Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

F 4-1-МУ 2012-12 Кудинов библиотека

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

31

13.Дані про вид палива та попередні погодження щодо його використання, якщо передбачається власне теплопостачання.

14.Потужність або характеристика об'єкта, виробнича програма.

15.Вимоги до благоустрою майданчика.

16.Вимоги до інженерного захисту територій і об'єктів.

17.Основні вимоги щодо інвестиційних намірів.

18.Вимоги щодо розроблення розділу «Оцінка впливів на навколишнє середовище».

19.Вимоги з енергозбереження та енергоефективності.

20.Необхідність підготовки ТУ на стадії техніко-економічного обґрунтування, якщо така стадія передбачена та інше.

Завдання на проектування затверджує інвестор або за його дорученням замовник, погоджує проектувальник. Склад завдання на проектування може змінюватися відповідно до особливостей об'єктів, що проектуються, і умов будівництва.

Орієнтовні склад та характеристики приміщень, їх функціональні особливості розробляються у складі планово-технологічного завдання, як додаток до завдання на проектування.

2.3 Визначення місця розташування СТОА

Місця розташування об'єктів визначаються місцевими органами містобудування та архітектури на підставі дозволу на будівництво виконавчих органів місцевого самоврядування, а також затверджених чинних містобудівних документів та вказівками щодо вибору ділянки.

За відсутності останніх необхідно керуватися ДБН Б.1.1-4-2009 [14] та вказівками, які наведено в ДБН А.2.2-3-2004 [13], ДБН 360-92 [15] та які викладено нижче.

СТОА, автозаправні комплекси (АЗК) й автозаправні станції (АЗС) для обслуговування заміського автотранспорту необхідно розміщувати біля автомобільних доріг при в'їздах та виїздах у населені пункти, суміщаючи з готелями, ресторанами та іншими будинками дорожньо-транспортної служби. Розмір ділянки СТОА й АЗС повинен прийматися залежно від їх класу в ме-

жах 0,3–0,5 га [15].

Можливими місцями розташування мотелів і кемпінгів на підходах до міст є ділянки на автодорогах1 і 2 технічних категорій (див. додаток А, табл. А.1), поблизу місць масового відпочинку трудящих, у мальовничих та історичних місцях. Площа території мотелів і кемпінгів визначається виходячи з норм 75–100 м2 і 135–150 м2 на одне місце [15].

На території міста СТОА слід розміщувати у промислових і кому- нально-складських зонах.

Якщо автосервіс розташовується всередині житлового комплексу, то основною умовою при створенні підприємства є його екологічна безпека:

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

32

ніяких шкідливих викидів і навіть шуму, що порушує спокій мешканців, не повинно бути. Ворота СТОА й стоянка автомобілів повинні бути розташовані з боку шосе, а територія СТОА відділена від житлового масиву забором.

Відстані від СТОА до житлових і громадських будинків необхідно приймати згідно з таблицею 2.1 (ДБН 360-92), приймаючи параметричний ряд підприємств та розміри їх земельних ділянок згідно з чинними нормативними документами.

Таблиця 2.1 – Мінімальні відстані від СТОА до цивільних об’єктів [15]

Об'єкти, до стін яких визначається

Відстань від СТОА, при кількості

робочих постів, не менше, м:

відстань

10 та менше

11–30

більше 30

 

Житлові будинки, у т. ч. торці жит-

15**

25

50

лових будинків без вікон

15**

25

50

Громадські будинки

15**

20

20

Загальноосвітні школи й дитячі уста-

50

*

*

нови (дошкільні)

 

 

 

Лікувальні установи із стаціонаром

50

*

*

Примітки: відстані слід визначати від вікон житлових і громадських будинків і від меж земельних ділянок загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних установ і лікувальних установ із стаціонаром до стін будівлі СТОА або меж відкритої стоянки автомобілів.

*визначаються за погодженням з органами Державного санітарного нагляду;

**приймається не менше протипожежних відстаней згідно зі ступенем вогнестійкості будівель (додаток до ДБН 360-92).

Для вибору земельної ділянки (траси) для будівництва, місцевими органами виконавчої влади, за зверненням замовника, створюється комісія, склад якої визначено в ДБН А.2.2-3-2004.

Земельна ділянка для будівництва вибирається згідно із земельним, водним, лісовим та іншим законодавством на підставі загальних (попередніх) відомостей про геологічні та гідрогеологічні умови земельної ділянки (траси) та орієнтовну загальну оцінку впливу об'єкта на навколишнє середовище та можливий вплив навколишнього середовища на об'єкт.

На розгляд комісії замовник та місцеві органи містобудування та архітектури вносять пропозиції щодо місця розташування земельної ділянки, можливостей забезпечення об'єкта, що проектується, паливом для котельної (якщо потрібно), інженерними мережами.

Комісії надається «Заява про наміри» відповідно до ДБН А.2.2-1-2003 [18]. За необхідності замовник подає на розгляд інші документи залежно від особливостей об'єкта та його розташування.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

33

При реконструкції об'єкта на існуючому майданчику оформляється «Акт обстеження майданчика» за змістом, формою та порядком аналогічний «Акту вибору майданчика» (Постанова КМ від 31 березня 2004 р. № 427 «Про затвердження Порядку вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів»).

У тому разі, коли розміщення об'єкта не відповідає положенням документації, яка регламентує забудову в районі розміщення наміченого до будівництва об'єкта, або така документація на даний район відсутня чи застаріла, комісією, з урахуванням висновків архітектурних органів та територіальної організації (з промислового будівництва), може бути винесено рішення щодо необхідності виконання замовником відповідних передпроектних робіт із залученням відповідних спеціалізованих організацій.

Акт комісії підлягає затвердженню керівництвом органу виконавчої влади й повинен мати термін дії.

Замовник може доручити проектувальникам виконати будь-які передпроектні роботи щодо розміщення об'єкта на будь-якій території без спеціальних дозволів і погоджень (за винятком зон з особливим охоронним режимом). Такі передпроектні роботи не можуть бути стадією проектування й підлягають тільки розгляду та схваленню замовником і органами містобудування та архітектури. Склад, обсяг і вартість цих робіт визначаються відповідним договором (контрактом).

Додаткову інформацію оформлення права використання або володіння земельною ділянкою, порядку здобутку дозволу на будівництво, приклади складу проекту та інше можна знайти в [4].

2.4 Стадії проектування

Замовлення на проектування об'єкта проектувальник одержує через замовника або за підсумками архітектурного конкурсу чи торгів (тендерів), порядок проведення яких установлений законодавством.

Кількість стадій проектування визначають замовник та проектувальник з урахуванням категорії складності об'єктів проектування.

Для технічно нескладних об'єктів, до яких відноситься СТОА, а також об'єктів із використанням проектів масового та повторного застосування І та

IIкатегорій складності проектування здійснюється:

в одну стадію – робочий проект (РП);

у дві стадії – техніко-економічний розрахунок (ТЕР), або техніко-

економічне обґрунтування (ТЕО) – для технічно складних об’єктів та робоча документація (Р).

Для об'єктів III категорії складності проектування здійснюється в дві стадії:

проект (П);

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

34

робоча документація (Р).

Для об'єктів IV та V категорій складності - технічно складних відносно містобудівних, архітектурних, художніх та екологічних вимог, інженерного забезпечення, впровадження нових будівельних технологій, конструкцій та матеріалів проектування виконується в три стадії:

для об'єктів цивільного призначення – ескізний проект (ЕП), а для об'єктів виробничого призначення – техніко-економічне обґрунтування

(ТЕО);

проект (П);

робоча документація (Р).

Категорії складності об'єктів цивільного призначення залежно від їх архітектурних та технічних характеристик визначаються згідно з ДБН Б. 2.2-3, а виробничого призначення – за відповідним рішенням Держбуду України. СТОА відносяться, як правило, до об’єктів II категорії складності.

2.5 Перелік інших вихідних даних, які надаються замовником

Крім даних основних документів для початку проектування, а саме:

завдання на проектування (погоджується з територіальними організаціями згідно з ДБН А.2.3-1-1999 [19]);

акту вибору майданчика (траси) або акту обстеження майданчика;

рішення виконавчого органу місцевого самоврядування про надання дозволу на будівництво;

архітектурно-планувальне завдання на проектування;

технічні умови на приєднання запроектованого об'єкта до інженерних мереж і комунікацій із термінами їх дії не менше нормативної тривалості проектування та будівництва.

висновки щодо інженерно-геологічних, гідрологічних та екологічних умов (особливостей) території (інженерні вишукування), замовник надає наступні додаткові вихідні дані:

1. Наявні містобудівні планування місцевості, де передбачається будівництво, схеми генерального плану промвузлів (промрайонів) з нанесенням меж ділянки, що намічена для проектування.

2. Особливі умови зацікавлених організацій, у тому числі Державної санітарної, пожежної інспекції, інспекції з енергозбереження.

3. Дані про бажані (рекомендовані) види застосовуваних будівельних конструкцій, виробів, імпортного обладнання з показниками енергоефективності, якщо це відомо замовнику.

4. Наявні топографічні плани.

5. Наявні матеріали щодо існуючої забудови (обмірювальні креслення, технічні дані) та зелених насаджень.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

35

6.Відомості про підземні споруди, підземні та наземні комунікації та їх технічний стан.

7.Матеріали інвентаризації, оціночні акти, рішення органів місцевого самоврядування про знесення та характер і порядок компенсації за будинки та споруди, зелені насадження, які підлягають знесенню.

8.Дані для розроблення рішень з організації будівництва (за не обхідності) й складання кошторисної документації.

9.Дані про види палива, що застосовується для своєї котельної та дозвіл на його використання.

10.Висновки територіальних організацій у будівництві щодо розміщення об'єктів будівництва.

11.Номенклатура послуг (продукції), виробнича та розрахункова про-

грами.

12.Відомості про обладнання яке передбачається використовувати, або креслення на нетипове та не стандартизоване обладнання з показниками енергоефективності.

13.Необхідні дані щодо виконаних науково-дослідних робіт, що пов'я- зані з утворенням нових технологічних процесів і обладнання.

14.Дані з інвентаризації існуючих на підприємствах (будинках, спорудах) джерелах забруднення при реконструкції.

15.Матеріали, що одержані від організацій державного нагляду, про стан водоймищ, атмосферного повітря, ґрунту, геологічні умови, флору, фауну, наявність об'єктів природно-заповідного фонду, їх статус та охоронні зони.

16.При забудові площ, де є залягання корисних копалин – дозвіл на забудову, що виданий органами місцевого самоврядування, згідно з чинним законодавством.

При реконструкції діючих об'єктів, надаються:

висновки та матеріали, що виконані за результатами обстеження діючих виробництв, конструкцій будинків та споруд;

технологічні планування діючих виробництв (цехів), ділянок зі специфікацією обладнання й відомостями про його стан;

умови на розміщення інвентарних тимчасових будинків і споруд, під- йомно-транспортних машин та механізмів, місць складування будівельних матеріалів тощо;

переліки існуючих будинків (приміщень) і споруд, підйомнотранспортних засобів підприємства (будинку, споруди), які можуть бути використані в процесі виконання будівельно-монтажних робіт;

інші необхідні дані.

Конкретний перелік вихідних даних, які надаються замовником, визначається при підписанні договору (контракту) на виконання відповідних стадій проектування.

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

36

2.6 Техніко-економічне обґрунтування, техніко-економічний розрахунок

Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) розробляється для об'єктів виробничого призначення, які потребують детального обґрунтування відповідних рішень, порівняння різних варіантів та визначення доцільності будівництва об'єкта.

Техніко-економічний розрахунок (ТЕР) застосовується для технічно нескладних об'єктів виробничого призначення. ТЕР виконується в скороченому обсязі, у порівнянні з ТЕО, відповідно до характеру об'єкта та вимог завдання.

ТЕО або ТЕР розробляються на підставі завдання на проектування та вихідних даних.

ТЕО (ТЕР) обґрунтовує потужність виробництва, номенклатуру та якість продукції, якщо вони не задані директивно, кооперацію виробництва, забезпечення сировиною, матеріалами, напівфабрикатами, паливом, електрота теплоенергією, водою й трудовими ресурсами, включаючи вибір конкретної ділянки для будівництва, розрахункову вартість будівництва та основні техніко-економічні показники.

При підготовці ТЕО (ТЕР) повинна здійснюватись всебічна оцінка впливів планованої діяльності на стан навколишнього середовища (ОВНС). Матеріали ОВНС, що оформлені у вигляді спеціальної частини (розділу) документації, є обов'язковою частиною ТЕО (ТЕР).

У ТЕО (ТЕР) повинна розглядатись відповідність його рішень архітектурним, енергозберігаючим та іншим вимогам згідно із завданням на проектування.

ТЕО, ТЕР складається, як правило, з таких розділів (ДБН А.2.2-3-2004):

1.Вихідні положення, в яких відображається технічна можливість та економічна доцільність нового будівництва або реконструкції об'єктів виробничого призначення.

2.Обґрунтування проектної потужності об'єкта, що передбачує кількість робочих місць (постів), кількість автомобілів, що обслуговується та асортимент продукції (послуг), які заплановані до випуску, а також міркування щодо їх збуту.

3.Обґрунтування чисельності нових або додаткових робочих місць, виробничого персоналу.

4.Дані про наявність та забезпечення основними матеріалами, енергоресурсами, напівфабрикатами, трудовими ресурсами з обґрунтуванням можливості їх використання або одержання.

5.Обґрунтування розміщення об'єкта та вибір майданчиків для будів-

ництва.

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

37

6.Дані інженерних вишукувань.

7.Оцінка впливів на навколишнє середовище (ОВНС).

8.Схеми генплану та руху транспорту по території.

9.Основні рішення з інженерної підготовки території й захисту об'єкта від небезпечних природних чи техногенних факторів.

10.Основні технологічні, будівельні та архітектурно-планувальні рі-

шення.

11.Основні рішення та показники з енергоефективності, порівняння варіантів, облік і використання вторинних та поновлюваних ресурсів, рішення з охорони праці.

12.Можливі терміни будівництва.

13.Основні положення з організації будівництва.

14.Заходи щодо технічного захисту інформації.

15.Основні рішення з санітарно-побутового обслуговування працюю-

чих.

16.Основні рішення з вибухопожежної безпеки виробництва.

17.Ідентифікація та декларація безпеки об'єктів підвищеної небезпечності (закон № 2245-ІІІ).

18.Техніко-економічні показники.

19.Завдання на проектування. Обґрунтування ефективності інвестицій.

20.Висновки та пропозиції.

Склад ТЕО (ТЕР) може бути доповнений чи скорочений (за винятком матеріалів ОВНС) за рішенням замовника або за погодженням із ним.

Якщо ТЕО (ТЕР) розробляється в декількох варіантах, то розділ ОВНС виконується після погодження замовником варіанта з коригуванням остаточного розрахунку кошторису.

2.7 Склад, зміст та вимоги до проекту, робочого проекту

Проект (П), або робочий проект (РП) розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних рішень об'єкта, кошторисної вартості будівництва, техніко-економічних показників.

П виконується при 2–3-х стадійному проектуванні. Склад та зміст розділів П на будівництво, які наведені у додатку до ДБН А.2.2-3-2004 можуть уточнюватися й доповнюватися замовником у завданні на проектування залежно від призначення та складності об'єктів, що проектуються. Продовженням П є розробка робочої документації (Р).

РП застосовується для технічно нескладних об'єктів, а також об'єктів із використанням проектів масового застосування, при одностадійному проектуванні.

РП є інтегруючою стадією проектування й складається з двох частин:

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

38

затверджувальної та робочих креслень. Затверджувальна частина підлягається погодженню, експертизі та затвердженню, а робочі креслення розробляються для будівництва об'єкта. Затверджувальна частина складається з пояснювальної записки, кошторисної документації, розділу організації будівництва та креслень.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва з об'єктними та локальними кошторисними розрахунками виконується відповідно до вимог державних будівельних норм ДБН Д.1.1-1-2000 [20], які встановлюють основні правила визначення вартості нового будівництва, реконструкції підприємств, будівель і споруд, і носять обов'язковий характер при визначенні вартості об'єктів, будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності. За об'єктами, будівництво яких здійснюється за рахунок інших джерел фінансування, ці правила носять рекомендаційний характер, і їх застосування обумовлюється контрактом.

До складу пояснювальної записки має входити розділ ОВНС.

Для будівництва видаються робочі креслення в повному обсязі згідно з договором.

2.8 Склад, зміст та вимоги до робочої документації

Робоча документація (Р) розробляється для виконання будівельномонтажних робіт.

Р розробляється на підставі затвердженої попередньої стадії (ТЕО, П). До складу Р для будівництва повинно входити: робочі креслення; пас-

порт опоряджувальних робіт; кошторисна документація; специфікації обладнання за ДСТУ Б А.2.4-10:2009 [35], виробів і матеріалів; габаритні креслення на відповідні види обладнання та виробів; вихідні вимоги щодо розроблення конструкторської документації на обладнання індивідуального виготовлення (включаючи нетипове та нестандартизоване обладнання).

2.9 Відповідальність проектувальника та порядок визначення вартості проектування та будівництва

Проектувальники при розробленні проектної документації несуть відповідальність та забезпечують:

відповідність архітектурним і містобудівним вимогам та високу архі- тектурно-художню якість;

відповідність вимогам чинних державних нормативних документів;

захист навколишнього природного середовища, екологічну безпеку й раціональне використання природних ресурсів згідно з ДБН А.2.2-1-2003 [18];

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

39

відповідність вимогам з енергозбереження;

експлуатаційну надійність будівель, споруд;

ефективність інвестицій;

патентну чистоту прийнятих технічних рішень та застосованого обладнання;

відповідність проектних рішень до вихідних даних та дозвільних документів.

Будівництво розпочинається після затвердження проектної докумен-

тації.

Вартість проектних робіт і послуг визначається згідно з ДБН Д.1.1-7- 2000 «Правилами визначення вартості проектно-вишукувальних робіт для будівництва, що здійснюється на території України» [21]. Ці норми встановлюють основні правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт для будівництва всіх галузей народного господарства України.

Вартість будівництва визначається згідно з ДБН Д.1.1-1-2000 «Правилами визначення вартості будівництва» [20].

Питання до самоконтролю

1.Сформулювати вимоги до проектування, проектного документа.

2.Дати основні положення до визначення місця розташування

СТОА.

3.Охарактеризувати можливі етапи проектування СТОА.

4.Сформулювати склад вихідних даних до проекту СТОА.

5.Дати визначення та призначення ТЕО та ТЕР проекту.

6.Дати визначення, призначення та склад проекту, робочого проекту, робочої документації.

ДВНЗ «ДонНТУ» Автомобільно-дорожній інститут

40

3 ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РОЗРАХУНОК СТОА

3.1 Вибір та обґрунтування вихідних даних для проектування СТОА

3.1.1 Загальні положення

Уданому посібнику розглядається технологічний розрахунок незалежної СТОА на базі рекомендацій [4, 5, 6, 10], з використанням доступних для студента норм, положень та ін. Дилерські СТОА вибираються з типового ряду для кожної фірми-продуцента за їхньою методикою. Деякі рекомендації викладено в [4].

Вибір типу, потужності підприємства та переліку робіт, що виконуються на ньому, є відповідальним етапом проектування й виконується або самим замовником, або проектною організацією за дорученням замовника.

Вибір вихідних даних має винятково важливе значення для рентабельної роботи спроектованої станції. Складність обґрунтування вихідних даних полягає у тому, що заявки на виконання робіт носять випадковий характер. Тому вибору й обґрунтуванню вихідних даних передують маркетингові дослідження попиту на послуги, фінансових можливостей клієнтів, наявності конкуруючих підприємств і їхнього завантаження замовленнями та інше.

Унавчальному проекті вихідні дані узгоджуються з керівником проекту

йзатверджуються в завданні на проектування. Навчальний проект ґрунтується на статистичних даних, що опубліковані у пресі, підручниках, методичних посібниках.

Перед початком проектування, насамперед, необхідно визначитися з місцем розташування СТОА й для обслуговування яких автомобілів і якої їх кількості призначена СТОА.

Зона, яку обслуговує СТОА, визначається раціональною для клієнта відстанню від місця зберігання автомобіля до автосервісу. У містах ця відстань складає від 5–9 км [5] до 10–15 км [6], у сільській місцевості –

20–25 км [5].

Для конкретних умов необхідно визначитися з інтенсивністю експлуатації автомобілів у даному регіоні (середнім річним пробігом, кількістю заїздів на СТОА), коефіцієнтом попиту на виконання окремих видів робіт, очікуваного росту (зниження) парку автомобілів, що обслуговується, режимом роботи СТОА й окремих дільниць. Для цього треба зробити огляд науковотехнічної інформації, а в разі потреби – дослідницькі спостереження.

З літературних джерел середньорічний пробіг одного легкового автомобіля індивідуального використання в Україні можна прийняти

10–15 тис. км [4].

«Технологічне проектування підприємств автомобільного транспорту. Станції технічного обслуговування автомобілів»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]