Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_Ye-A_II_per_2014.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

«Новітня історія країн європи та америки 1945-2014 рр.»

I тематичний блок особливості історичного розвитку великих індустріально розвинених країн європи.

Тема 1. Світ у другій половині хх – на початку ххі ст.: головні тенденції історичного розвитку.

Наслідки ІІ світової війни для країн Європи та Америки. Територіальні зміни. Нова геополітична ситуація. Головні напрямки розвитку міжнародних відносин. Особливості суспільно-політичного розвитку країн Європи та Америки. Фактори впливу на сферу політичних відносин. Головні політичні ідеології та доктрини. Тенденції політичного розвитку. Еволюція державно-політичного механізму окремих країн. Активізація громадського життя. Особливості соціально-економічного розвитку країн Західного світу. Головні моделі економічного розвитку та їхня еволюція. НТР: досягнення та проблеми. Постіндустріальне суспільство. Глобалізація. Інтеграційні процеси. Розвиток соціальної сфери. Еволюція соціальної політики. Сучасна система соціального захисту розвинених країн. Проблеми слаборозвинених держав Латинської Америки. Глобальні проблеми людства та шляхи їхнього вирішення.

Тема 2. Німецькі землі у 1945-2014 рр.: особливості історичного розвитку.

Наслідки ІІ світової війни для Німеччини. Людські та матеріальні жертви. Територіальні втрати. Накладення міжнародних санкцій та зобов‘язань. Окупаційний режим на німецьких землях, його особливості у східній та західній зонах. Різні підходи до вирішення «німецького питання» у 1945-1949 рр. Розділення країни. Проголошення НДР. Особливості суспільно-політичного розвитку країни у 1949-1989 рр. Домінування СЄПН. В.Ульбріхт та Е.Гоннекер. Боротьба з інакодумством. Політичні кризи. Вплив СРСР. Особливості економічного розвитку. Одержавлення економіки. Командно-адміністративна модель розвитку. Економічна допомога СРСР. Залучення до РЕВ. Особливості міжнародного статусу та зовнішньополітичної стратегії НДН. Залежність від СРСР. Орієнтація на соцтабір. Участь у ОВД. Системна криза у НДР у другій половині 80-х рр. ХХ ст. Активізація опозиції. Вплив перебудови у СРСР на ФРН. Консерватизм вищого партійного керівництва СЄПН. Масові виступи літа-осені 1989 р. Рух за об‘єднання з ФРН.

Проголошення ФРН. Принципи державно-політичного механізму. «Основний закон». Політичне життя. Період «канцлерівської демократії» К.Аденауера. Особливості економічної стратегії блоку ХДС/ХСС та її результати. Німецьке «економічне диво». Зовнішньополітична стратегія ФРН у 50-на початку 60-х рр. Вступ ФРН до НАТО. Залучення до європейської економічної інтеграції. Уряд «великої коаліції»: особливості соціально-економічної та зовнішньої політики. Діяльність уряду «малої коаліції». Нормалізація стосунків із НДР та країнами соцтабору. Досягнення та проблеми економічного розвитку країни у 70-х рр. ХХ ст. вплив енергетичної кризи на ФРН. Особливості соціально-економічної стратегії уряду Г.Коля. Результати неоконсервативної політики. Курс на об‘єднання Німеччини. Позиція ФРН. Процес об‘єднання країни. Політичний розвиток ФРН у 90-х рр. ХХ – на початку ХХІ ст. Поразка ХДС/ХСС. «Червоно-зелена» коаліція. Канцлерство А.Меркель. Сучасна політична ситуація. Особливості соціально-економічного розвитку ФРН. Проблема подолання розриву між колишніми західними та східними землями. Складнощі перехідного періоду. Сучасний стан економіки країни та перспективи її розвитку. Економіка ФРН у рамках ЄС. Особливості зовнішньополітичної стратегії об‘єднаної Німеччини та її реалізація. Роль та місце ФРН у сучасному світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]