Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звітність підприємств.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
518.66 Кб
Скачать

Тема 11. Статистична звітність.

11.1. Призначення та регламентація статистичної звітності.

11.2. Звіт про основні показники діяльності підприємства за формою 1-підприємництво

11.3. Статистична звітність з праці та використання робочого часу

І. Призначення та регламентація статистичної звітності.

Статистична інформація – це офіційна документована державна інформація, яка дає кількісну характеристику масових явищ та процесів, що відбуваються в економічній, соціальній, культурній та інших сфера життя.

Статистична звітність регламентується насамперед Законом України „Про державну статистику” від 17 вересня 1992 року № 2614-ХІІ.

Державні статистичні спостереження проводяться органами державної статистики відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України плану державних статистичних спостережень. Статистичні спостереження проводяться через збирання статистичної звітності, здійснення одноразових обліків, переписів (опитувань), вибіркових та інших обстежень.

Підприємства зобов’язані подавати статистичну інформацію до органів статистики. Статистична інформація належить до зовнішньої звітності підприємств, її призначення – моніторинг господарських процесів у часі та просторі з метою аналізу та прийняття управлінських рішень.

На підставі планів щорічних статистичних спостережень Державний комітет статистики щорічно розробляє Загальнодержавний табель (перелік) форм державної статистичної звітності для об’єднань, підприємств, організацій установ України усіх форм власності, у якому за видами статистики наведено:

  • найменування форм звітності;

  • індекс форм;

  • періодичність;

  • спосіб подання;

  • хто подає;

  • кому подається;

  • строк подання.

Форми статистичної звітності розробляються Держкомстатом України. Статистичні органи забезпечують підприємства бланками централізованих форм статистичної звітності.

Крім спеціалізованих статистичних форм звітності, підприємства подають до органів статистики фінансову звітність у повному обсязі та у визначені законодавством терміни.

Органи статистики мають право вивчати стан первинного бухгалтерського обліку і статистичної звітності, перевіряти достовірність цих даних на підприємствах. Органи статистики також мають право вносити пропозиції про притягнення службових осіб до адміністративної відповідальності за порушення порядку надання або використання даних державних статистичних спостережень.

Державна статистична інформація підлягає систематичному відкритому опублікуванню. Забезпечується відкритий доступ громадян, наукових установ, зацікавлених організацій до неопублікованих статистичних даних, які не підпадають під дію обмежень, встановлених Законами України.

ІІ. Звіт про структурне обстеження підприємства за формою 1-підприємництво.

Наказом Державного комітету статистики України від 01 серпня 2012 р. №321 затверджено такі форми державних статистичних спостережень зі структурної статистики:

• № 1-підприємництво (річна) „Структурне обстеження підприємства”;

• № 1-підприємництво (коротка) (річна) „Структурне обстеження підприємства”;

Звітність за вказаними формами подають всі юридичні особи - підприємства (крім банків, бюджетних установ, страхових компаній та недержавних пенсійних фондів) за переліком, установленим органами державної статистики.

Мета звітності - удосконалення статистичних спостережень за діяльністю підприємств і розрахунку макроекономічних показників з урахуванням міжнародних рекомендацій по цим питанням.

Річний звіт за формою 1-підприємництво має таку структуру:

Розділ 1. Структурні зміни та інші події, що відбулися на підприємстві у звітному році;

Розділ 2. Розподіл статутного капіталу підприємства між засновниками (учасниками).

Розділ 3. Розподіл основних показників за видами економічної діяльності. В даному розділі розподіляються за видами економічної діяльності (КВЕД) такі показники як: середня кількість працівників, обсяг реалізованої продукції без ПДВ, вартість продукції власного виробництва для внутрішніх потреб, капітальні інвестиції, матеріальні витрати та витрати на оплату послуг, амортизація, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, залишки незавершеного виробництва, запаси готової продукції та товарів (на початок і кінець року), вартість товарів і послуг, придбаних у звітному році для перепродажу.

Розділ 4. Розподіл матеріальних витрат та витрат на оплату послуг, використаних у виробництві, за продуктами та послугами (за СКП-2011 – статистична класифікація продукції).

Розділ 5. Інші показники. Наводиться дохід від продажу основних засобів, дохід від виконання будівельних робіт на умовах підряду, витрати на придбання енергопродуктів для власних потреб та ін.

Розділ 6. Кількість працівників та відпрацьований час.

Розділ 7. Виробничі запаси.

Розділ 8. Інтегрована діяльність. Заповнюється якщо протягом звітного року на підприємстві вроблялась продукція, яка використана для виробництва продукції іншого виду економічної діяльності на цьому ж підприємстві.

Розділ 9. Методи оцінки вибуття запасів.

Розділ 10. Основні показники по місцевих одиницях. Заповнюють при наявності 2-х та більше місцевих одиниць (включаючи місцеву одиницю, де знаходиться управління підприємством). Місцева одиниця – це підприємство або його частина, що розташована в географічно визначеному місті.

Даний звіт подається до органів статистики за місцезнаходженням підприємства не пізніше 9 лютого наступного за звітним року.

ІІІ. Статистична звітність з праці та використання робочого часу.

Статистика оплати праці та соціально-трудових відносин включає наступні форми звітності:

- 1-ПВ (місячна) „Звіт з праці”. Подається органу державної статистики не пізніше 7-го числа після звітного періоду. Звіт має два розділи: Розділ І. Кількість працівників і фонд оплати праці; Розділ II. Заборгованість перед працівниками із заробітної плати та виплатах із соціального страхування.

- 1-ПВ (квартальна) „Звіт з праці”. Подається не пізніше 7-го числа після звітного періоду. Звіт складається з розділів: Розділ І. Кількість працівників; Розділ II. Використання робочого часу штатних працівників; Розділ III. Склад фонду оплати праці та інші виплати; Розділ ІV. Розподіл працівників за розмірами заробітної плати; Розділ V. Кількість і фонд оплати праці окремих категорій працівників. Розділ VІ. Інформація про укладання колективних договорів. Розділ VІ. Витрати на утримання робочої сили, що не входять до складу фонду оплати праці.

Для розрахунку середньооблікової чисельності штатних працівників за місяць спочатку визначають за кожен день звітного місяця чисельність працівників облікового складу, яка має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу, на, основі якого встановлюється чисельність працівників, котрі фак­тично з'явилися на роботу. Чисельність працівників у святкові і вихідні дні приймається такою, що дорівнює чисельності за по­передній робочий день. Кількість працівників на кожний день додається і ділиться на кількість днів у місяці.

- 6-ПВ (річна) „Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання”. Подається не пізніше 9 лютого наступного за звітним року. Складається з розділів: Розділ І. Кількість працівників за якісним складом на 31 грудня звітного року; Розділ ІІ. Підготовка кадрів; Розділ ІІІ. Підвищення кваліфікації.

- 7-ПВ (один раз на чотири роки) „Звіт про заробітну плату за професіями окремих працівників”. Подається не пізніше 31 березня після звітного року.

Крім цієї звітності, підприємства всіх форм власності та госпо­дарювання подають до Фонду зайнятості Звіт про прийнятих працівників не пізніше 10 календарних днів з дня прийому працівника на роботу.

1Вписуваний розділ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]