Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
108
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

7

12. ПРИКЛАД РОЗРАХУНКІВ ВАРТОСТІ ТА ОДИНИЧНИХ КОШТОРИСНИХ РОЗЦІНОК НА БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

12.1. Вихідні дані

12.1.1. Для прикладу розрахунків вартості (основних витрат) та одиничних кошторисних розцінок обрано буріння таких геологорозвідувальних свердловин з поверхні землі:

а) безкернове та колонкове буріння 50 свердловин середньою глибиною 800 м при розвідці покладів кам’яного вугілля;

б) колонкове буріння 300 свердловин середньою глибиною 100 м із застосуванням комплексу засобів з гідротранспортом керна при розвідці будівельних матеріалів;

в) ударно-канатне буріння з випереджаючим кріпленням трубами 170 свердловин середньою глибиною 80 м при розвідці розсипу.

12.1.2. Основні вихідні дані щодо обсягів та умов буріння свердловин, їхніх глибин, діаметрів, типів бурових установок, енергоприводу наведені в таблиці 12.1.

Обсяги буріння за категоріями буримості гірських порід з урахуванням видів породоруйнівного інструменту та умов буріння основних і додаткових похилих та штучно направлених стовбурів наведено в таблиці 12.2.

12.1.3. Особливості умов буріння 50 свердловин глибиною 800 м на кам’яне вугілля буровою установкою ЗІФ-1200МР:

а) Всі свердловини вертикальні, але останні 54 м з глибини 746 м буряться як похилі, під кутом менше 80о , з поставленням відхилюючих пристроїв безперервної дії, у зв’язку з чим до норм часу на буріння в цьому інтервалі застосовується поправочний коефіцієнт 1,10.

б) В 10-ти свердловинах з метою додаткового пересічення вугільних пластів з глибини 572 м забурюються другі стовбури, які до глибини 800 м буряться як штучно направлені, в зв’язку з чим до норм часу на буріння застосовується поправочний коефіцієнт 1,3.

в) В кожній свердловині для забезпечення максимального виходу керна кам’яного вугілля передбачається буріння в обсязі 16 м у складних геологічних умовах по корисній копалині та приконтактних зонах вміщуючих її гірських порід, у зв’язку з чим до норм часу на буріння застосовуються поправочні коефіцієнти: 1,5 в основному стовбурі свердловини або 1,95 (1,5 х 1,3) у штучно направлених додаткових стовбурах.

г) Долотами діаметром 93 мм без відбору керна буриться верхній інтервал свердловини до глибини 120 м. З глибини 120 м буріння свердловини здійснюється з повним відбором керна твердосплавними коронками діаметром 76 мм до глибини 620 м, а з глибини 620 м до 800 м - із застосуванням коронок діаметром 76 мм, армованих синтетичними алмазами. Цими ж коронками здійснюється забурювання та буріння 10-ти додаткових стовбурів в інтервалі 572 - 800 м.

д) В кожній свердловині передбачаються такі допоміжні роботи, що супроводжують буріння:

- промивання свердловини перед геофізичними дослідженнями, поставленням цементного мосту та спусканням обсадних труб - по 3 операції;

- розбурювання (розширення) стовбура свердловини з діаметра 76 мм до наступного діаметра 93 мм в інтервалі глибин 120 - 220 м під обсадні труби діаметром 89 мм;

- кріплення стовбура свердловини обсадними трубами в інтервалі 0 - 220 м з наступним вилученням 110 м труб після закінчення буріння свердловини;

- поставлення цементного моста;

- штучне викривлення свердловини з використанням відхилюючих пристроїв безперервної дії;

- очікування затвердіння цементного розчину (витримка свердловини);

- розбурювання цементного моста висотою 10 м;

- відбір газокернової проби з вугільного пласта;

- дослідження газоносних вугільних пластів;

- випробування газоводоносних гірських порід;

- геофізичні дослідження протягом 5 верстато-змін у кожній свердловині;

- дефектоскопія бурильних труб і підйомного інструменту в процесі буріння свердловини.

е) При проведенні дефектоскопії бурильних труб та підйомного інструменту в процесі буріння, при штучному викривленні свердловин, при дослідженні газоносних вугільних пластів і гірських порід, при випробовуванні газоводоносних гірських порід, а також при відборі газокернової проби з вугільного пласта передбачаються додаткові витрати праці та, відповідно, - оплата праці інженерно-технічних працівників і робітників за нормами таблиці 4.21. Передбачається також залишення в кожній свердловині 110 м обсадних труб діаметром 89 мм по ціні 2,13 грн. Додаткові витрати на оплату праці інженерно-технічних працівників і робітників при проведенні зазначених допоміжних робіт розраховані окремо в таблицях 12.5 та 12.24.

є) При визначенні вартості таких допоміжних робіт, що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин, як розбурювання (розширення) стовбура, штучне викривлення свердловини, розбурювання цементного моста і відбір газокернової проби з вугільного пласта, застосовуються норми основних витрат на буріння з врахуванням всіх статей. Вартість кожної верстато-зміни бурової бригади при проведенні геофізичних досліджень свердловини, а також при очікуванні затвердіння в свердловині цементного розчину (витримка свердловини) визначається за нормами основних витрат на заробітну плату (оплата праці та відпусток), відрахування на соціальні заходи, амортизацію основних фондів та послуги. Вартість інших допоміжних робіт, що супроводжують буріння свердловин, визначається за нормами основних витрат на буріння без вартості

породоруйнівного інструменту, колонкових труб і ніпелів до них, бурильних труб, замків, муфт, ніпелів до бурильних труб, промивальної рідини та кернових ящиків.

ж) Промивання свердловин при бурінні долотами без відбору керна та при бурінні твердосплавними коронками здійснюється глинистим розчином, який готується на місці силами бурової бригади. Умовна вартість глини та хімічних реагентів для приготування 1 м3 глинистого розчину становить 0,94 грн. Промивання свердловин при бурінні алмазними коронками здійснюється водоемульсійним розчином, умовна вартість якого складає 1,49 грн. за 1 м3.

з) Умовна вартість 1 квт.-год. електроенергії від власної пересувної дизель-електростанції складає 0,195 грн., в тому числі: заробітна плата (оплата праці та відпусток) - 35 %, відрахування на соціальні заходи - 13 %, матеріальні витрати - 36 %, амортизація - 16 %.

и) Бурові установки ЗІФ-1200МР зі щоглами перевозяться з свердловини на свердловину без розбирання, одним блоком, на полозах за допомогою трактора Т-130 на середню відстань 5,5 км. 35 перевезень бурових установок передбачаються влітку, 15 - в зимовий період року. До норм часу на монтаж, демонтаж і переміщення бурової установки в зимовий період року застосовується поправочний коефіцієнт 1,10. Пересувні дизельелектростанції, буровий інструмент, цистерни та інше устаткування перевозяться автомобілем ЗІЛ-131.

Таким чином, у нормативних витратах транспорту при монтажі, демонтажі та перевезенні бурової установки ЗІФ-1200МР 30 % складають витрати автомобільного транспорту (ЗІЛ-131) і 70 % - витрати тракторного транспорту (Т-130). Перевозки вантажів для буріння свердловин виробничим транспортом здійснюються автомобілем ЗІЛ-131.

12.1.4. Особливості умов буріння 300 свердловин глибиною 100 м на будівельні матеріали самохідною буровою установкою урб-2а-2гк комплексом технічних засобів з гідротранспортом керна

а) Буріння здійснюється твердосплавними коронками діаметром 93 мм. Обсяг буріння свердловин у пісках ІІ категорії буримості складає 400 м (1,33 м на одну свердловину). До норм часу на буріння свердловин з гідротранспортом керна в пісках застосовується поправочний коефіцієнт 1,1. В інтервалі глибин 0 - 15 м стовбур свердловини розширюється до 112 мм під обсадні труби діаметром 108 мм.

б) Розподіл обсягів буріння з гідротранспортом керна за категоріями буримості гірських порід наведено в таблиці 12.2, причому, оскільки норми часу на буріння розраховано у верстато-змінах на 100 м свердловини, обсяги буріння в метрах поділено на 100.

в) З допоміжних робіт, що супроводжують буріння свердловин з гідротранспортом керна, передбачено розширення стовбура свердловини на наступний діаметр (з 93 до 112 мм) та кріплення стовбура в інтервалі 0 - 15 м обсадними трубами діаметром 108 мм, а також витягання цих труб зі свердловини після закінчення буріння.

г) Монтаж, демонтаж і переміщення самохідних бурових установок УРБ-2А-2ГК здійснюється в умовах рівнинної місцевості (216 свердловин), в умовах схилів (60 свердловин) та в умовах лісової місцевості (24 свердловини). Середня відстань переміщення бурової установки між свердловинами понад один (перший) кілометр, врахований нормами часу на монтаж і демонтаж, складає 5 км.

д) Вартість допоміжних робіт, що супроводжують буріння свердловин з гідротранспортом керна, а також вартість монтажу, демонтажу і переміщення самохідних бурових установок УРБ-2А-2ГК визначається за нормами основних витрат на власне буріння з врахуванням положень пунктів 11.6.3 - 11.6.6.

12.1.5. Особливості умов ударно-канатного буріння 170 свердловин глибиною 80 м

а) Буріння здійснюється з випереджаючим кріпленням свердловини обсадними трубами діаметром 219 мм на розсипному родовищі рейсами довжиною 0,5 м. Із загального обсягу буріння 13600 м в зимовий період року передбачається пробурити 5000 м та влітку - 8600 м.

При визначенні витрат часу на ударно-канатне буріння свердловин взимку до норм часу на буріння в літній період року застосовується поправочний коефіцієнт 1,10. В таблиці 12.2 у розрахунках витрат часу на ударно-канатне буріння свердловин до норм часу застосовано середній поправочний коефіцієнт 1,0367, який враховує співвідношення обсягів буріння взимку та влітку (5000 х 1,10 + 8600 х 1,0) : 13600 = 1,0367.

б) Живлення електродвигуна бурової установки УГБ-3УК здійснюється від державної електромережі. Умовна ціна 1 квт.-год. електроенергії складає 0,05 грн.

в) З допоміжних робіт, що супроводжують ударно-канатне буріння свердловин, передбачається відбір 100 проб за допомогою грунтоносу на канаті.

г) Монтаж, демонтаж і переміщення установок ударно-канатного буріння УГБ-3УК з свердловини на свердловину здійснюється влітку (109 перевезень) та в зимовий період року (61 перевезення). Середня відстань переміщення бурової установки з однієї свердловини на іншу понад один (перший) кілометр, врахований нормами часу на монтаж і демонтаж, становить 5,9 км. Переміщення установки ударно-канатного буріння УГБ-3УК здійснюється з використанням трактора ДТ-75.

д) Вартість допоміжних робіт, що супроводжують ударно-канатне буріння свердловин, а також монтажу, демонтажу та переміщення бурових установок УГБ-3УК визначається за нормами основних витрат на власне буріння з врахуванням положень пунктів 11.5 і 11.6.

12.2. Приклади розрахунків витрат часу на буріння та на допоміжні роботи, що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин, наведено в таблицях 12.2 і 12.3. Приклад розрахунків витрат часу на монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок наведено в таблиці 12.4.

12.3. Приклад розрахунків вартості експлуатації виробничого транспорту при власне бурінні геологорозвідувальних свердловин, монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок наведено в таблиці 12.22. Перевезення вантажів при бурінні свердловин здійснюється автомобілем ЗІЛ-131, перевезення бурових установок ЗІФ-1200МР зі щоглою одним блоком здійснюється з використанням трактора Т-130, а ударно-канатних бурових установок УГБ-3УК - трактором ДТ-75.

Середній пробіг виробничого автомобільного транспорту (ЗІЛ-131), який обслуговує бурові установки при бурінні геологорозвідувальних свердловин, а також при монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок умовно прийнятий в таких розмірах за 1 машино-зміну: 50 км при ударно-канатному бурінні, 75 км при бурінні з гідротранспортом керна, 100 км при бурінні свердловин глибиною 800 м.

Вартість 1 машино-зміни експлуатації виробничого транспорту, розрахована за нормами Збірника укрупнених кошторисних норм, розділ 18, “Транспортне обслуговування геологорозвідувальних робіт”, з використанням умовних тарифних ставок водіїв та умовних цін на матеріальні ресурси, нормативів відрахувань на соціальні заходи (37 %), нормативів транспортно-заготівельних витрат на амортизацію (7,5 %) і на матеріальні витрати (14 %), наведена в таблиці 12.21.

12.4. Приклад розрахунку оплати праці інженерно-технічних працівників і робітників на 1 верстато-зміну буріння геологорозвідувальних свердловин наведено в таблиці 12.5. Посадові оклади ІТП і тарифні ставки робітників умовні. Нормативи визначення кошторисного ліміту на оплату відпусток (7,9 % від оплати праці) та відрахувань на соціальні заходи (37 % від суми оплати праці та оплати відпусток) також умовні.

12.5. Приклади розрахунків основних витрат на матеріали: породоруйнівний інструмент, промивальну рідину, кернові ящики, колонкові труби та ніпелі до них, сталевий канат, електроенергію, паливно-мастильні та інші матеріали - при бурінні свердловин, а також витрат матеріалів при монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок наведено в таблицях 12.6 - 12.13.

Приклади розрахунків вартості витрат (зносу) бурильних труб та елементів їхніх з’єднань (замків, муфт), витрат (зносу) обсадних труб, витрат (зносу) бурового й допоміжного інструменту, а також інших предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, наведено в таблицях 12.15 - 12.20.

Ціни на матеріали, породоруйнівний інструмент, промивальну рідину, електроенергію, канат, пальне, мастила, труби, інші матеріали, а також на предмети малоцінні та такі, що швидко зношуються, умовні. В деяких таблицях з метою скорочення обсягу прикладу розрахунків повний перелік матеріалів і предметів не наводиться.

Транспортно-заготівельні витрати нараховано за умовними нормативами, які становлять: 14 % від вартості матеріалів, предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, та 7,5 % від амортизації основних виробничих фондів.

12.6. Приклад розрахунків вартості послуг при бурінні геологорозвідуваль-них свердловин згідно з положеннями пункту 11.3.7 наведено в таблицях 12.23 та 12.26. Норматив визначення вартості послуг, пов’язаних з проведенням капіталь-них ремонтів устаткування, апаратури та приладів, умовно становить 27 % від їхньої амортизації, а норматив визначення вартості послуг, пов’язаних з технічним обслуговуванням і поточними ремонтами устаткування, інструменту, приладів, також умовно становить 10 % від суми вартості зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, та амортизації основних фондів.

12.7. Приклад розрахунку амортизації основних фондів при бурінні геолого-розвідувальних свердловин наведено в таблиці 12.14. Вартість бурових установок і норми амортизаційних відрахувань умовні.

Т а б л и ц я 12. 1

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН