Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ .doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

4.1 Стан охорони праці на підприємстві

Служба охорони праці створюється на кожному підприємстві для організації виконання правових, організаційно–технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, направлених на запобігання нещасних випадків, професійних захворювань і аварій в процесі праці у всіх структурних підрозділах підприємства.

Служба охорони праці відноситься до основних виробничо-технічних служб, входить в структуру підприємства і функціонує як самостійний структурний підрозділ.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства.

У своїй діяльності працівники служби охорони праці керуються законодавством про охорону праці, міжгалузевими і галузевими нормативними актами про охорону праці, посадовими інструкціями, наказами і вказівками своїх керівників [37].

По своєму службовому положенню і умовам оплати праці керівник служби охорони праці прирівнюється до керівників основних виробничо-технічних служб підприємства.

Служба охорони праці ВП «Шахта ім. М.I. Калініна» ДП «ДВЕК» спільно з іншими структурними підрозділами вирішує наступні задачі:

1. Контроль по забезпеченням безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд, нормалізації санітарно - гігієнічних умов праці у всіх структурних підрозділах;

2. Забезпечення працюючих засобами індивідуального і колективного захисту;

3. Професіональний відбір працівників для робіт з великою напругою;

4. Вибір оптимальних режимів праці і відпочинку працюючих;

5.Контроль за створенням ремонтної служби і становленням порядку профосмотрів і ремонтів;

Основними функціями служби охорони праці ВП «Шахта ім. М.I. Калініна» ДП «ДВЕК» є: розробка ефективної цілісної системи управління охороною праці на виробництві, сприяння вдосконаленню діяльності в цьому напрямі кожного структурного підрозділу і кожного посадовця підприємства; організація перевірки знань працівниками позицій плану ліквідації аварій, а також засобами аварійного, колективного і індивідуального захисту; організація оперативного обліку і аналізу нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, а також збитку від цих подій; підготовка статистичний звітів підприємства з питань охорони праці;

За матеріалами переддипломної практики на ВП «Шахта ім. М.І. Калініна», був зроблений аналіз травматизму й профзахворювань за останні 2 роки по формах статистичної звітності й актам за формою Н -1 про нещасні випадки, які трапились із працівниками. Дані наведені у додатку Д.

Аналіз динаміки виробничого травматизму за 2011–2013 р. показує, що загальна кількість потерпілих на кінець 2012р., у порівнянні з 2011р., зменшилося на 14 чоловік і загальний смертельний травматизм склав 1 чоловік за 12 місяців 2012р. У свою чергу зменшилася кількість потерпілих з-за обвалів, обвалень на 9 чоловік. В наслідок машин, механізмів у 2011 році постраждало 2 чоловіка, від електротоку – 1 людина. У 2011 та 2012 роках кількість травматизму по падінню людей склала по 2 людини. Від падіння предметів та інших травм у 2012 році постраждало на 1 людину менше, ніж у 2011 році.

В 2013 році кількість потерпілих дорівнює 11 чоловіків (як і у 2012 році), але при цьому смертельного травматизму не було. Кількість людей, які одержали травми внаслідок падіння, зменшилося на 1 людину. Збільшилася кількість потерпілих від падіння предметів на 2 людини, а також спостерігається збільшення інших травм у 2013 році у порівнянні з 2012 роком на 3 людини.

У такий спосіб з початку 2011р. і по кінець 2013р. загальна кількість потерпілих внаслідок небезпечних факторів трудового процесу зменшилося на 14 чоловік. Основні з них: обвали, обвалення - кількість зменшилася на 9 чоловік; машини, механізми - травмованих зменшилося на 2 чоловіка; внаслідок вибухів газу метану, пилу травмованих, вибухів, отруєння, раптових викидів у підготовчому вибої не було; ніхто не постраждав внаслідок підривних робіт, обіг з ВМ; електрострумом травмувався 1 людина в 2011р.; пожежі - ніхто не постраждав; внаслідок падіння людей на поверхні кількість травмованих зменшилося на 1 людину; на 2 людини збільшилася кількість травмованих внаслідок падіння предметів; в інших позначках кількість потерпілих склала 16 чоловік на кінець 2013р.

Аналіз умов праці базується не тільки з виявленням найнебезпечніших факторів, але й шкідливих факторів трудового процесу. Відомо, що робітники працюють у складних умовах, які внаслідок приводять до таких захворювань: органи подиху; порушення кістково-м'язового апарата; вібраційна хвороба; шкірні захворювання; органи слуху; варикозна хвороба.

Кількість виявлених випадків профзахворювань в 2011р. склало 20 чоловік з них 11 чоловіків – пиловий бронхіт, 5 – пневмоконіоз, 4 - поясничний радикуліт. В 2012 році виявлених випадків профзахворювань також склало 20 чоловік з них 13 чоловіків – пиловий бронхіт, 4 – пневмоконіоз, 2 - поясничний радикуліт, 1 – вібраційна хвороба. В 2013 році кількість випадків профзахворювань склало 14 чоловіків з них 4 людини – пиловий бронхіт, 6 – пневмоконіоз, 4 - поясничний радикуліт. У такий спосіб за останні 3 роки кількість виявлених випадків профзахворювань зменшилася на 6 чоловік.

4.2 Основні шкідливі виробничі фактори, що впливають на умови праці робітників економічних служб ВП «Шахта ім. М.I. Калініна» ДП «ДВЕК»

Робочим приміщенням, у якому розташований плановий відділ, є кімната розмірами 5 метрів на 7 метрів. У приміщенні розташовані 3 комп'ютерів потужністю 0,5 кВт/год., 3 моніторів потужністю 0,1 кВт/год., 1 принтер потужністю 0,4 кВт/год., 1 кондиціонер потужністю 0,7 кВт/год.

Приміщення знаходиться на 2-ому поверсі адміністративного будинку цегельної будівлі і по своїх характеристикам цілком відповідає вимогам СНиП 2.09.04.-87 «Адміністративні і побутові будинки виробничих підприємств».

Експлуатація ПК супроводжується впливом на організм комплексу факторів трудового процесу й виробничого середовища. У результаті наступають зміни функціонального стану центральних нервових, серцево-судинної систем організму, що характеризуються вираженою напругою. Зміни, що накопичуються в процесі роботи, приводять до ризику розвитку певних захворювань.

Основними шкідливими факторами, пов'язаними з роботою на ПК є:

- напруга зорових органів і пов'язані з ним стомлення, захворювання й побічні ефекти;

- значне навантаження на пальці й кисті рук, що при відсутності профілактики й медичного контролю можуть викликати професійні захворювання;

- тривале знаходження в одній і тій же позі, що викликає застійні явища в організмі, що може сприяти різним захворюванням;

- випромінювання різного виду при використанні відеомоніторів на електронно-променевих трубках (м'яке рентгенівське випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, видиме випромінювання, інфрачервоне випромінювання, низько й високочастотне електромагнітне випромінювання), електростатичні поля;

- механічні шуми, пов'язані з роботою електронно-механічного друкувального пристрою (принтера), вентиляторів системи охолодження, приводів читання CD-дисків і вібрація; іонізація повітря;

- накопичення в повітрі робочих приміщень шкідливих хімічних речовин (біфеніли, озон, триметілфосфат, фуран).

Дослідження науково-дослідного інституту гігієни праці й профзахворювань указали на зміни у функціональному стані зорового аналізатора в ході виробничої діяльності фахівців, що працюють із відеотерміналами, наприкінці 4 години роботи. Вищенаведені фактори сприяють виникненню у робітників різноманітних професійних захворювань (захворювання органів зору, хронічний тендовагініт, коордінаторні неврози, бурсити, невріти, остеохондрози, кистьовий тунельний синдром, астенотопія, комп’ютерна алергія, офтальмопатія, захворювання шкіри, радіохвильова хвороба та ін.)

4.2.1 Заходи щодо поліпшення умов праці робітників економічних служб підприємства

До приміщення фінансового відділу й організації робочого місця з обліком шкідливих виробничих факторів пред'являється ряд вимог. (забезпечення необхідного мікроклімату згідно з ГОСТ 12.1.005-88, установлення кондиціонера разом з іонізатором та очисником повітря, застосування антистатичного покриття для підлоги, виконання необхідних вимог до облаштування робочих місць з ПК та з іншими приладами, боротьба з шумом, застосування захисних екранів для моніторів ПК і спеціальних окулярів з комп’ютерним спектральним фільтром та інше). Виконання медицінських протипоказань до праці з ПК [38].

Поліпшення умов і охорони праці, що відповідає інтересам не тільки безпосередньо працівників, а й підприємців та всього суспільства в цілому, в умовах ринку тісно пов’язано з економічним стимулюванням роботодавців.

Приміщення у якому знаходиться робоче місце з ПК повинно мати природне освітлення, бажано з однобічним розміщенням світо прорізів, площа осклянілості яких не повинна перевищувати 25% від площі стіни. Віконні прорізи в приміщенні з ПК повинні мати регульовані жалюзі чи занавеси, чи інші сонцезахисні пристрої.

Не допускається розташування робочих місць із ПК у підвальних і цокольних поверхах. Робочі місця з ПК рекомендується розміщати в окремих приміщеннях. Площа на одного працюючого з ПК повинна складати 6 м2, об'єм - 20 м3 (НПАОП 0.00-1.31-99. Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин).

Неприпустиме розташування ПК, при якому працюючий звернений обличчям до вікон чи задньої частини ПК, у яку монтуються вентилятори. Відстань від робочого місця з ПК до стіни з вікном повинна становити не менше ніж 1,5 м; від інших стін – на відстані 1 м, а відстань між столами – 1,5 м.

Забороняється застосовувати для обробки інтер'єра приміщень із ПК полімерні матеріали (древісностружечні плити, шпалери що миються, плівкові і рулоні синтетичні матеріали, шаруватий паперовий пластик і ін.), що виділяються в повітря шкідливі хімічні речовини, що перевищують гранично припустимі концентрації.

У виробничих приміщеннях економічних служб повинні дотримуваться всі заходи щодо захисту трудящих від шуму, заходи щодо електробезпечності, створенню нормальних умов освітленості, оптимальних кліматичних показників, а також вимоги до хімічного складу повітря.

Розглянемо облаштованість робочих місць із ПК на прикладі в планового відділу.

Схематично приміщення відділу представлено на рис. 4.1.