Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Реферування наукового тексту

Реферат (нім. Referat, від. лат. refere- доповідати, повідомляти ) – стислий виклад у письмовій формі публічного виступу змісту книги, наукової праці або результатів дослідження наукової проблеми. Доповіді на певну тему, яка містить огляд відповідних літературних та інших джерел (наприклад, студент виступив із рефератом на семінарі).

Як правило реферат науково-інформаційне призначення. Його мета – передати зміст роботи, факти, ідеї, концепції, думки. Розгорнутий реферат у багатьох випадках позбавляє від необхідності звертатися безпосередньо до першоджерела. Реферати публікуються на рівні з рецензіями у науковій та іншій періодичній літературі, а також у спеціальних реферативних журналах, що видаються Академією наук.

Розрізняють два види рефератів: продуктивні і репродуктивні. Репродуктивний реферат відтворює зміст первинного тексту. Продуктивний містить творче або критичне осмислення джерела, що реферується.

Репродуктивні реферати можна поділити на реферат-конспект і реферат-резюме. Реферат-конспект містить фактичну інформацію в узагальненому вигляді, матеріал, який її ілюструє, відомості про методи та результати дослідження, а також можливості їх використання. Реферат-резюме містить лише основні положення реферованого наукового тексту (статті, монографії тощо).

У продуктивних рефератах виокремлюють реферат-огляд, який створюється на підставі декількох джерел і спів ставляє різні точки зору з розглядуваного питання, та монографічний реферат, який подає розгорнутий аналіз інформації лише одного першоджерела. Крім зазначених видів рефератів, поширеним є реферат-доповідь, який поряд із аналізом зазначеної кількості літературних джерел передбачає розгорнуту оцінку проблеми, піднятої у рефераті-доповіді, та висловлювання власної думки щодо цієї проблеми. Подібна робота є першим кроком студента до наукової діяльності, і часто виступи на студентських наукових конференціях здійснюються саме у вигляді реферата-доповіді.

Отже, реферати можуть бути різних видів залежно від мети укладання та методу і моделі їх підготовки.

У навчальній практиці студенти можуть зустріти чотири основні типи рефератів: навчальні, контрольні, службові, творчі.

Навчальні реферати – мають за мету навчити студентів (учнів) ефективно працювати з інформацією. Їх часто використовують для структуризації знань за підсумками теми або курсу.

Контрольні реферати використовують для перевірки готовності людини для виконання певної роботи. Якщо в навчальному рефераті автор репрезентує тему, то у контрольному він представляє преш за все себе (через власне розуміння теми). Реферат такого типу (інколи його називають «есе») обов’язково подається у разі вступу до аспірантури. І в ньому бажано висвітити власне ставлення до досліджуваного питання, щоб довести своє право займатися темою, з якою готується реферат.

Службові реферати готують як службове завдання для отримання інформації з певного питання. Звичайно це пов’язано з тим, що керівнику потрібно терміново вивчити проблеми, а часу обмаль. Тоді завдання доручається помічникові (референту, аспіранту, магістранту). Напрям і ретельність обробки інформації визначається керівником.

Творчі реферати годуються «для себе». Перш ніж починати роботу над певним науковим проектом: курсовою чи дипломною роботою, статтею чи дисертацією тощо бажано створити ряд рефератів на близькі теми, що дозволить проаналізувати, осмислити тему, сформує власну позицію, наштовхне на цікаві ідеї.