Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_z_biostatistiki_2014.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Модуль 1. Практичне заняття №1

Тема: Методичні основи організації статистичних досліджень в системі охорони здоров’я.

1.Навчальна мета

Ознайомитися зі змістом поняття "Медична статистика", статистична сукупність, одиниця спостереження та ознаками, що підлягають реєстрації. Вивчити методику проведення статистичного дослідження, його етапи.

2. Вихідні знання та вміння:

Знати:

Статистику, її роль у медицині та охороні здоров'я. Предмет і зміст. Статистичну сукупність. Поняття про генеральну та вибіркову сукупності в медико-біологічних дослідженнях. Репрезентативність вибіркової сукупності. Об'єкт, одиницю спостереження та ознаки, що підлягають реєстрації.

Застосування статистичного методу в медико-біологічних (клінічних, гігієнічних, експериментальних) дослідженнях. Організацію статистичного дослідження. Визначення мети та завдань дослідження, розкриття робочої гіпотези. Об'єкт і одиницю спостереження. Ознаки спостереження: якісні та кількісні, факторні та результативні. Види статистичних досліджень щодо повноти охоплення та часу спостереження. Реєстраційні (облікові) документи. Збирання матеріалу. Статистичне групування та зведення. Види та правила побудови статистичних таблиць

Вміти:

Визначати об'єкт дослідження, формувати й характеризувати вибіркову й генеральну сукупність.

Формулювати мету й завдання дослідження, розробляти план і програму, проводити збір статистичного матеріалу, його розробку, зведення й аналіз.

3.Питання до самопідготовки

  1. Визначення статистики як самостійної суспільної науки.

  2. Визначення медичної статистики як один із видів загальної статистики.

  3. Основні розділи медичної статистики.

  4. Завдання медичної статистики.

  5. Поняття в статистиці: “об’єкт статистичного спостереження”, “статистична сукупність”, “одиниця спостереження”.

  6. Статистичні ознаки, види статистичних ознак.

  7. Методи формування вибіркової сукупності.

  8. Вимоги до вибіркової статистичної сукупності.

  9. Основні властивості статистичної сукупності.

10.Етапи статистичного дослідження.

11.Зміст першого етапу дослідження.

12.Методи ( види ) дослідження.

13.Способи формування вибіркової сукупності.

14.Програма розробки та зведення матеріалу. Види групування облікових ознак.

15.Види статистичних таблиць, правила їх побудови та оформлення.

16.Зміст другого етапу статистичного дослідження. Типові помилки під час збирання матеріалу.

17.Зміст третього етапу статистичного дослідження. Помилки в розробці матеріалу.

18.Види обробки статистичних матеріалів

4.Література:

1. Біостатистика /під редакцією член-кора АМН України, проф. В.Ф.Москаленка – Київ: Книга Плюс, 2009.

2. Соціальна медицина та організація охорони здоров'я / Під загальною редакцією Ю.В. Вороненка, В.Ф. Москаленка. - Тернопіль: Укрмедкнига. 2000. - с.23 -43.

3. Социальная гигиена и организация здравоохранения /Под ред. Н.Ф. Серенко, В.В. Ермакова - М. Медицина, 1984, с.102 - 112., 168-164

4. Посібник із соціальної медицини та організації охорони здоров'я / Під редакцією Ю.В. Вороненка

5. Основи клінічної епідеміології та доказової медицини. Навчальний посібник / під. Редакцією Л.М.Скакуна.- Тернопіль: ТДМУ, 2008.- 372 с.

Тестові завдання до практичного заняття № 1

1. Статистична сукупність — це велика група відносно однорідних елементів, дій, явищ, які взяті разом в певних межах часу і простору. Що є складовим елементом статистичної сукупності?

А Облікова ознака

В Частина статистичної сукупності

С Статистична ознака

D Одиниця спостереження

Е Ознаки, що підлягають вивченню

2. Суспільні явища вивчаються з урахуванням різноманітних описових облікових ознак, які характеризують одиницю спостереження. Як називаються ці ознаки?

А Моментні В Атрибутивні С Кількісні D Дискретні Е Інкретні

3. При вивченні захворюваності і смертності населення часто ви-никає необхідність виявлення впливу факторів зовнішнього се-редовища на явище, яке вивчається. Як називаються облікові ознаки, під впливом яких змінюються інші, які залежать від них?

А Результативні В Факторні С Альтернативні D Дискретні Е Інкретні

4. Вибіркова статистична сукупність — це частина генеральної ста-тистичної сукупності, що відібрана спеціальним вибірковим ме-тодом і призначена для характеристики генеральної статистич-ної сукупності. Що являється особливістю вибіркової сукупності?

А Репрезентативність

В Направлений відбір

С Нєоднорідність сукупності

D Мала кількість спостережень

Е Чутливість

5. Статистична сукупність — це група, що складається з великої кількості відносно однорідних одиниць спостереження, взятих разом в певних межах часу і простору. Що з наведеного нижче може бути одиницею спостереження?

А Окрема особа, окреме явище

В Певні предмети, явища

С Певні контингенти осіб

D Окремий метод дослідження

Е Сукупність осіб чи явищ, що досліджуються

6. Смертність немовлят — це один із показників, що характеризує стан здоров'я населення. Що можна взяти за одиницю спосте-реження при вивченні цієї' смертності?

А Випадок смерті дитини в постнатальному періоді

В Випадок смерті дитини в перінатальному періоді

С Випадок смерті в антенатальному періоді

D Випадок смерті дитини на першому місяці життя

Е Дитина, що померла у віці до одного року життя

7. Статистичний метод має широке застосування в соціальній медицині та охороні здоров'я. Визначити, що є одним із основних завдань цього методу.

А Визначення закономірностей рівня здоров'я населення

В Оцінка вартості медичної допомоги

С Оцінка вартості амбулаторно-поліклінічної допомоги

D Розробка біологічних методів профілактики захворювань

Е Розробка параметрів навколишнього середовища

8. Медична статистика включає ряд розділів. Яке з наведених по-ложень є одним з її розділів?

А Статистика системи охорони здоров'я

В Аналіз динаміки явищ, що вивчаються

С Визначення похідних величин

D Санітарна експертиза проектів

Е Медико-соціальна експертиза

9. Статистична інформація, яка отримана під час проведення дослідження, повинна відповідати певним вимогам. Визначити, одну із цих вимог.

А Якісна однорідність даних

В Поточна реєстрація подій

С Збір даних тільки шляхом переписів

D Збір даних шляхом анкетування

Е Збір даних кореспондентським методом

10. Поточним спостереженням являється:

А. Перепис населення

В. Профілактичний огляд населення

С. Вивчення народжуваності

Д. Вивчення забезпеченості населення лікарняними ліжками

Е. Перепис населення, яке знаходиться в стаціонарі

11. Для вивчення захворюваності сільського населення певної області за об'єкт дослідження були обрані мешканці пунктових сіл. Який метод збору статистичного матеріалу за обсягом слід використовувати у дослідженні?

А Комбінований В Вибірковий С Одночасний D Монографічного опису Е Основного массиву

12.Лікувально-профілактичні заклади, що надають амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню, ведуть постійно реєстрацію всіх звернень до поліклініки з приводу захворювань, з профілактичною ціллю та інших. Який вид статистичного спостереження за часом вони використовують?

А Суцільний В Гніздовий С Вибірковий D Поточний Е Несуцільний

Ситуаційні завдання до заняття №1.

Сласти макетів комбінованих таблиць

Таблиця має загальну назву, яка повинна міститися в ії верхній частині. В ній коротко зазначають ії суть, час і місце отримання даних. Статистична табли­ця повинна також мати дані про числовий вимір явища, що вивчається (%, %о, абс. числа) і підраховані підсум­ки досліджених ознак.

У статистичній таблиці є підмет і присудок. Підме­том називають об'єкт вивчення. Це можуть бути оди­ниці статистичної сукупності, чи їх групи Програма розробки (зведення) — складання макетів таблиць. (діагнози, ви­ди захворювань населення за віковими групами тощ). Присудком статистичної таблиці може бути перелік кількісних показників, якими характеризується об'єкт вивчення, тобто підмет таблиці. Назви одиниць або груп (підмета) подають зліва таблиці, а назву присудка в заго­ловках граф. У верхній частині над заголовком таблиці подається їх нумерація

Статистичний підмет поділяється горизонтальними лініями на рядки, статистичний присудок — вертикаль­ними лініями на графи. Пересічення горизонтальних і вертикальних ліній формує клітини, де записуються цифрові дані. Горизонтальні ряди і вертикальні стовп­чики чисел і їх підсумок повинен мати одне й те саме число в клітині по рядках підсумків. Графи і рядки теж повинні мати чітку назву. В назві таблиці, рядків і граф потрібно вказати одиницю виміру.

Макети таблиць можуть бути розробними, коли наве­дено дані окремо за кожною ознакою. Потім на їх основі складаються аналітичні таблиці, в яких представлені дані за групами ознак у цілому.

Виділяють такі види статистичних таблиць:

прості;

групові;

комбінаційні.

Проста таблиця — числовий розподіл даних за однією ознакою. У такій таблиці немає групувань, вона не характеризує зв'язок між ознаками. Прості таблиці дають мало інформації, хоча наочні і прості для аналізу. груповій таблиці, на відміну від простої, може бути не один, а два і більше присудків, тобто явище характе ризується не однією, а двома і більше ознаками, не пов'язаними між собою Для більш повної характеристики явищ групування за однією ознакою буває недостатньо. Для того, щоб розкрити взаємозв'язки і більш повно охарактеризувати типи явищ, проводиться комбінаційне групування за двома чи більше ознаками, взятими у поєднанні. Таким чином, у комбінаційній таблиці підметом є групи за однією ознакою, а присудком — декілька пов'язаних між собою груп. Вона може бути використана для поглибленого аналізу статистичного матеріалу

Варіант 1

Скласти макет комбінованої таблици: розподіл робочих, які захворіли на Н- фабриці за видам тимчасової непрацездатності (захворювання, травма, карантин, вагітність, пологи), цехам ( ткацький, мотальний, прадільний), віку (до 19 років, 20-29, 30-39, 40-59, 60 і старше), і статю.

Варіант 2

Скласти макет комбінованої таблици: розподіл госпіталізованих хворих у терапевтичному відділенні стаціонару з приводу скрупульозної пневмонії за терміном госпіталізації (в 1-й, 2-й, 3-й день і пізніше), тривалості лікування( до 15 днів, вище 15 днів), наявністью ускладнень ( з ускладненнями, без ускладнень).

Варіант 3

Скласти макет комбінованої таблици: розподіл померлих, яким зробили розтин у лікарні, за нозологічним формам ( туберкульоз, рак, виразка шлунку, інфаркт міокарда), якістю діагностики ( співпали клінічний і патологоанатомічний діагнози, не співпали діагнози), тривалість лікування в стаціонарі (до 7 днів, від 8 днів до 1 місяцю, від 1 до 2 місяців, більше 2 місяців).

Варіант 4

Скласти макет комбінованої таблици: розподіл лікарів Н-ної області за стажем роботи ( до 5 років, від 5 до 10 років, більше 10 років), спеціальності (терапевти, хірурги і т.д.), місту роботи ( обласна лікарня, міська лікарня, района лікарня, сільська дільнична лікарня, інші заклади).

Варіант 5

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу середнього медичного персоналу Кіїва за спеціальностями ( фельдшери, акушерки, медичні сестри, лаборанти, рентгенотехніки, помічники санітарних лікарів), стажу ( до 5 років, від 5 до 10 років, більше 10 років), віку (до 19 років, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60 років і старійше) і статю.

Варіант 6

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу хворих виразковою хворобою шлунку та двенадцатипалої кишки, яки знаходяться на диспансерному облику Н-ної поліклініки , за тривалістю захворювання (до 1 року, від 1 року до 3 років, більше 3 років), методом лікування Хірургічний, консервативний), віку (до 19 років, 20-39, 40-59, 60 років і старше).

Варіант 7

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу осіб, які пройшли МСЕК

Н-ного району з стійкою втратою працездатності за групами інвалідності (І, ІІ, ІІІ), причинам інвалідності ( загальне захворювання, професійне, виробнича травма, інші причини), віку ( до 19 років, 20-39, 40-59, 60 років і старше).

Варіант 8

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу хворих з виразковою хворобою, які лікувались у Н-ої лікарні за тривалістю перебування в лікарні

( до 1 місяцю, від 1 до 3 місяців, більше 3 місяців), тривалості захворювання( до 1 року, від 1 року до 3 років, більше 3 років), методам лікування (хірургічний, консервативний).

Варіант 9

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу працівників Н-ного заводу за цехами ( механічний, литейний, модельний, кузнечний), стажу роботи ( до 5 років, від 5 років до 10 років, більше 10 років), за професіям (слюсари, токари, інструментальники, інші проф.).

Варіант 10

Скласти макет комбінованої таблици: розподілу померлих від раку за локалізації раку ( шлунок, легені, шійка матки, тіло матки, молочні залози), віку ( до 19 років, 20-39, 40-59, 60 років і старше), тривалості хвороби ( до 6 місяців, від 6 місяців до 1 року, більше 1 року) і статі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]