Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ГІС в КС / 3_ Реалізація стратегії автоматизації земельного кадастру.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

3.2. Можливі напрями реалізації стратегії автоматизації системи земельного кадастру

Висунуті основні вимоги до АС ЗДК в цілому задовільняють стратегію створення повнофункціональної багатоцільової земельно-кадастрової системи. В свою чергу створення подібної автоматизованої системи вимагає залучення суттєвих ресурсів: фінансових, людських, часових тощо. Брак ресурсів однозначно відіб’ється на функціональності системи, результатом чого є створення фрагментарної або обмеженої системи. Зрозуміло, що повнофункціональна система володіє такими перевагами і відкриває настільки більше можливостей, що саме їй повинна бути відданий перевага.

Проте там, де не вистачає ресурсів, як відправна крапка доводиться використовувати спрощене рішення. В багатьох інших випадках, неможливо цілком автоматизовані системи, оскільки потрібна їх адаптація до нестійких ресурсів і інших специфічних умов. Не слід упроваджувати системи, що знаходяться за межами можливостей країни. Хоча бажано створювати багатоцільову систему, це поки що залишається ідеалом.

Виходячи з цих міркувань була розроблена концепція "прогресивної кадастрової системи", тобто такої системи, яку можна створити протягом короткого часу, а потім ускладнювати і удосконалювати такими темпами, якими дозволятиме наявність ресурсів і політичної підтримки. Це означає, що при введенні нової або вдосконаленої системи в країні з обмеженими ресурсами система може бути технічно простій, але, проте, вона повинна бути спроектований не тільки добре, але і так, щоб можна було легко проводити її модернізацію. Це означає також, що шлях від простої до складнішої системи повинен бути раціональним, тобто розвиток не повинен приводити до знищення раніше створеного. Повинна існувати можливість поступово з появою ресурсів доповнювати систему новими видами або якісно кращою інформацією, додавати нові функції та можливості. У такому разі на першому етапі можуть бути можливий декілька способів спрощення, таких як:

  1. Скорочення функцій

Багатоцільова система земельних записів є переважною із багатьох причин. Вона забезпечить реалізацію всіх переваг, але тільки тоді, коли вона зможе задовольнити потребу в загальній земельній інформації, потреби оподаткування, гарантії прав на землю, землевпорядкування і контролю над земельними ресурсами. Проте все це може бути довгостроковою метою

Для того, щоб в майбутньому був можливий розвиток системи, необхідно, щоб в основі навіть найпростіших записів лежав систематичний розподіл на земельні ділянки. Якщо відразу будуть встановлені такі принципи розподілу, які можна буде застосовувати по всій країні для всіх основних типів земельних записів, то розподіл на земельні ділянки можна буде поступово розширювати, можна буде додавати нові ділянки і включати нові записи. Для цього необхідно, щоб розподіл був:

  • ієрархічним, тобто, проводилося на різних рівнях і йшло від району до кварталу, підкварталу і окремої ділянки всередині підкварталу;

  • гнучким, тобто використовувало прості і логічні правила внесення змін в позначення ділянки при його розділі, злитті або інших операціях. Навіть проведення декількох послідовних змін не повинне приводити до ускладнення позначення ділянки;

  • однозначним, тобто ніякі дві ділянки не повинні мати однакового позначення;

  • багатоцільовим, тобто підходило для використовування, окремо або в поєднанні з іншими одиницями в усіх типах земельних записів незалежно від їх призначення (загальна інформація, оподаткування, права власності і т.д.).

Навіть якщо система на початковому етапі створюється тільки для інформації або тільки для оподаткування, необхідний розподіл на ретельно структуровані земельні одиниці як основу для майбутнього розвитку. Додаткова інформація, така як площа ділянок, тип землекористування, оцінна вартість, власність, інші права на землю, інформація про будівлі, ціни і т.п., може додаватися в систему із самого початку або пізніше. Надійна первинна структура дозволяє при необхідності і наявності ресурсів доповнювати її новими функціями. Під час вступу новій, більш точній інформації, система може почати виконувати нові функції і поступово стати багатоцільовою. Особливо в тих випадках, де створення багатоцільової системи вимагає проведення значних і важкоздійсненних правових реформ, цей підхід краще всього готує підґрунтя для майбутнього прогресу.

  1. Блокові одиниці

Об'єми початкової роботи із створення системи реєстрації дуже сильно залежать від кількості земельних ділянок. Радикальним способом зменшення кількості ділянок є групова реєстрація: реєструються села, адміністративні райони міста, сімейна власність, або будь-які інші блоки власності, що традиційно склалися, а не індивідуальні одиниці власності або користування.

Групова реєстрація має ту перевагу, що вона вимагає менших трудових і фінансових витрат. Проте там, де є міцні традиції індивідуального володіння, вона приводить до значного скорочення функцій. При груповій реєстрації не враховується інформація про окремі ділянки, їх площу і вартість або наявні права. Вона не гарантує права окремих власників і не дозволяє одержувати банківські кредити під заставу землі.

З іншого боку, групова реєстрація може стати першим кроком і таким, який не перешкоджатиме подальшій реєстрації індивідуальних прав власності. Її можна буде вводити поступово.

Групова реєстрація є одним з можливих способів зменшення об'ємів роботи, не перешкоджаючим розвитку визнаних індивідуальних прав.

  1. Обмежена демаркація

Найскладнішим аспектом створення кадастру або земельного реєстру є визначення, демаркація (розмежування) і зйомка меж кожної ділянки. Тому рекомендується використовувати прості методи встановлення і демаркації меж. Згода на прості методи демаркації, такі як: живоплоти, канави, борозни, забори і т.д., дозволить понизити витрати.

  1. Спрощена зйомка

Не існує жорстких (світових) стандартів точності зйомки для кадастрової або земельної реєстрації. Необхідний гнучкий підхід, який би дозволив порівняти переваги різної точності зйомки з витратами. Точність зйомки ніколи не повинна визначатися стандартами інших, можливо більш розвинутих країн, або прагненням до технічної досконалості. Наприклад, нерідко трапляється, що ефективні фотограмметричні методи не використовуються при проведенні кадастрової зйомки тільки тому що старі інструкції наказують використовувати методи наземної зйомки або забороняють широке застосування таких методів. Проведення зйомки вимагає таких значних витрат, що вибір методів ніколи не повинен визначатися традиціями або застарілими інструкціями.

  1. Скорочення об'ємів польових робіт

Оскільки проведення польових робіт звичайно вимагає значних витрат, для спрощення методів кадастрової/земельної реєстрації і скорочення об'ємів роботи слід використовувати вже наявні матеріали. Можна запропонувати наступні способи скорочення польових робіт:

  • Використання старих карт і записів настільки, наскільки вони можуть дати уявлення про структуру власності. Оскільки система, отримана у такий спосіб, буде неповною і неоднорідною за якістю, будуть потрібно польові роботи. Але їх можна звести до мінімуму, якщо скомпілювати всю інформацію і створити загальну структуру нерухомості. Проте, якщо до змісту карт і записів пред'являються завищені вимоги, ці заходи стають набагато менш придатними до вживання.

  • Максимальне використання фотограмметричних способів і даних дистанційного зондування (ДДЗ) як для дешифрування меж, так і для скорочення об'ємів польових робіт. Як вже наголошувалося, це допоможе понизити витрати і значно прискорити виконання задачі.

Можна з високою ефективністю поєднувати ці два методи.

  1. Тимчасові реєстри

Навіть якщо ставиться кінцева мета створення надійного реєстру прав, можливо буде легше почати із створення тимчасового реєстру. Тимчасовий реєстр не забезпечує офіційних гарантій, але є тимчасовим підтвердженням права. Наявність такого реєстру зменшує необхідність проведення всестороннього дослідження прав і тривалих і дорогих юридичних процедур. Цей метод може бути також використаний для окремих земельних ділянок, для яких важко прослідити безперервний ланцюжок передач власності або, де позивач недостатньо довго володів землею, щоб можна було встановити повні права по праву давності.

Якщо протягом декількох років права на землю ніким не оспорюються, їх законність поступово збільшуватиметься. Час сам виконає ті задачі, які інакше зажадали б проведення дорогих розслідувань або створення складнішої системи апеляцій. Після закінчення юридично певного періоду часу не будучи оскарженими тимчасові правові титули автоматично стають остаточними і абсолютними з повними гарантіями. Таким чином можна досягти кінцевої мети, використовуючи тільки спрощені методи визнання прав і реєстрації.

  1. Вибірковість

Вибірковість в створенні земельно-кадастрових реєстраційних систем означає, що якщо обмежитися певною кількістю земельних ділянок, можна погоджувати витрати з розрахованим економічним ефектом і ресурсами країни. Якщо відбір буде проведений розумно, то вплив на економіку і т.д. може бути достатньо помітним, навіть при невеликій кількості відібраних ділянок.

Відбір може проводитися відповідно до різних критеріїв. Один з критеріїв - це індивідуальний відбір згідно добровільної або обов'язкової реєстрації.

В першому випадку сам землевласник подає заявку на проведення реєстрації, оплачує її, а при необхідності і проведення зйомки

В другому випадку реєстрація проводиться за певних умов, таких як передача власності (як в Англії) або відведенні в приватну власність державних земель.

Цей метод дешевий державі, але вартісний суспільству, оскільки вимагають проведення зйомки окремих ділянок. Тому цей метод не ефективний для створення багатоцільової земельно-кадастрової реєстраційної системи. Проте його застосування може бути виправдано як початкова крапка для майбутнього розвитку і це іноді єдиний метод

Інший спосіб - це відбір районів. Він є невід'ємною частиною систематичного процесу визнання прав і систематичної реєстрації, які неможливо реалізувати відразу, а тільки поступово, область за областю відповідно до системи пріоритетів. Відбір припускає можливість використовування різних методів і різних правил в різних частинах країни або для різних типів нерухомості. Таким чином, відбір відкриває можливості гнучкого підходу до створення системи - гнучкості, яка повинна використовуватися для отримання максимальних результатів при якнайменших витратах. Вибірковість дозволяє також адаптувати процес до наявних ресурсів.

  1. Обслуговування системи.

Для земельно-інформаційної системи стратегічне значення має наявність сучасних даних. Навіть найкраща система скоро прийде в непридатність, якщо інформація в ній постійно не обновлятиметься. Незалежно від того наскільки сильно прагнення спростити реєстраційну систему, необхідно включити в неї спосіб підтримки її цілісності і працездатності. Проте немає необхідності зразу ж добиватися створення досконалої системи обслуговування.

Зі всього вищесказаного витікає, що земельно-кадастровіземельні реєстраційні системи володіють високими вариативностью по вартості і можуть реалізовуватися на самих різних рівнях. Таким чином, вони можуть бути адаптований до різних умов. Але оскільки умови і ресурси звичайно з часом змінюються, дуже важливо, щоб система була прогресивною, незалежно від того, на якому рівні вона починається. Із самого початку система повинна будуватися у такий спосіб, щоб вона дозволяла внесення змін без відмови від вже створеного. Основна структура повинна створюватися з урахуванням майбутніх потреб.