Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Запитання:

Надайте коментар щодо рішень і дій слідчого Управління СБУ та Запорізької митниці у викладеній ситуації.

Ситуаційне завдання № 1.10

При слідуванні “зеленим коридором” у аеропорту “Бориспіль” при посадці на літак рейсу “Київ - Париж” підданий Бельгії Дюпре Ж. усно заявив митнику, що має при собі 400 доларів США, котрі пред’явив готівкою.

З уваги на наявні у поведінці пасажира ознаки нервування та спроби задобрити митника сувеніром (електроп’єзовою запальничкою) останній здійснив огляд вмісту валізи цього іноземця, де було виявлено 200 євро.

У відношенні Дюпре Ж. складено протокол про порушення митних правил.

Запитання:

1. За якою статтею Митного кодексу України слід кваліфікувати дії Дюпре Ж?

2. Чи були правомірними дії працівника Бориспільської митниці у зазначеній ситуації?

3. Яким чином мають бути забезпечені у справі Дюпре Ж. такі види адміністративного стягнення як штраф і конфіскація?

Ситуаційне завдання № 2.1

Мешканка Татарстану Сатаєва Гульнара, яка у липні прибула із Стамбула літаком до міжнародного аеропорту “Одеса” і скористувалася при виході “зеленим коридором”, викликала підозру своєю підвищеною нервозністю, метушливістю, а також тим, що, незважаючи на спеку, була одягнена у шубу. Зазначеній громадянці запропоновано митниками пройти процедуру особистого огляду, під час якого в її нижній білизні та між швами шуби виявлено майстерно упаковані ювелірні вироби із жовтого металу (каблучки, браслети, ланцюжки тощо). Особистий огляд санкціоновано начальником митного поста.

Запитання:

1. Надайте кваліфікацію діям гр-ки Сатаєвої Г. за Митним кодексом України, маючи на увазі результати особистого огляду.

2. Чи є підстави для притягнення гр-ки Сатаєвої Г. до адміністративної відповідольності, або до відповідальності кримінальної, тобто за контрабанду?

Ситуаційне завдання № 2.2

У гр-ки Литви Прускайте Ельзи при митному контролі в аеропорту “Жуляни” виявлені незадекларовані 23 ювелірних вироби з жовтого і білого металу. З них - 14 виробів знаходилися під підкладкою сумочки цієї громадянки, 2 обручки на ланцюжку на її шиї під одежею, одна брошка - на платті в дорожній сумці.

Надати будь-які пояснення щодо виявлених предметів гр-ка Прускайте Ельза відмовилася.

Запитання:

1. Надайте кваліфікацію діям гр-ки Прускайте Ельзи.

2. Які ювелірні вироби із зазначених слід вилучити за протоколом про порушення митних правил на гр-ку Прускайте Ельзу?

3. Яким чином може бути забезпечена сплата штрафу у справі про порушення митних правил на гр-ку Прускайте Ельзу?

Ситуаційне завдання № 2.3

Після заповнення на митному посту “Явір” гр-ном Ріхтером Ф.А. вивізної митної декларації, усного за її пунктами опитування і отримання від цього гр-на запевнень, що крім заявлених у декларації ніяких інших предметів, що підлягають митному контролю, він не має, митники запросили його до окремої службової кімнати, де пред’явили письмове рішення начальника митниці про проведення особистого огляду.

Гр-н Ріхтер Ф.А. висловив прохання не проводити огляд і видав працівникам митниці незадекларовані 11 тис.доларів США, витягши їх із натільного поясу.