Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВР.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Практичне завдання

1. Групи студентів (групування за бажанням) по 3-5 чоловік готують виховний захід на обрану тему і в формі, яку можна застосувати в класі. Члени кожної підгрупи оформляють однаковий план-конспект, але у кожного студента має бути окремий екземпляр. Якщо на виховному заході застосовується наочність, вона додається до конспекту.

Методичні рекомендації

1. Під час підготовки до конкурсу, студентам необхідно ретельно продумати тему і форму виховного заходу, а також процедуру його представлення в аудиторії, адже не кожен виховний захід можна провести в класі (наприклад, екскурсія). Готуючись до практичного заняття, студенти повинні чітко розуміти, які ролі у виховному заході будуть відігравати вони, а які їх товариші по групі.

2. Під час презентації фрагменту виховного заходу не використовуйте кафедру як у вузі на практичних заняттях, бо в школах їх, як правило, нема, а використовуйте, якщо потрібно, робочий стіл. У процесі представлення виховного заходу намагайтесь вільно спілкуватись з «учнями», а не читати тексти із аркушів (вчителі користуються текстами лише для цитування великих уривків).

3. Використовуйте аудиторію студентів-одногрупників як учнівський колектив, залучайте її до бесід, дискусій, застосовуйте різні виховні методи до ваших «учнів».

4. Розробки виховних заходів можна знайти в літературі читального залу педагогічного університету (скриньки систематичного каталогу №107-109, каталог статей). У інших бібліотеках міста потрібну літературу можна знайти за шифром «методики виховної роботи» або звернувшись до бібліографа. При виникненні питань щодо проекту виховного заходу чи оформлення плану-конспекту (примірна форма додається разом з планами практичних занять) можна звертатись за консультацією до викладача методики виховної роботи.

Вимоги до організації, проведення і оформлення конкурсу

1. На практичному занятті кожна група представляє за 15-20 хвилин фрагмент розробки виховного заходу із використанням власноруч виготовленого наочного обладнання (плакати, таблиці, малюнки, схеми та ін.).

2. Студенти, які не увійшли до жодної з підгруп, представляють свою розробку виховного заходу індивідуально (наприклад, фрагмент етичної бесіди).

3. План-конспект виховного заходу має бути надрукований або акуратно написаний від руки на стандартних аркушах паперу формату А4. Орієнтовна структура плану-конспекту наведена в ДОДАТКУ.

4. Оцінювання плану-конспекту включає наступні критерії:

- наявність всіх структурних частинплану-конспекту (титульної сторінки, мети, форми проведення, обладнання, вступу, основної частини, висновку, літератури);

- правильність формулювання метивиховного заходу;

- наявність нових слів та термінів, які відповідають темі, у тексті виховного заходу (для старших класів не більше 10);

- повнота викладу матеріалуяк в основній частині так і у вступі і висновках;

- правильне оформлення списку джерел;

- відповідність теми змістуконспекту.

5. Наявність наочності та необхідного обладнання. При цьому враховується творчий підхід до використання наочності та матеріального забезпечення; перевага надається власноруч виготовленим матеріалам (плакати, таблиці, схеми, написи, декорації та ін.).

6. Конкурс на кращу розробку виховного заходу є формою модульного контролю №2. За його результатом, результатами роботи студентів на лекційних, практичних заняттях, результатами самостійної роботи і оцінки за реферат виставляється підсумкова оцінка за модуль №2.