Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
104
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

255

11. Порядок визначення вартості буріння

ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

11.1. Норми, що містяться в цьому Збірнику, разом з цінами на матеріальні ресурси, а також діючими тарифними ставками робітників і посадовими окладами інженерно-технічних працівників (ІТП) дають можливість розрахувати кошторисну вартість певного обсягу буріння геологорозвідувальних свердловин, а також одиничні кошторисні розцінки на ці роботи.

11.2. Крім норм, вміщених у цьому Збірнику, цін на матеріальні ресурси, тарифних ставок робітників і посадових окладів ІТП, у розрахунках кошторисної вартості та одиничних розцінок застосовуються такі нормативи відрахувань і начислень, які встановлюються згідно з чинним законодавством, діючими інструкціями та вказівками:

а) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість матеріалів, електроенергії, інструменту, малоцінних предметів та предметів, що швидко зношуються;

б) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість устаткування, приладів, апаратури та спорядження, що відносяться до основних виробничих фондів;

в) коефіцієнти до оплати праці робітників та інженерно-технічних працівників, що компенсують ускладнення умов праці при проведенні робіт (наприклад, при проведенні геологорозвідувальних робіт на радіоактивні руди, при проведенні робіт з суден, плотів, платформ на воді, при проведенні робіт у місцевості,

розташованій на висоті, більшій за 1500 м над рівнем моря);

г) нормативи обчислення витрат на оплату відпусток робітників та інженерно- технічних працівників від суми оплати праці;

д) нормативи відрахувань на соціальні заходи від суми оплати праці та оплати відпусток;

е) нормативи обчислення вартості послуг у відсотках від вартості зносу та амортизації з визначенням питомої ваги заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи і матеріальних витрат у загальній вартості послуг на технічне обслуговування, поточні та капітальні ремонти, ремонт і виготовлення запасних частин, дрібного інструменту, інвентаря й спорядження власними та сторонніми допоміжними службами

11.3. Норми основних витрат розраховуються за такими статтями:

а) оплата праці;

б) оплата відпусток;

в) відрахування на соціальні заходи;

г) матеріали;

д) амортизація;

е) знос предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються;

є) послуги.

11.3.1. Витрати на оплату праці визначаються, виходячи з норм витрат праці інженерно-технічних працівників (ІТП) за посадами й категоріями кваліфікації та робітників за професіями й розрядами у людино-днях і місячних (денних)

ставок відповідних категорій працюючих, згідно з прийнятою на підприємстві системою оплати праці.

Норми витрат часу у верстато-змінах на одиницю виміру кожного різновиду

бурових робіт, а також норми витрат праці по кожній посаді ІТП і по кожному тарифному розряду робітників у людино-днях на 1 верстато-зміну містяться в таблицях цього розділу Збірника. Посади ІТП, найменування професій та розряди робітників відповідають Єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику робіт і професій робітників, вип. 5, розділ “Геологорозвідувальні та топографо-геодезичні роботи”, та кваліфікаційному довіднику посад керівників і спеціалістів галузевих виробничих організацій.

Витрати на оплату праці ІТП і робітників в розрахунку на 1 верстато-зміну визначаються за формулою:

n

ОПj = S Нвпіj х Ci х Кз, [1]

i = 1

де: ОПj - витрати на оплату праці ІТП і робітників в розрахунку на 1 верстато- зміну j-того способу буріння, в гривнях;

Нвпіj - норма витрат праці робітника або ІТП і-тої посади (професії) з урахуванням категорії кваліфікації або тарифного розряду, в людино-днях на 1 верстато-зміну j-того способу буріння;

Сі - денна ставка ІТП або робітника і-тої посади (професії), яка розраховується в гривнях, виходячи з місячного посадового окладу (тарифної ставки) та середньомісячної кількості робочих днів за рік;

Кз - інтегральний поправочний коефіцієнт до посадового окладу (тарифної ставки), який розраховується як добуток від перемноження окремих поправочних коефіцієнтів, що застосовуються згідно з чинним законодавством.

11.3.2. Витрати на оплату відпусток нараховуються на суму оплати праці

ІТП і робітників у встановленому розмірі.

За станом на 01.01.1998 р. розмір нарахування оплати відпусток на суму оплати праці ІТП і робітників при бурінні геологорозвідувальних свердловин становить 7,9 % від суми оплати праці.

11.3.3. До відрахувань на соціальні заходи належать відрахування до Фонду соціального страхування, внески до пенсійного фонду та інші обов’язкові відрахування від заробітної плати та внески на соціальні видатки, встановлені чинним законодавством України.

За станом на 01.01.1998 р. розмір відрахувань на соціальні заходи становить 37 % від суми оплати праці та оплати відпусток інженерно-технічних працівників і робітників.

11.3.4. Вартість матеріалів, необхідних для буріння геологорозвідувальних свердловин, визначається, виходячи з норм їхнього витрачання, що наведені в цьому Збірнику на 1 чи 100 верстато-змін роботи бурової бригади (або на фізичну одиницю виміру), обсягу бурових робіт та діючих цін без податку на додану вартість.

Вартість електроенергії при бурінні геологорозвідувальних свердловин з приводом від електродвигунів визначається, виходячи з норм витрат електроенергії на 1 верстато-зміну, кількості верстато-змін та діючих тарифів постачальника при використанні електроенергії від електромереж.

Вартість електроенергії, що виробляється власними силами, в тому числі пересувними електростанціями, визначається прямими розрахунками (калькулюванням) за статтями основних витрат (заробітна плата, відрахування на

соціальні заходи, матеріальні витрати, амортизація).

Вартість матеріалів, необхідних для приготування промивальної рідини, визначається, виходячи з норм її витрачання на 1 м обсягу буріння, рецептури й діючих цін на воду, глину, хімічні реагенти та інші компоненти, без податку на додану вартість. При здійсненні водопостачання власними силами з поверхневих джерел або з артезіанських свердловин вартість 1 м3 води визначається прямим розрахунком (калькулюванням) за статтями основних витрат.

Витрати на приготування промивальної рідини понад норми її витрачання, наведені у Збірнику, при бурінні свердловин у складних геологічних умовах з великими поглинаннями рідини та при деяких допоміжних роботах, що супроводжують буріння, визначаються прямим розрахунком (калькулюванням) за статтями основних витрат.

Вартість кернових ящиків визначається, виходячи з норм їхнього витрачання на 1 м, обсягів буріння з відбором керна та цін постачальника кернових ящиків, без податку на додану вартість, або, якщо ящики виготовляються власними силами, - прямими розрахунками у складі статті основних витрат “Матеріали”,

На вартість матеріалів нараховуються транспортно-заготівельні витрати за встановленим нормативом.

11.3.5. Витрати на амортизацію визначаються, виходячи з переліку та кількості одиниць устаткування, приладів, апаратури й спорядження за цінами придбання без податку на додану вартість з урахуванням коефіцієнта резерву та діючих в Україні норм амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів. Амортизація у складі норм основних витрат розраховується на 1 верстато-

зміну, виходячи з нормативного річного фонду робочого часу 1210 верстато-змін при безперервному режимі роботи протягом року з святами або 903, 602 та 301 верстато-змін при відповідних режимах використання бурових установок. У тих випадках, коли за об’єктивних причин річний фонд робочого часу бурової установки відхиляється від вищезгаданих показників, тобто коли устаткування, прилади, апаратура використовуються не протягом всього календарного року (з урахуванням всіх об’єктів, на яких вони застосовуються), у проекті наводяться відповідні обгрунтування значень коефіцієнту сезонності.

Витрати на амортизацію на 1 верстато-зміну розраховуються в гривнях за формулою:

n

S nij x Ці х Наі х Крезi

і = 1

Аj = ------------------------------------- x Ктза, [2]

Вj х 100

де: Аj - амортизація у розрахунку на 1 верстато-зміну j-того способу буріння;

nij - кількість одиниць i-того різновиду устаткування, апаратури, приладів для j-того способу буріння;

Ці - ціна і-того різновиду устаткування, апаратури, приладів без податку на додану вартість;

Наі - норма амортизаційних відрахувань на повне відновлення і-того різновиду основних фондів;

Крезi - коефіцієнт резерву і-того різновиду устаткування, апаратури, приладів;

Вj - річний фонд робочого часу для j-того способу буріння;

Ктза - коефіцієнт нарахування транспортно-заготівельних витрат на амортизацію основних фондів.

11.3.6. Вартість зносу бурильних труб, елементів їхніх з’єднань, а також допоміжного інструменту, інших предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, при бурінні геологорозвідувальних свердловин розраховується за формулами [3] та [4] як сума обох показників (Взнті + Взнпі).

а) Вартість зносу (витрат) бурильних труб, замків, муфт і ніпелів до них розраховується в гривнях за формулою:

n

Взнті = Ктзм х S Обі х Нзнтij х Цj , [3]

i = 1

б) Вартість зносу допоміжного інструменту та інших предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються (крім бурильних труб, замків, муфт і ніпелів до них), розраховується в гривнях за формулою:

n

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН