Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. мова / профСПРЯМ / Оновлений посібник / Лазарєва Л.К. тема 4 текст 13.08.12 Microsoft Word.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Укладання тезового плану

Досить використовуваним у професійно мовному спілкуванні є тезовий план.

Тези, тезовий план – один з актуальних видів компресії наукового тексту.

Тезовий план укладається у вигляді окремих тез, які записуються відповідно до логіки викладу інформації в тексті. Теза – це підсумована інформація відповідного фрагмента тексту, сформульовані основні положення будь-якого твору (тексту, статті, доповіді, монографії і т. ін).

Тези повторяють, стисло формулюють та завершують прочитане. Тези бувають двох видів: а) як спосіб висловлення власних роздумів; б) як спосіб викладу змісту будь-якого джерела. У даному випадку ідеться саме про останній спосіб запису, який може бути здійснений у вигляді: основних тез, простих тез або складних тез. Вам пропонується навчитися складати основні тези.

Основні тези – це принципово важливі, головні положення, які узагальнюють вміст джерела. Інколи вони мають характер головних висновків. Основні тези складаються, як правило, за крупними закінченими розділами або за всім твором, якщо автор робить висновок у кінці книги. Складаються вони після вивчення матеріалу в повному обсязі. Професійний виклад думки у даному випадку полягає у повному розумінні прочитаного матеріалу й правильному виборі необхідного способу запису найважливішої інформації у згорнутому вигляді. Основні тези формулюються самостійно, тобто припускається заміна авторських засобів.

Отже, і тези, і тезовий план – це скорочені варіанти відповідного тексту. Щоб скоротити будь-який текст, необхідно вжити один з відомих способів згортання інформації:

  • стиснення із втратою дубльованої інформації або нової, яка не відображає основного змісту, тобто часткова заміна авторських засобів висловлювання із скороченням її;

  • повна заміна авторських засобів висловлення.

ЗАВДАННЯ 7. Перегляньте текст "Плани" ще раз. Визначте мікротеми, які розглядаються в цьому тексті, сформулюйте й запишіть їх, використовуючи прості номінативні (називні) речення. Якщо Ви вірно визначите логіку залежності однієї мікротеми від наступної, послідовність їх зв’язку й об’єднання, Ви одержите деяку послідовність, що її можна уявити як фрагмент складного плану. Порівняйте свій план з поданим нижче.

1. Плани

1.1. Укладання планів.

1.1.2. Укладання питального й номінативного планів.

Зазначимо, що складний план використовується, якщо необхідно ту програму, якою є план, сформулювати більш детально та докладно. Отже простий номінативний план завжди є частиною складного плану.

ЗАВДАННЯ 8. Перегляньте текст "Фізичні основи механіки". Визначте основні мікротеми тексту. Сформулюйте і запишіть їх у вигляді простого номінативного плану.

Фізичні основи механіки

Найпростішою формою руху є механічний рух, що полягає в зміні положення тіла з часом відносно інших тіл або частин одного і того ж тіла.

Розділ фізики, що вивчає закономірності механічного руху і взаємодії тіл, називається механікою. Рух тіл із швидкостями, багато меншими за швидкість світла с у вакуумі, вивчає класична механіка. В основі класичної механіки лежать закони динаміки, сформульовані І. Ньютоном* в 1687 році. Закони Ньютона виникли в результаті узагальнення великої кількості дослідних фактів.

3 розвитком науки виявилися нові факти, які не вкладалися в межі класи­чної механіки. Вони отримали пояснення в теорії відносності і в квантовій ме­ханіці.

Теорія відносності, сформульована А. Ейнштейном* в 1905 році, переглянула ньютонівські уявлення про простір і час. В результаті була створена механіка тіл, що рухаються із швидкостями, близькими до швидкості світла у вакуумі - релятивістська механіка. Рівняння релятивістської механіки у гра­ничному випадку (для швидкостей малих порівняно із швидкістю світла) пере­ходять в рівняння класичної механіки. Таким чином, класична механіка увійш­ла до релятивістської механіки як граничній випадок і зберегла своє колишнє значення для опису руху тіл з малими швидкостями.

В результаті розвитку фізики атома у 20-х роках двадцятого століття була створена квантова механіка. Рівняння квантової механіки також дають у граничному випадку (для мас, великих порівняно з масами атомів) рівняння класи­чної механіки. Отже, класична механіка увійшла і до квантової механіки як граничний випадок. Таким чином, розвиток науки не перекреслив класичну ме­ханіку, а лише показав її обмежену застосовність.

Класична механіка складається з трьох розділів: кінематики, динаміки і статики. Кінематика математично описує різні види механічного руху, не з'ясовуючи причин цього руху. Динаміка досліджує вплив взаємодії між тілами на їх механічний рух. Статика вивчає умови рівноваги тіл. Закони статики є окремим випадком законів динаміки, тому в даному курсі статику ми розглядати не будемо.

ЗАВДАННЯ 9. Прочитайте питальний, називний та тезовий плани до тексту "Фізичні основи механіки". Зробіть висновок, яким способом згорнуто інформацію у цих планах.

Питальний план

Називний план

Тезовий план

1. Що таке механічний рух ?

1. Визначення поняття механічний руху.

1 Найпростішою формою руху є механічний рух, що полягає в зміні положення тіла з часом відносно інших тіл або частин одного і того ж тіла.

2. Як називається розділ фізики, що вивчає механічний рух?

2. Визначення поняття механіки.

2. Розділ фізики, що вивчає закономірності механічного руху і взаємодії тіл, називається механікою.

3. Що таке класична механіка?

3.Предмет і об’єкт вивчення класичної механіки .

3. Рух тіл із швидкостями, багато меншими за швидкість світла с у вакуумі, вивчає класична механіка…

4. У чому полягають основні відрізнення релятивістської і квантової механіки від класичної?

4. Аспекти вивчення і рівняння релятивістської і квантової механіки.

4. ... механіка тіл, що рухаються із швидкостями, близькими до швидкості світла у вакуумі - релятивістська механіка. Рівняння релятивістської механіки у гра­ничному випадку (для швидкостей малих порівняно із швидкістю світла) пере­ходять в рівняння класичної механіки....

5. Які розділи входять до класичної механіки?

5. Кінематика, дінамика і статика – три розділи класичної механіки

5.Динаміка досліджує вплив взаємодії між тілами на їх механічний рух. Статика вивчає умови рівноваги тіл. Закони статики є окремим випадком законів динаміки, тому в даному курсі статику ми розглядати не будемо.

ЗАВДАННЯ 10. Порівняйте визначені Вами мікротеми з пунктами називного плану із ЗАВДАННЯ 9.

ЗАВДАННЯ 11. Прочитайте текст, поданий нижче. Скажіть, чим конспект відрізняється від тез. Запишіть свою думку одним реченням.