Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Запитання:

1. Проаналізуйте дії в’єтнамця та митного інспектора.

2. Надайте юридичну оцінку (кваліфікацію) поведінці в’єтнамського студента.

Ситуаційне завдання № 2.7

На митний пост “Червонолиманський” звернувся місцевий житель гр. Маракуца П.С. з проханням виписати йому митне посвідчення для реєстрації у ДАІ автомобіля з ручним приводом “Дачія”.

Оглядом автомобіля встановлено, що цей транспортний засіб переобладнано на ручне управління. Технічний паспорт автомобіля в місці, де зазначено дату заводського його виготовлення та кодові цифрові дані щодо двигуна та кузова, закриті плямою чорного барвника. Купчу (договір про купівлю-продаж автомобіля) гр. Маракуца П.С. пред’явив у вигляді рукописної копії, де було вказано, що автомобіль придбано на території Республіки Молдова через МП “Жок”. Текст копії належно не завірено. Ввізної митної декларації гр-н Маракуца П.С. не мав.

У своїй заяві гр-н Маракуца П.С. повідомляє, що має сім’ю і що транспортний засіб, призначений його старшому сину інваліду з дитинства.

Автомобіль “Дачія” він, Маракуца П.С., купив у знайомих молдаван, разом з якими темної пори - у ніч з 12 на 13 число поточного місяця, перемістив автомобіль в Україну на ділянці кордону, яка не охороняється. Поведінку свою осуджує, так як розуміє, що діяв всупереч закону.

Відомості щодо прориву саме цим автомобілем державного кордону в Україну митниця мала від прикордонників. За висновком експертів вартість автомобіля не перевищує 1 тис. доларів США.

З урахуванням викладеного й приймаючи до уваги пояснення гр-на Маракуци П.С. та інші матеріали, митниця винесла постанову про відмову у порушенні кримінальної справи у відношенні до цього громадянина. На гр-на Маракуцу П.С. як на особу, у діях якої вбачаються ознаки адміністративного правопорушення, заведено справу про порушення митних правил.

Запитання:

1. Як кваліфікувати дії гр. Маракуци у адмінсправі?

2. Яким є Ваше рішення щодо автомобіля?

3. Назвіть максимально допустимий термін накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил на конкретну особу після відмови у порушенні відносно неї кримінальної справи?

Ситуаційне завдання № 2.8

Пасажир міжнародного рейсового автобусу, мешканець Херсону, гр-н Дерегус О.М. надав на миитному посту “Рава-Руська” пояснення, що незадекларований каретний годинник, який він переховував у своїй сумці серед речей особистого користування і продуктів, не є антикваріатом, а являє собою цілковиту рухлядь, придбаною за безцінь на речовому ринку.

Експерти так і не змогли визначити хоча б приблизну вартість цього виготовленого англійським майстром у ХVIIІ столітті унікального раритету, зазначивши принагідно, що цей годинник є культурною цінністю і національним надбанням (рос. достоянием).

Запитання:

1. Як кваліфікувати дії гр-на Дерегуса О.М.?

2. Чи є у діях гр-на Дерегуса О.М. пом’якшуючі або обтяжуючі провину об ставини?

Ситуаційне завдання № 2.9

На початку проходження митного контролю в аеропорту “Бориспіль”, пасажир авіарейсу “Київ - Салоніки”, звернувши увагу на те, що вміст його валізи став об’єктом ретельного огляду з боку митного інспектора, висловив прохання припинити огляд і повернути належні йому речі, посилаючись на те, що він відмовляється від виліту за кордон.