Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

F 4-1-МУ 2012-12 Кудинов библиотека

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

11

при необхідності, працівники СТОА прибувають на місце знаходження автомобіля, усувають несправність або, якщо буде потреба, доставляють його на СТОА;

доставку автомобіля на СТОА (приймальник за викликом власника прибуває на місце знаходження автомобіля, оформляє замовлення, приймає оплату, переганяє автомобіль на СТОА, де виконують усі роботи, а по їхньому закінченню повертає автомобіль на місце, що вказане власником);

послугу за принципом абонементного й договірного обслуговування (власник оплачує річну вартість робіт з ТО й ремонту з розрахунку визначеного пробігу, а працівники СТОА, уважно слідкуючи за технічним станом автомобіля, намагаються підтримувати його технічно справним, мінімізуючи витрати на ТО й ремонт, оскільки вони в цьому матеріально зацікавлені).

Розрізняють сервісні, технічні та економічні характеристики послуг СТОА.

До сервісних характеристик відносяться:

доступність і зручність користування автосервісом: забезпечується рекламою, місцем розташування, режимом роботи, зручністю під'їзду, паркуванням і т. д.;

сукупність пропозицій: набір послуг, комплексність обслуговування, наявність і строк доставки запасних частин, різноманітність видів обслуговування;

якість обслуговування клієнта: забезпечується естетичним рівнем автосервісу, процедурою приймання автомобіля й клієнта, інформаційним забезпеченням клієнтів, культурою персоналу, реакцією на прохання й зауваження клієнтів, виконанням договірних зобов'язань, додатковим (умовним) часом, що витрачений клієнтом у перерахуванні на 1 год робіт з обслуговування й ремонту, побутовими зручностями для клієнтів, ступенем участі клієнта в організації виконання робіт.

До технічних характеристик відносяться можливість використання сучасних технологій ремонту й обслуговування автомобілів, нових моделей устаткування для діагностики та ремонту, рівнем механізації, питомою площею, кількістю робітників на один робочий пост.

До економічних характеристик відноситься собівартість однієї люд·год робіт ТО, ремонту, прибутковість і рентабельність виробництва.

Під якістю послуги розуміються якість й культура обслуговування клієнтів, а також якість ТО й ремонту автомобіля. Якість ТО й ремонту забезпечується технічним рівнем і наявністю сучасного обладнання, наявністю пристосувань і інструмента, ступенем спрацювання устаткування, дотриманням і рівнем технології ремонту, кваліфікацією кадрів, якістю запасних частин, виконанням гарантійних зобов'язань. Велике значення має мінімальний строк виконання робіт і надання послуг, культура спілкування з клієнтами.

Задоволення потреб клієнтів більш важливо для СТОА, в порівнянні з

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

12

економічною ефективністю виробництва, оскільки ефективність виробництва залежить від кількості клієнтів, що систематично звертаються за послугами і які забезпечують стабільність роботи.

Оцінка споживачем послуги – це остаточне визначення її якості. Споживач рідко за власною ініціативою повідомляє про свою оцінку послуг: у випадку невдоволення він просто припинить користуватися послугами даної СТОА, не повідомляючи про це. Тому, для своєчасного вживання заходів по забезпеченню якості послуг необхідно проводити маркетингові дослідження.

1.4 Вимоги до підприємств технічного обслуговування автомобілів

Парк автомобілів, інтенсивність їх експлуатації, вік авто, прогноз якісної й кількісної зміни парку автомобілів визначають розташування, виробничу програму, спеціалізацію й режим роботи СТОА.

Потреба в ТО й ремонті визначаються пробігом автомобілів, технічними умовами їх експлуатації й показниками їх надійності. Несправності автомобілів випадкові й часто непередбачені. До дрібних несправностей, обсяг робіт з усунення яких в межах до 2 люд·год, відноситься 85 % несправностей. Складними (більше 4 люд·год) є лише 5 % кількості несправностей, але на них припадає до 80 % загальної трудомісткості й часу простою в ремонтах [7].

Виходячи з умови мінімізації втрат часу на обслуговування й ремонт, виникають проблеми, що пов'язані з розташуванням СТОА й організацією процесу надання послуг. Якщо потрібен дрібний ремонт (заміна лампочки, гальмової колодки, свічок запалювання або масла), який доводиться робити досить часто, то бажано, щоб станція для виконання цих робіт перебувала поруч, або на невеликій відстані від транспортних потоків. Якщо мова йде про більш складні несправності, то місце розташування автосервісу не має принципового значення для власника автомобіля.

Однак клієнти вибирають СТОА не тільки через зручність його місця розташування. Визначальною є все-таки вартість виконання робіт, яка нижча в невеликих СТОА, що спеціалізуються на певних видах робіт.

Умови конкурентоспроможності СТОА це: більш низькі ніж у конкурентів ціни, більш високі якість і культура обслуговування, надійні гарантії, більш високий рівень реклами, зручний режим роботи, більш високі технологія й кваліфікація персоналу. Крім того, СТОА повинна запропонувати клієнтам такі послуги, заради яких вони приїдуть на станцію навіть здалеку, наприклад, дешеве й високоякісне фарбування, капітальний ремонт двигунів або рихтування, фарбування дисків коліс.

Підприємства автосервісу, які розташовані на міській території, користуються системами водопостачання й каналізації, тепловими й електричними мережами, зв'язком і іншими елементами інфраструктури міста, що вимагає

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

13

тісної взаємодії керівників СТОА з місцевими органами влади, з підприємст- вами-постачальниками енергоресурсів.

При проектуванні СТОА слід забезпечити максимальну екологічну безпеку виробництва й більш ефективне використання міських територій, зведення підприємства у виробничих і комунальних зонах, уздовж основних автомобільних магістралей. СТОА повинна забезпечувати утилізацію відходів: збір і переробку у встановленому порядку відпрацьованих масел і інших технічних рідин, акумуляторних батарей, що непридатні до експлуатації автомобілів і їх вузлів.

У сфері обслуговування більшою мірою, ніж в інших сферах, важливе значення набуває інфраструктура підприємства, його екстер'єр і інтер'єр. Крім того, що СТОА повинна бути зручно розташована, вона обладнується таким чином, щоб бути помітною й справляти добре враження. Для СТОА, як і для інших підприємств обслуговування, велике значення має зовнішнє оформлення. Найкраще, якщо воно виконується відповідно до стиля фірми, до якої належить спеціалізований сервіс. У випадку універсального сервісу зовнішнє оформлення повинно мати досконалий дизайн. Рівень і стиль дизайну повинні відповідати потребам і смаку найвибагливішого споживача.

Необхідний елемент сервісу – це стоянки, на яких можна залишити автомобіль. Вони повинні бути зручними для паркування, добре обладнаними для зберігання (мати навіс), досить місткими, безпечними, а також виглядати естетично привабливо.

Важливий елемент інфраструктури – приміщення для приймання клієнтів, яке функціонально відноситься до основного виробництва, повинно бути особливо привабливим і займати достатню площу (до 20–25 % загальної виробничої площі) [5]. Це особливо важливо при наявності автосалону. Обумовлене це тим, що саме по цьому приміщенню клієнт судить про сервіс. Ці приміщення повинні бути обладнані таким чином, щоб полегшити спілкування і сприяти співпраці офісних працівників із клієнтом.

Велике значення для станції має облаштованість її території (квітниками, урнами для сміття, місцями для паління) й підтримка на ній порядку.

З погляду ефективності роботи й залучення клієнтів, на станції повинні бути кафе або інші пункти харчування, місце відпочинку, туалет, побутові приміщення й душові для працівників. Звичайно, усе це закладається в проектах. Організація роботи цих підрозділів з погляду досконалості, режиму, уваги до їхньої роботи (чистоти, дизайну й т. д.) має велике практичне значення.

1.5 Система й способи організації обслуговування автомобілів населення

Для легкових автомобілів індивідуального користування так само, як і для рухомого складу підприємств автомобільного транспорту, рекомендується планово-попереджувальна система ТО й ремонту (ППС), принципові осно-

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

14

ви якої викладені в Положенні про ТО й ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту 2 , у сервісних документах заводу-виробника. При цьому, перелік й обсяг робіт при проведенні ТО визначається тільки пробігом автомобіля. Після виконання ТО при ППС не можна в повному обсязі зробити висновки про надійність агрегатів і систем автомобіля, спрогнозувати поведінку автомобіля в майбутньому, тобто передбачити можливі відмови вузлів і систем, які можуть суттєво впливати на безпеку руху.

В АТП цей недолік може компенсуватися обов'язковою перевіркою технічного стану автомобіля перед кожним його виїздом у рейс (перевірка черговими механіками або іншими посадовими особами на контрольнопропускному пункті), тоді як автомобіль «приватника» не зазнає обов’язкової перевірки. Тому вирішення питань організації ТО й ремонту автомобілів індивідуального користування повинно відрізнятися від аналогічних питань для АТП.

Для підприємств автосервісу більш ефективною є стратегія підтримки автомобіля в працездатному стані по реальному (фактичному) технічному стану, що використовує здобуту діагностичним випробуванням інформацію про технічний стан автомобіля, яка є більш повною ніж суб’єктивна думка власника.

Хоча автовласники самі визначають необхідність у проведенні технічних впливів, підприємство автосервісу повинно надавати гарантії якісної роботи на визначений час агрегатів, механізмів які пройшли ТО або ремонт й обов’язково перевірити й довести до відома клієнта про технічний стан систем, які безпосередньо визначають безпеку руху.

Легковий автомобіль для забезпечення його працездатності з моменту випуску до закінчення терміну служби піддається відповідним технічним впливам при передпродажній підготовці, у гарантійний і післягарантійний періоди експлуатації.

Необхідність проведення передпродажної підготовки обумовлена тим, що при доставці автомобілів до місця продажу й під час їх зберігання поверхня кузова і салону забруднюється, порушуються деякі регулювання, з'являються різні пошкодження й дрібні несправності. Крім того, перед продажем необхідно видалити з пофарбованої поверхні кузова шар тимчасового протикорозійного захисту, перевірити наявність спеціальних рідин та мастил у системах і агрегатах, стан агрегатів, вузлів і систем, особливо тих, що забезпечують безпеку руху, а також наявність технічної документації та її відповідність до маркування агрегатів, наявність комплектуючих виробів та приладдя, зробити їх установлення на автомобіль.

Роботи з передпродажної підготовки автомобілів виконуються за рахунок заводу-виробника. Про проведення передпродажної підготовки автомобіля у сервісній книжці робиться відповідний запис. Без указаної відмітки автомобілі продажу не підлягають.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

15

Роботи гарантійного обслуговування включають ТО та гарантійний ремонт. Протягом гарантійного періоду ТО, крім регламентних робіт установлених заводом-виробником, включає також контроль стану агрегатів та вузлів для виявлення та усунення несправності, які можуть призвести до виникнення рекламацій – обґрунтованих вимог, претензій клієнта. Зазначені несправності усуваються шляхом гарантійного ремонту. При порушенні графіка виконання гарантійного ТО у визначений строк, втрачається право на гарантійний ремонт.

ТО виконується на СТОА за рахунок власника автомобіля. Гарантійний ремонт, за умови дотримання правил експлуатації автомобіля, здійснюється за рахунок заводу-виробника.

Організація гарантійного обслуговування автомобілів здійснюється відповідними службами автозаводів через заводську (фірмову) мережу авторизованих СТОА, а також іншими станціями обслуговування на договірних засадах із заводами-виробниками автомобілів.

Гарантійний період експлуатації встановлюється за часом і пробігом – технічними умовами підприємства-виробника й указується в Посібнику з експлуатації. Гарантійний період обчислюється від дня продажу автомобіля. Метою системи ТО в період дії гарантійних зобов'язань є забезпечення відповідності автомобіля встановленим вимогам і підвищення ефективності його використання власниками протягом усього періоду експлуатації.

Реалізація гарантійних зобов'язань підприємства-виробника через ТО продукції протягом гарантійного періоду передбачає:

зберігання нового автомобіля до продажу;

виконання передпродажної підготовки;

ТО й гарантійний ремонт (заміну) агрегату, механізму, автомобіля;

забезпечення власників запасними частинами, спеціальним інструментом й пристосуваннями;

забезпечення власників необхідною нормативно-технічною й технологічною документацією;

навчання персоналу підприємств, що виконують продаж, обслуговування й ремонт автомобіля;

організацію нагляду за дотриманням правил виконання та якістю ТО, станом автомобіля при експлуатації;

збір, аналіз і використання інформації про результати експлуатації автомобілів;

здійснення корекції конструкції автомобілів і технологічних процесів його виготовлення за результатами аналізу отриманої інформації.

Гарантійний ремонт – це комплекс робіт (операцій), що пов'язані з реалізацією гарантійних зобов'язань підприємства-виробника й спрямовані на усунення несправностей, що виникли як прояв прихованих дефектів конструктивного й виробничого характеру й для відновлення повної працездат-

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

16

ності автомобіля в межах експлуатаційних характеристик, що встановлені підприємством-виробником.

Створення мережі підприємств по гарантійному обслуговуванню може проводитися на основі власних потужностей фірми-виробника – авторизованих СТОА, або із залученням потужностей третіх осіб, – СТОА на договірній основі. Неодмінною умовою укладання такого роду договору є наявність у підрядника (третьої особи) сертифіката на виконання робіт з обслуговування й ремонту автомобіля даного типу.

Обслуговування автомобілів після гарантійного періоду експлуатації в

нашій країні, як і в більшості країн світу, регламентується сервісною книжкою (СК) і інструкцією з їх експлуатації, які додаються до автомобіля при його продажу. Режими ТО встановлюються заводами-виробниками.

Усервісній книжці вказано перелік і періодичність виконання робіт на ресурсному пробігу автомобіля (до 100–150 і більше тис. км).

Кожне ТО включає визначений перелік робіт: (прибирально-мийні, контрольно-діагностичні, кріпильні, мастильні, заправні, регулювальні, електротехнічні та інші роботи, які виконуються, як правило, без розбирання агрегатів і зняття з автомобіля окремих вузлів і механізмів). Усі операції діляться на дві складові частини – контрольну й виконавську. Контрольна частина (діагностична) операцій ТО повинна бути обов'язковою, а виконавська частина виконується за потреби. Це значно скорочує матеріальні й трудові витрати при ТО автомобілів. Діагностика є частиною технологічного процесу ТО й ремонту автомобіля, забезпечуючи одержання вихідної інформації про його технічний стан.

Упіслягарантійний період ТО й ремонт здійснюються відповідно з рішенням автовласника. Він вибирає стратегію ТО свого автомобіля. Частина автовласників виконує ТО свого автомобіля відповідно до вимог заводувиробника, але більша частина автовласників визначає за своїм розсудом періодичність і обсяг робіт ТО. Роботи з ТО й ремонту автовласник може здійснювати самостійно, звертаючись на СТОА тільки для проведення найбільш складних і трудомістких робіт.

Автомобілі, які надходять для ТО й ремонту потребують усіляких, по номенклатурі й обсягу, технічних впливів. СТОА повинна забезпечити виконання будь-якої їхньої комбінації у визначений строк і в повному обсязі, тобто мати достатню гнучкість керування й виробництва.

ТО й ремонт автотранспортних засобів (АТЗ) виконуються на СТОА відповідно до вимог діючої законодавчої, нормативно-технічної та іншої керівної документації, що затверджена у встановленому порядку.

Для безпосереднього регулювання відносин, що виникають між автовласником (замовником) і СТОА (виконавцем) при наданні послуг (виконанні робіт) з ТО й ремонту автомобілів і їх складових частин розроблені Правила надання послуг з ТО й ремонту автомобільних транспортних засобів, які

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

17

затверджені Мінтрансом України наказом № 792 від 11.11.2002 р. [8].

Роботи з ТО й ремонту автомобіля виконуються на підставі договору, який складається при пред'явленні автовласником документа, що засвідчує особистість – паспорт для фізичних осіб і довіреність для представників юридичних осіб, а також документів, що засвідчують право власності на АТЗ, – свідоцтво про реєстрацію АТЗ, документ, який підтверджує право користування АТЗ, якщо замовник не є його власником.

Інформація про надавані послуги, яка забезпечує можливість їх правильного вибору, повинна бути надана автовласникові до укладання договору. Ця інформація повинна бути розміщена в приміщенні, де проводиться приймання замовлень, у зручному для ознайомлення місці.

При обопільно прийнятних умовах виконання робіт укладається договір у письмовій формі затвердженого зразка [8].

Якщо роботи виконуються в присутності замовника (підкачування шин, діагностичні роботи, деякі роботи ТО, мийка й т. д.), тоді оформлюється на- ряд-замовлення (замовникові видають квитанцію, жетон, талон і т. д.). У випадку якщо автовласник залишає автомобіль на СТОА для виконання робіт, то одночасно з договором складається акт передавання-прийняття [3], де вказуються комплектність автомобіля (включно запасне колесо, магнітофон та інші легкознімні частини), видимі зовнішні ушкодження й дефекти, відомості про надання автовласником запасних частин і матеріалів із вказівкою їх точного найменування, опису й ціни. Приймально-передаточний акт підписується відповідальною особою СТОА й автовласником і засвідчується печаткою СТОА.

Якщо в процесі виконання робіт виявлені непридатність або недоброякісність запасних частин і матеріалів, що отримані від замовника, а також якщо дотримання вказівок замовника та інші обставини, що залежать від нього, можуть знизити якість виконуваної роботи або спричинити неможливість її завершення в строк, менеджер СТОА зобов'язаний негайно попередити замовника про це й призупинити виконання робіт до одержання від нього вказівок. При виявленні в процесі виконання робіт недоліків, що загрожують безпеці руху, менеджер СТОА зобов'язаний попередити замовника й при його незгоді із проведенням робіт з усунення цих несправностей (або при неможливості усунути зазначені несправності в процесі ремонту автомобіля) у всіх екземплярах приймально-передаточного акту або в іншому документі, що підтверджує приймання, зробити запис про наявність таких несправностей. Цей запис засвідчується відповідальною особою СТОА й замовником. У кожному разі виконавець не має права без згоди замовника надавати додаткові послуги (виконувати роботи) за плату, а також обумовлювати надання одних послуг (виконання робіт) обов'язковим виконанням інших.

Якість надаваних послуг повинна відповідати умовам договору й керівних документів, а сам автомобіль після виконання технічних впливів – вимо-

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

18

гам до технічного стану автотранспортних засобів.

Автомобіль здається замовникові після повної оплати зробленої послуги при пред'явленні приймально-передаточного акту й договору (квитанцій і т. д.), паспорта або іншого документа, що засвідчує особу, після контролю менеджером СТОА повноти і якості зробленої послуги (виконаної роботи), комплектності й збереженні товарного виду автомобіля.

1.6 Схема виробничого процесу й загальна структура СТОА

Як найбільш розповсюджену, розглянемо організацію виробництва ТО й ремонту (функціональну) схему міських СТОА (рис. 1.1).

Автомобіль, агрегат на продаж

 

Автомобіль клієнта на ТО, ремонт

 

 

 

Магазин

Зберігання готових до продажу автомобілів

Зберігання

Передпродажна підготовка

Мийка

 

 

 

 

 

Приймання

 

Видача

 

 

 

 

 

 

 

 

Очікування

Діагностування

Антикорозійна обробка

Технічне обслуговування

Ремонт

Ремонт

Рисунок 1.1 – Функціональна схема СТОА

Автомобілі, що прибувають на станцію для проведення ТО або ремонту, проходять мийку й надходять на дільницю приймання для визначення фактичного технічного стану, необхідного обсягу робіт та їх вартості. Якщо на СТОА здійснюється продаж автомобілів, вони направляються на дільницю передпродажної підготовки, а звідти в зону зберігання й магазин.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

19

Після приймання автомобіль відправляють на відповідну виробничу дільницю. У разі зайнятості робочих постів, на яких повинні виконуватися роботи згідно з наряд-замовленням, автомобіль надходить на автомісця очікування або зберігання, а звідти, по мірі звільнення постів, відправляється на ту чи іншу виробничу дільницю. Після завершення робіт автомобіль надходить на дільницю видачі.

У структуру «типових» СТОА [9, 10], у залежності від їх потужності, входять наступні виробничі дільниці: приймання й видачі автомобілів, мийки, діагностування, ТО, ремонту, мащення, ремонту й заряду акумуляторів, ремонту електроустаткування, ремонту паливної апаратури, агрегатномеханічна, шино-монтажна, оббивальна, кузовна, малярна, та передпродажної підготовки автомобілів (для СТОА з магазином). На невеликих СТОА (менше 10 робочих постів) деякі однорідні види робіт можуть об'єднуватися й виконуватися на одній дільниці.

Виробничі дільниці ТО й ремонту з робочими постами є основними, а дільниці, що спеціалізовані на виконанні робіт з ремонту паливної апаратури, електроустаткування та інші – допоміжними, вони забезпечують роботи основних дільниць.

Крім зазначених дільниць, у виробничій частині будівлі СТОА зазвичай розташовуються: компресорна, масло-роздавальна й склад мастил, відділ головного механіка (на великих СТОА), тепловий вузол, а також склад запасних частин і матеріалів, інструментально-роздавальна комора.

Нижче розглянуто найбільш характерні для СТО дільниці, що мають специфіку в організації й технології робіт.

Перед виконанням ТО й ремонту автомобіль обов’язково миють на окремо виділеній дільниці. На цій дільниці можуть виконуватися приби- рально-мийні роботи не тільки перед ТО й ремонтом, але і як самостійний вид послуг.

Дільниця прийому й видачі автомобілів. При прийманні автомобіля здійснюється: перевірка агрегатів та вузлів, на несправність яких указує власник; перевірка агрегатів, вузлів і систем, що впливають на безпеку руху; перевірка технічного стану автомобілів для виявлення дефектів, не заявлених власником (за згодою власника); орієнтовне визначення вартості і термінів виконання робіт і узгодження їх з власником; оформлення приймальних документів. У документах повинна бути засвідчена комплектність автомобіля.

При необхідності, для встановлення причини несправності, майстерприймальник направляє автомобіль на пости діагностування, або робить пробний виїзд автомобіля.

Приймання автомобілів для виконання робіт, обсяги й вартість яких постійні (прибирально-мийні, діагностичні та ін.), спрощується. У цьому випадку власнику в столі замовлень СТОА слід придбати талон із зазначенням виду та вартості робіт.

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

20

При оформленні замовлення ТО, на вимогу власника автомобіля, СТОА може виконати неповний обсяг робіт. Після встановлення обсягу робіт майс- тер-приймальник, заповнює наряд-замовлення й визначає загальну вартість робіт. При цьому в наряд-замовлення вносяться тільки ті роботи, на які згоден замовник.

Після закінчення приймання, водій-перегонник ставить автомобіль на робочий пост або автомісце очікування. Час, що витрачається на прийом машин, у середньому становить 20–30 хв.

Після проведення всіх замовлених робіт автомобіль направляється на дільницю видачі, де контролюють якість робіт, виконують, відповідно до на- ряд-замовлення огляд, перевірку комплектності автомобіля та видачу його власнику або переганяють у зону зберігання готових для видачі автомобілів. При отриманні машин власник засвідчує підписом у наряді-замовленні відсутність претензій, а приймальник, перевіривши правильність оплати, оформляє пропуск на виїзд.

На станціях до 25 робочих постів дільниці приймання й видачі автомобілів зазвичай суміщені. На дільниці є або один пост приймання-видачі (СТОА до 10 робочих постів), або передбачаються один пост приймання й один пост видачі, які оснащені підйомниками.

Дільниця діагностування автомобілів. Усі сучасні СТОА оснащені необхідним діагностичним обладнанням. Діагностування автомобілів виконується: за заявками власників як самостійний вид послуг; під час приймання на станцію (у міру необхідності); при ТО й ремонті; перед видачею автомобілів власнику для перевірки якості обслуговування.

Найбільше число заявок власників автомобілів припадає на діагностичні роботи з перевірки та регулювання кутів установки керованих коліс, динамічного балансування коліс, систем електрообладнання та живлення двигуна. Це пояснюється тим, що робота цих вузлів і систем багато в чому визначає витрати на експлуатацію автомобіля та пов'язана зі зносом шин і паливною економічністю.

Значна частина контрольно-регулювальних робіт із застосуванням діагностичних засобів виконується безпосередньо в процесі ТО й ремонту автомобілів. В основному це стосується робіт з обслуговування й ремонту двигунів, електрообладнання та ходової частини, які виконують, як правило, із застосуванням переносних приладів, безпосередньо на постах ТО й ремонту.

Спеціалізовані дільниці діагностування призначені для надання допомоги у визначенні технічного стану автомобілів під час приймання та видачі автомобілів і проведенні робіт за заявками власників автомобілів. Вони оснащуються всім необхідним діагностичним устаткуванням.

Число постів діагностування залежить від потужності станції й становить від одного до чотирьох. При цьому, як правило, застосовується тупикове розташування постів, що дає можливість незалежного заїзду автомобілів для виконання тих чи інших діагностичних робіт.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]