Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Porivnyalne_pravoznavstvo_-_Pidruchnik.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

§ 1. Норми права в романо-германській сім’ї

ним випадком заздалегідь підготовлені тексти законів. Тому вважаєть-ся, що судові рішення є наслідком розуміння законів судами.

По-друге, судова практика суттєво впливає на право завдяки тлумаченню його норм. Норма права в романо-германській правовій сім’ї не регламентує деталі, оскільки правотворець не може точно передбачити розмаїття конкретних справ, що виникають у практиці, і які в майбутньому будуть підпадати під її регулювання. Загальний характер формулювань, позбавлених надмірних деталей, зумовлює гнучкість норм права, яка дозволяє судовій практиці пристосовувати старі норми до нових відносин, автоматично збільшує роль судді в їх тлумаченні, обумовлюючи надання суддям широких дискреційних повноважень при застосуванні норм та відкриваючи простір для творчого тлумачення. Тому роль судді у сім’ї романо-германського права не обмежується лише «роботою рота, завдяки якому говорить закон».

Отже, для того щоб мати повне уявлення про зміст права в країнах романо-германської правової сім’ї, недостатньо наявності лише знань про норми права. Право у країнах романо-германської сім’ї складаєть-ся не тільки із законодавчих норм; також воно включає так звані казу-альні, або вторинні, правові норми, що створюються у судовій прак-тиці завдяки тлумаченню суддями законодавчих норм і уточнюють та доповнюють останні для того, щоб вирішити конкретний правовий спір, конкретний випадок. Р. Давид стверджував, що норма, створена законодавцем, — це лише ядро, навколо якого обертаються «вторинні правові норми».

Суди нерідко виступають як «заступники» законодавця, усуваючи прогалини в законах. Наприклад, у річному звіті Федерального верхов-ного суду Німеччини за 1996 р. зазначається, що жоден юрист уже не має сумнівів у тому, що в усі часи чинне право є сумішшю законодав-чих норм і суддівського права та що останнє, втілюючись у судових рішеннях, ніколи повністю не збігалося з положеннями законодавства. Обговоренню підлягає лише питання про кордони суддівського права, але не його існування.

Завдяки зазначеним особливостям норми права в романо-герман-ському праві дозволяють суміщати стабільність писаного права і ево-люцію «живого права», забезпечуючи перманентні зміни зі збережен-ням наступності регулювання.

91

Розділ 4. Джерела права романо-германської правової сімї

    • 2. Джерела права в романо-германській сім’ї, їх види

  • романо-германській правовій сім’ї не має єдиного уявлення про джерела права і про їхнє співвідношення між собою. Кожна з численних правових систем, що складають цю сім’ю, має свої спе-цифічні риси, обумовлені історичними і національними традиціями, особливостями правової культури й іншими факторами. Більше того, питання про поняття джерел права є досить складним і найчастіше дискусійним навіть усередині кожної національної правової системі. Відповідь на нього змінюється час від часу, а нерідко — від однієї галузі права до іншої, і залежить від філософських та правових по-глядів кожного автора.

Поняття «джерело права» належить до групи правових понять, які, на думку О. О. Рубанова, є метафорами. Поняття-метафора «джерело права» походить з античного Риму. Автором цього поняття вважається Тит Лівій, який писав, що Закони XII таблиць є «джерелом усього публічного та приватного права» (sons omni publice privat juris). Таким чином, конкретна правова форма — Закони XII таблиць — була на-звана джерелом права. Можливо, таке порівняння породжене прикла-дом римських святих водних джерел, що живлять землю. Тит Лівій запропонував визнати нормативний акт джерелом, що «живить» право-відносини. Поступово такий метафоричний підхід трансформувався в юридичне поняття «джерело права».

  • романо-германському праві термін «джерела права» є багато-значним. Так, приміром, Ж.-Л. Бержель позначає цим терміном зміс-товні (сутнісні) та формальні джерела права. На думку французького вченого, змістовні (сутнісні, матеріальні) джерела права це перш за все творчі сили права, моральні, філософські, релігійні, політичні, соціальні та ідеологічні принципи, які покладені в основу правових норм і обумовлюють їх зміст. У свою чергу формальні джерела пра-ва це способи формування правових норм, тобто прийоми та акти, за допомогою яких правила стають складовою частиною позитивного права та набувають статусу норм права.

Джерела права у цій сім’ї традиційно розглядаються не в одному окремо узятому (історичному, соціологічному, філософському, формально-юридичному) аспекті, а в їх сукупності, що доповнюють

92

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]