Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
229
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
22.53 Кб
Скачать

3

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ГЕОЛОГІЇ І ВИКОРИСТАННЮ НАДР

(ДЕРЖКОМГЕОЛОГІЇ)

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник Голови Держкомгеології

( )

“ “ ____________ 199 р.

З Б І Р Н И К

УКРУПНЕНИХ КОШТОРИСНИХ НОРМ НА ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНІ РОБОТИ

(ЗУКН)

РОЗДІЛ 13

БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

К и ї в - 1 9 9 9

УДК 622.24 (083.74)

Збірник укрупнених кошторисних норм на геологорозвідувальні роботи (ЗУКН), розділ 13, Буріння геологорозвідувальних свердловин. Держкомгеології України, Державний інформаційний геологічний фонд України “Геоінформ”. Київ, 1999, стор. 342.

Містить норми часу, норми витрат праці інженерно-технічних працівників і робітників, норми витрат виробничого транспорту, норми витрат матеріалів, норми зносу малоцінних предметів, інструменту та спорядження, перелік основних фондів (устаткування, приладів) для визначення техніко-економічних показників і вартості буріння геологорозвідувальних свердловин, допоміжних робіт, що супроводять буріння, а також будівництва, монтажу, демонтажу та переміщення бурових установок.

Розділ 13 Збірника укладено та підготовлено до затвердження колективом у складі:

від Держкомгеології - І.Д. Андрієвський, Є.Ф. Пономарьов; від ДГП “Геоінформ” - К.В. Ільїн (керівник), Л.В. Іванова, Є.П. Кононов, Й.А. Свіщов (відповідальний виконавець), І.І. Чорнобай; від ДГП “Кіровгеологія” - В.Я. Суздальницький.

1. В С Т У П

1.1. Збірник укрупнених кошторисних норм (ЗУКН) видається Держкомгеології для обов’язкового застосування з метою визначення техніко-економічних показників і вартості при проектуванні та складанні кошторисів, розрахунку договірних цін, одиничних і комплексних розцінок, а також при фінансуванні та визначенні нормативних обсягів геологорозвідувальних робіт, фактично виконаних за рахунок коштів державного бюджету.

1.2. Збірник містить: норми витрат часу (норми виробітку); склад виконавців і норми витрат праці; норми витрат технологічного та виробничого транспорту; норми маси вантажів; норми витрат матеріалів, електроенергії, стислого повітря; норми зносу малоцінних предметів, інструменту, спорядження та інвентаря, що швидко зношуються, а також перелік, кількість одиниць, коефіцієнти резерву устаткування, апаратури та приладів, що відносяться до основних фондів.

1.3. Збірник укрупнених кошторисних норм складається з таких розділів:

Розділ 1. Геологозйомочні роботи.

Розділ 2. Еколого-геологічні роботи.

Розділ 3. Геохімічні роботи при геологічному картуванні, пошуках і розвідці твердих корисних копалин.

Розділ 4. Гідрогеологічні роботи.

Розділ 5. Відбір та обробка проб гірських порід і твердих корисних копалин.

Розділ 6. Сейсморозвідка.

Розділ 7. Електророзвідка.

Розділ 8. Гравірозвідка та магніторозвідка (наземна).

Розділ 9. Аерогеофізичні роботи.

Розділ 10. Геофізичні дослідження свердловин.

Розділ 11. Радіометричні роботи.

Розділ 12. Гірничорозвідувальні роботи.

Розділ 13. Буріння геологорозвідувальних свердловин.

Розділ 14. Морські геологорозвідувальні роботи.

Розділ 15. Лабораторні дослідження.

Розділ 16. Торфорозвідувальні роботи.

Розділ 17. Топографо-геодезичне та маркшейдерське забезпечення

геологорозвідувальних робіт.

Розділ 18. Транспортне обслуговування геологорозвідувальних робіт.

Розділ 19. Будівництво споруд при проведенні геологорозвідувальних робіт.

1.4. При визначенні основних норм і положень ЗУКН використано Збірник кошторисних норм на геологорозвідувальні роботи (випуски 1 - 11), виданий *) ВІЕМСом у 1992 - 1993 рр. для геологічних підприємств Російської Федерації .

При розробці ЗУКН застосовувались:

- інструкції, методичні вказівки та вимоги щодо проведення окремих видів геологорозвідувальних робіт, чинні за станом на 1 січня 1998 р.;

*) Комитет по геологии и использованию недр при Правительстве Российской Федерации, Сборник сметных норм на геологоразведочные работы (ССН), выпуски 1 - 11, Москва, “ВИЭМС”, 1992 - 1993

- статистичні дані та результати нормативно-дослідних робіт, зібрані на підприємствах і в організаціях колишнього Міністерства геології СРСР, у тому числі на території України;

- кваліфікаційні та єдині тарифно-кваліфікаційні довідники, які діяли за станом на 1 січня 1997 р.;

- нормативні акти з питань правил безпеки при проведенні геологорозвідуваль- них робіт, охорони праці та навколишнього середовища;

- норми зносу малоцінних предметів, інструменту, спорядження та інших предметів, що швидко зношуються, які діють у галузі.

Окремі норми, запозичені зі збірників, виданих для Російської Федерації, адаптовано до умов проведення робіт в Україні та доповнено нормами на деякі види робіт, відсутні у згаданому Збірнику ВІЕМСа, розробленими й затвердженими підприємствами Держкомгеології.

1.5. Норми розроблено, виходячи із застосування найбільш ефективних методик, техніки, технології та організації робіт, з врахуванням комплексу виробничих процесів, необхідних при проведенні відповідних різновидів геологорозвідувальних робіт.

Склад (зміст) робіт, врахований нормами, наведено поряд з таблицями норм часу або норм виробітку.

Окрім витрат на основний вид робіт, нормами враховано витрати на роботи, що технологічно з ним пов’язані та виконання яких є обов’язковим, відповідно до чинних

інструкцій, методичних вказівок та інших нормативних документів.

1.6. В разі виконання геологорозвідувальних робіт в умовах, що відрізняються від передбачених нормами часу (виробітку), останні коригуються коефіцієнтами, наведеними у розділах ЗУКН, відповідно до особливих умов.

1.7. Нормами часу або виробітку передбачено 40-годинний робочий тиждень при виконанні робіт на поверхні та у шурфах глибиною до 5 м і 36-годинний робочий тиждень у підземних гірничих виробках та у шурфах, глибших за 5 м.

1.8. Нормами витрат праці інженерно-технічних працівників (ІТП) враховано витрати праці начальників польових партій: геологозйомочних, пошукових, гідрогеологічних, геофізичних (крім каротажних), а також бурових і гірничих майстрів.

1.9. Кількісні значення норм часу (виробітку) та норм праці враховують умови, що характеризуються виконанням робіт: а) справними засобами праці;

б) кількісно та кваліфікаційно укомплектованими виробничими групами (виконавцями), згідно зі складом й умовами робіт, необхідним устаткуванням, апаратурою та приладами, що обслуговуються, з додержанням правил охорони праці та техніки безпеки.

в) раціональними для різновидів робіт і умов їхнього виконання формами організації праці, виробництва та технології.

1.10. Неповний склад інженерно-технічних працівників або робітників виробничої групи (бригади, загону, партії), незабезпеченість обладнанням або транспортними засобами, виконання робіт працівниками не тих категорій (посад) або

розрядів (кваліфікацій), які передбачено нормами, а також недоліки організації праці та виробництва не можуть спричинити до змінення норм.

1.11. В разі відсутності у відповідній таблиці Збірника кількісного значення нормоутворюючого чинника (відстань, довжина, глибина, площа та ін.) застосовується норма для показника, найближчого за значенням. Якщо ж значення показника знаходиться посередині між більшим і меншим показником таблиці, застосовується норма, яка відповідає більшій продуктивності праці.

Наведені у Збірнику кількісні значення нормоутворюючих чинників, для яких зазначено “до”, слід розуміти як “включно”.

1.12. Норми Збірника не повинні застосовуватися для нормування праці та списання матеріальних ресурсів у зв’язку з їхнім вибуттям.

1.13. Для визначення техніко-економічних показників і вартості геологорозвідувальних робіт, відсутніх у Збірнику, дозволяється користуватися нормативними матеріалами інших відомств та окремих підприємств, а в разі відсутності норм складаються обгрунтовані прямі розрахунки.

1.14. У разі застосування підприємствами нових приладів, апаратури, устаткування, а також технології роботи, організації виробництва і праці, більш досконалих у порівнянні з передбаченими цим Збірником, повинні бути розроблені та

введені в дію у встановленому порядку місцеві норми.

1.15. У кожному розділі Збірника наведено порядок визначення вартості та приклад розрахунку деяких проектно-кошторисних показників і одиничних

кошторисних розцінок на проведення відповідних робіт.

Порядок складання кошторисів на проведення геологорозвідувальних робіт визначається відповідним директивним документом Держкомгеології України.

Соседние файлы в папке Rozdil 13 БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН