприяючи їх підвищенню. Аргументуйте або спростуйте точку зору, що податки здатні впливати на ціни.

Тема

Зміст та навчальні елементи теми

Тема 5.

Теоретико –методологічні засади класифікації податків

Поняття та значення класифікації податків. Методологічні основи здійснення економічно обґрунтованої класифікації податків.

Класифікація податків за характерними ознаками: в залежності від суб’єкта оподаткування (з юридичних осіб, з фізичних осіб); за об’єктами оподаткування (на доходи, на майно, на споживання); за формою стягнення (грошові та натуральні); за методом стягнення чи за формою оподаткування (прямі та непрямі); залежно від рівня державних структур, які встановлюють податки (загальнодержавні та місцеві); за способом стягнення (окладні та розкладні).

Види прямих податків. Реальні податки: земельний, домовий, промисловий, податок на грошовий капітал. Особисті податки: подушний, прибутковий (податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб) майновий, на спадщину і дарування. Переваги і недоліки прямих податків, їх місце в податковій системі. Регулюючий вплив окремих видів прямих податків.

Види непрямих податків: акцизи, мито. Акцизи, їх види. Специфічні акцизи (акцизний податок), їх особливості. Універсальні акцизи (ПДВ), їх особливості. Поділ мита на експортне та імпортне. Переваги та недоліки непрямих податків, їх місце в податковій системі.

Міжнародні системи класифікації податків. Поділ податків згідно з класифікацією Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Поділ податків згідно з класифікацією Міжнародного валютного фонду (МВФ). Схожі і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується ОЕСР та МВФ. Поділ податків згідно з класифікацією Системи національних рахунків. Класифікація податків за економічними функціями, що застосовується в ЄС.

Класифікація податків, що застосовується в Україні. Спільні і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується МВФ та в Україні.

Ключові терміни та поняття

класифікація податків, суб’єкт оподаткування (юридичні особи, фізичні особи), об’єкт оподаткування (доходи, майно, споживання), форма стягнення податків (грошова, натуральна), прямі податки, особисті прямі податки, реальні прямі податки, податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на землю, непрямі податки, універсальні акцизи, специфічні акцизи, податок на додану вартість, акцизний податок, мито, загальнодержавні податки і збори, місцеві податки і збори.

Мета:

- закріплення та систематизація теоретичних знань студентів з питань теми №5;

- розвиток творчого підходу та формування професійних навичок на основі вирішення ситуаційних завдань теми №5, модулю 1, змістового модулю 2;

- аналіз теоретико –методологічні засад класифікації податків у наступних аспектах:

- класифікація податків за характерними ознаками;

- види прямих податків;

- види непрямих податків;

- міжнародні системи класифікації податків;

- класифікація податків, що застосовується в Україні.