Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Определякова.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Висновки та пропозиції

Сьогодні вже не тільки у фахівців, але й у звичайних споживачів не викликає сумнівів той факт, що здоров'я людини безпосередньо пов'язане з їжею, що він щодня споживає. Рівняння «здоров'я є функція харчування» є базовим для сучасної харчової науки.

На сьогоднішній день термін «функціональні продукти» трактується в різних країнах по-різному.

Це є причиною того, що існує безліч тлумачень даного поняття.

У Законі України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» утримується наступне визначення: «Функціональний харчовий продукт - харчовий продукт, що містить як компонент лікарські засоби й/або пропонується для профілактики або зм'якшення протікання захворювання людини».

У цілому функціональними продуктами прийнято вважати харчові продукти, що забезпечують організм необхідними речовинами, які неможливо одержати в достатній кількості в рамкахтрадиционного раціону харчування.

Функціональні продукти харчування можна умовно поділити на три категорії:

? традиційні продукти, які містять у нативном виді значна кількість фізіологічно функціональних інгредієнтів або їхньої групи (соки, фрукти, овочі, т.д.);

? традиційні продукти, у яких технологично знижений зміст шкідливих для здоров'я компонентів, а також компонентів, присутність яких у продукті перешкоджає прояву біологічної або фізичної активності, або биоусвоению функціональних інгредієнтів, які входять у його сполуку (продукти зі зниженим змістом холестерину, кухонної солі, сахарози й ін.);

? традиційні продукти, додатково збагачені функціональними інгредієнтами.

Сьогодні саме категорія збагачених функціональних продуктів найбільш затребувана з погляду корекції раціонів харчування. Збагачені – це функціональні продукти харчування, одержувані додаванням до традиційних харчових продуктів одного або декількох фізіологічно функціональних інгредієнтів (харчові волокна, вітаміни, мінеральні речовини, поліненасичені жирні кислоти, бифидобактерии, олигосахариды, фосфоліпіди, амінокислоти, антиоксиданти й ін.) з метою запобігання або виправлення їхнього дефіциту, наявного в організмі людини.

У харчовій промисловості й громадському харчуванні гостро коштує проблема створення продуктів, що володіють лечебно-про-филактическим ефектом. Цю проблему можна вирішити, якщо розробляти технології комбінованих продуктів харчування з використанням лікарської дикоростучої харчової й культурної сировини.

Рослинна сировина по лікувальному застосуванню ділиться на групи, що володіють функціональними характеристиками. Застосовуючи ці знання на практиці, можна створювати продукти із заздалегідь заданим хімічним складом. Причому необхідно використовувати ті лікарські рослини, у яких добре вивчений хімічний склад і фармакологічні властивості.

При створенні продуктів функціонального харчування необхідно знати хімічний склад сировини, харчову цінність, спеціальні прийоми технологічної обробки.

Продукти функціонального харчування і їхні компоненти можуть модифи-цировать метаболізм в організмі людини й відігравати важливу роль у запобіганні виникнення різних захворювань.

Розробка технологій виробництва функціональних продуктів харчування, їхнє впровадження у виробництво, а також підготовка фахівців вимагає негайного рішення, що буде сприяти профілактиці захворювань і зміцнення здоров'я.