Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
88
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

93

4. Допоміжні роботи, що супроводжують

БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

4.1. У цьому підрозділі наведено норми часу на проведення робіт, пов’язаних з поглибленням свердловини, але не передбачених технологічним комплексом буріння: промивання та проробка стовбура свердловини; установка пробки в свердловині; цементування колони обсадних труб; поставлення цементного моста; тампонування свердловин глиною, заливанням глинистим або цементним розчином, швидкотужавіючими сумішами; розбурювання цементного моста; кріплення свердловин обсадними трубами та витягання труб при обертальному бурінні; розширення свердловин; обпресовування колони обсадних труб; штучне викривлення свердловин; кернометрія; відбір газокернових проб з вугільного пласта; дослідження газоводоносних, газоносних вугільних пластів і гірських порід спеціальними приладами на бурильних трубах; дефектоскопія; установлення фільтрів у свердловини та витягання фільтрів.

4.2. Витрати часу на проведення допоміжних робіт, що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин, визначаються за нормами цього підрозділу, наведеними окремо для умов буріння з поверхні землі та окремо - з підземних виробок, як додаткові до витрат часу на власне буріння (поглиблення) свердловин.

При проведенні допоміжних робіт, що супроводжують буріння похилих,

направлених і багатостовбурних свердловин, застосовується поправочний коефіцієнт 1,1 до норм часу на всі види допоміжних робіт, до складу яких входять спуско-підіймальні операції, окрім ліквідаційного тампонажу свердловин глиною, обпресування колони обсадних труб і дефектоскопії.

4.3. Витрати часу на проведення у свердловинах геофізичних і гідро- геологічних досліджень визначаються за відповідними нормами, які містяться у Збірнику укрупнених кошторисних норм на геологорозвідувальні роботи, розділ 4 (Гідрогеологічні роботи) та розділ 10 (Геофізичні дослідження свердловин).

4.4. Допоміжні роботи можуть виконуватися силами бурової бригади з використанням технічних засобів, які застосовуються для буріння свердловин, а також із залученням додаткового складу виконавців (таблиця 4.21) і матеріальних засобів (штучне викривлення свердловин, кернометрія, відбір газокернових проб з вугільних пластів, дослідження газоносних порід, дефектоскопія), норми витрат яких частково наведено в таблицях 4.10 та 4.13.

4.5. Витрати додаткових матеріалів (цемент, обсадні труби тощо), знос обсад- них труб, що витягуються зі свердловин, спеціальних інструментів та пристроїв (керноскопи, відхильники, газокерновідбірники тощо), послуг спеціального обладнання (цементувальний агрегат, дефектоскопічна станція і т.ін.), а також витрати транспорту на їхнє завезення обгрунтовуються проектом з урахуванням конкретних геолого-технічних умов проведення допоміжних робіт, що супроводжують буріння свердловин.

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН