Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
104
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

11.6. Визначення вартості спорудження і перевезень, монтажу, демонтажу та переміщення бурових установок і бурових будівель

11.6.1. Вартість спорудження і перевезень, монтажу, демонтажу та переміщення бурових установок і бурових будівель визначається, виходячи з кількості свердловин, обгрунтованого проектом обсягу спорудження та перевезень з урахуванням нормативної кількості перевезень бурових установок, глибин свердловин, їхнього діаметра, типу бурової установки, способу монтажа бурової вишки та агрегату, відстані та умов перевезення, типу бурової будівлі тощо.

11.6.2. Витрати часу на спорудження, перевезення, монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок і бурових будівель визначаються у верстато-

змінах за відповідними нормами часу з урахуванням усіх чинників, перелічених у попередньому пункті 11.6.1.

11.6.3. Витрати праці ІТП і робітників на спорудження, перевезення, монтаж, демонтаж та переміщення бурових установок і бурових будівель визначаються за нормами витрат праці кожної посади ІТП і кожної професії та тарифного розряду робітників у складі верстато-зміни для відповідних типів бурових установок, глибин і діаметрів свердловин, способу буріння тощо.

Оплата праці, оплата відпусток та відрахування на соціальні заходи ІТП і робітників розраховуються, виходячи з витрат праці та діючих посадових окладів і тарифних ставок на бурових роботах, а також - нормативів визначення оплати відпусток та відрахувань на соціальні заходи.

11.6.4. Матеріальні витрати на спорудження та перевезення бурових вишок, бурових будівель, монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок визначаються за відповідними нормами витрат матеріалів та зносу інструменту, предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, при зазначених роботах та діючих цін (без податку на додану вартість) з урахуванням транспортно- заготівельних витрат. У разі необхідності проектом обгрунтовуються додаткові матеріальні витрати.

В тих випадках, коли відсутні норми матеріальних витрат на монтаж, демонтаж і переміщення деяких типів бурових установок (буріння з гідротранспортом керна, ударно-канатне буріння, буріння із застосуванням шнеків тощо), застосовуються норми матеріальних витрат на верстато-зміну відповідного виду буріння без вартості породоруйнівного інструменту, матеріалів для промивальної рідини, кернових ящиків, сталевого канату, колонкових і бурильних труб та елементів їхнього з’єднання, а також електроенергії та паливно-мастильних матеріалів.

11.6.5. Витрати на амортизацію основних фондів, на послуги, пов’язані з технічним обслуговуванням та ремонтами устаткування, приладів, апаратури, інструменту, інвентаря й спорядження при спорудженні, перевезенні, монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок і бурових будівель, визначаються, виходячи з кількості верстато-змін, необхідних для виконання цих робіт, та положень пунктів 11.3.5 і 11.3.7 цього підрозділу для відповідного способу буріння свердловин, їхнього діаметра, глибини, типу бурової установки тощо.

11.6.6. Вартість послуг, пов’язаних з експлуатацією транспорту, визначається за відповідними нормами витрат транспорту при спорудженні, перевезенні, монтажі, демонтажі та переміщення бурових установок і бурових будівель у машино-змінах, з урахуванням вартості машино-зміни за нормами ЗУКНу, розділ 18, “Транспортне обслуговування геологорозвідувальних робіт”.

У разі відсутності норм витрат транспорту на монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок використовуються норми витрат транспорту на відповідний вид буріння свердловин. Тип транспорту, що використовується при спорудженні, перевозках бурових вишок і бурових будівель, а також при монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок, обгрунтовується проектом. При цьому обгрунтовується марка транспортного засобу, середній пробіг за зміну, а також співвідношення використання автомобілів і тракторів.

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН