Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
88
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

4.6. Склад (зміст) допоміжних робіт,

що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин,

та норми часу

4.6.1. Промивання свердловин (таблиця 4.1)

Спускання колонкового набору та колони бурильних труб до кінцевої глибини промивання; власне промивання свердловини із застосуванням бурового насоса; піднімання колонкового набору та колони бурильних труб.

4.6.2. Проробка (калібровка) стовбура свердловини (таблиця 4.2)

Чергування розширення або повторного безкернового буріння окремих ділянок стовбура пробуреної свердловини долотом або товстостінною спеціальною коронкою, змонтованими на жорсткому колонковому снаряді (довжиною не менше 6 м), з вільним спусканням снаряда на колоні бурильних труб на незруйнованих ділянках стовбура свердловини з нормальним діаметром і траєкторією піднімання снаряда.

4.6.3. Установка пробки у свердловині (таблиця 4.3)

Підготовка (складання) пробки та з’єднання її з колоною бурильних труб, спускання пробки на колоні бурильних труб у визначений інтервал глибин; закріплення пробки в стовбурі свердловини; від’єднання пробки; піднімання колони бурильних труб.

4.6.4. Цементування колони обсадних труб (таблиця 4.4)

Промивання свердловини*); приготування цементного розчину; обладнання

____________________________________

*) Нормується за нормами таблиці 4.1.

устя свердловини заливальною голівкою; з’єднання її з нагнітальною лінією бурового насоса або цементувального агрегата; закачування цементного розчину в свердловину, спускання роздільної пробки; продавлювання цементного розчину в затрубний простір нагнітанням промивальної рідини поверх пробки; демонтаж і промивання заливальної голівки та нагнітальної лінії.

4.6.5. Поставлення цементного моста (таблиця 4.5)

Приготування цементного розчину; обладнання устя свердловини заливальною голівкою; закачування цементного розчину в свердловину, спускання роздільної пробки; нагнітання промивальної рідини під тиском; демонтаж заливальної голівки; промивання нагнітальної системи від цементного розчину.

4.6.6. Тампонування свердловини глиною (таблиця 4.6)

Підготовка тампонажного матеріалу; доставка його на забій свердловини в два прийоми; дворазове спускання трамбувального снаряду на колоні бурильних труб; трамбування глини з кінцевою товщиною кожного шару 1,0 м та дворазовим підніманням промивального снаряду на колоні бурильних труб.

4.6.7. Тампонування свердловини заливанням глинистим або цементно-глинистим розчином (таблиця 4.7)

Приготування розчину; спускання колони бурильних труб на визначену глибину; закачування розчину до виливу його з устя свердловини, піднімання колони бурильних труб, промивання системи від залишків розчину. Заливання свердловини глибиною понад 300 м виконується знизу порціями розчину, з одночасним заповненням не більше 300 м стовбура свердловини з наступним

підніманням труб на висоту цього інтервала.

4.6.8. Тампонування свердловини швидкотужавіючими пакетованими сумішами (таблиця 4.8)

Завантаження пакетів із сумішшю у контейнер; спускання контейнера на колоні бурильних труб; вивантаження (видавлювання) суміші в інтервалі тампонування; піднімання контейнера; спускання шнекового затирального тампонувального пристрою на колоні бурильних труб; тампонування ділянки стовбура (затирання суміші в стінки свердловини); піднімання тампонувального пристрою.

4.6.9. Ліквідаційний тампонаж свердловини глиною до глибини 300 м (таблиці 4.9 та 4.10)

Заливання свердловин діаметром до 132 мм в’язким глинистим розчином із застосуванням бурового насоса; встановлення в свердловині цементної пробки на глибині 10 м; засипання стовбура свердловини в інтервалі 0 - 10 м грудками сирої глини з трамбуванням через кожні 0,3 - 0,4 м.

4.6.10. Розбурювання цементного моста

Склад цього виду робіт повністю відповідає процесу безкернового буріння гірських порід IV категорії буримості у відповідних інтервалах глибин. У зв’язку з цим норми на розбурювання цементного моста дорівнюють нормам на буріння свердловин без відбору керна у вказаних вище умовах.

4.6.11. Кріплення свердловин обсадними трубами та витягання труб із свердловин при обертальному бурінні (таблиця 4.11)

а) При спусканні труб у свердловину:

- проробка стовбура свердловини (обсяг операції обгрунтовується проектом,

витрати часу визначаються за нормами, наведеними в таблиці 4.2);

- підбирання, замірювання труб, калібрування різьбових з’єднань, перенесен- ня труб до устя свердловини;

- обладнання устя свердловини та троса лебідки такелажними й закріплюваль- ними пристроями (універсальна голівка, клини тощо);

- згвинчування та спускання колони труб, задавлювання башмака колони у забій свердловини;

- демонтування пристроїв.

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН