Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_Ye-A_II_per_2014.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Заняття 6

Інтеграційні процеси у Європі у другій пол. ХХ – на початку ХХІ ст.: етапи розвитку та сучасний стан.

(2 Год.) Основні проблеми

  1. Причини та початковий етап інтеграції. ЄОВС, Євроатом та договір 1957 р. про “Спільний ринок”.

  2. Інтеграційні процеси у 60-80-х рр.: зміст та напрямок.

  3. Маастрихтський договір 1992 р. і створення ЕС. Інституційний розвиток ЕС.

  4. Механізми функціонування спільного економічного простору у рамках ЄС: досягнення та проблеми.

  5. Механізми формування спільної соціальної політики у рамках ЄС: досягнення та проблеми.

  6. Проблема створення системи безпеки для об’єднаної Європи.

  7. Проблема розширення ЄС та її вирішення протягом 1992-2014 рр.

Додаткові теми для рефератів та обговорень

  1. ЄАВТ: історія створення та функціонування.

  2. Єдина європейська валюта: етапи та результати впровадження.

  3. Еволюція системи органів управління ЄС.

  4. Проблема політико-культурної інтеграції європейців.

Методичні рекомендації:

  1. 1.Вказати на тривалу еволюцію ідеї європейської єдності. Назвати головних ідеологів інтеграції, особливо у ХХ ст. Визначити причини процесу інтеграції європейських держав після ІІ світової війни (економічні, ідеологічні, питання зовнішньої безпеки тощо). Вказати на заснування Європейського об’єднання вугілля та сталі (ЄОВС) та Євроатому. Принципи та результати їхньої діяльності. Проаналізувати Римський договір від 1957 р. про створення “Спільного ринку”. Визначити його місце у процесі європейської інтеграції.

  2. Проаналізувати процеси поглиблення інтеграції у Західній Європі у 60-70-х рр. ХХ ст. Визначити етапи розширення “Спільного ринку”. Вказати на позицію Великої Британії стосовно єдиного економічного простору у Європі. Проаналізувати процес створення та еволюцію органів управління у ЄЕС. Вказати на проблему взаємовідносин із США та іншими країнами. ЄЕС у роки світової енергетичної кризи. Проаналізувати взаємовідносини ЄЕС та РЕВ.

  3. Вказати на причини поглиблення інтеграційних процесів у кінці 80 – на початку 90-х рр. ХХ ст. Визначити роль та місце Маастрихтського договору у цьому процесі. Проаналізувати головні положення цього договору. Проаналізувати процес реформування органів управління ЄС. Проаналізувати конституційний процес у рамках ЄС. Проаналізувати рішення Лісабонського саміту щодо розвитку ЄС.

  4. Проаналізувати принципи та особливості економічної політики та економічного розвитку на теренах ЄС. Визначити принципи формування єдиного ринку товарів, послуг, капіталів, робочої сили тощо у межах ЄС. Вказати на особливості розвитку аграрного сектору. Визначити етапи запровадження та результати функціонування єдиної валюти.

  5. Визначити особливості формування спільної для ЄС соціальної політики. Вказати на процеси стандартизації та уніфікації в усіх сферах життєдіяльності ЄС (виробництво, освіта, соціальна сфера загалом, трудове законодавство тощо). Вказати на головні досягнення та проблеми ЄС у соціальній сфері.

  6. Вказати на головні засади безпекової політики у рамках ЄС. Визначити різні підходи країн-учасниць щодо цього питання. Визначити роль НАТО у забезпеченні стабільності у Європі.

  7. Проаналізувати проблему розширення ЄС. Стратегія ЄС із цього питання. Вказати на ставлення країн-учасниць до цього процесу. Вказати на вимоги до країн-кандидатів. Проаналізувати процес розширення ЄС. Визначити перспективи розширення ЄС у напрямках Північної, Східної, Південної Європи. Проблема Туреччини. Проблема України. Вказати на характер дискусій стосовно перспектив існування ЄС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]