Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lepesey_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Розділ і. Маркетингові аспекти розробки туру

1.1. Оцінка попиту на даний вид подорожей і портрет потенційного клієнта

У даному розділі подамо інформацію про основні риси існуючого та очікуваного попиту на тури до Італії. Розглянемо особливості попиту по секторам індустрії туризму.

Для цього по-перше розглянемо кількість туристів, які виїжджали до Італії у 2003-2005 роках у таблиці 1.1.(див.Дод.А1)

Можна зробити висновок, що темп приросту попиту 2003/2004 років складає 90%, 2004/2005 років складає 16% в цілому.

Темп зростання попиту організованого туризму 2003/2004 років складає 6% , темп зростання попиту організованого туризму 2004/2005 років складає 25%. Досить складно зробити в такій ситуації прогноз, щодо попиту на організований туризм, але якщо позитивно оцінювати ситуацію, то можна прогнозувати і подальше зростання попиту. (див.Дод.А2)

Порівняльний попит по секторам туризму, щодо часток окремих секторів (службового, організованого та приватного туризму) розглянемо в таблиці 1.2.(див.дод.А3)

Як видно з таблиці у 2003-2005 рр. організований туризм до Італії зменшився до 25%, у відношенні до інших видів туризму, це говорить пор те що туристи подорожують до Італії з приватною метою. За такої ситуації необхідна інтенсифікація комерційних зусиль підприємств, для повернення обсягів організованого туризму, який приносить найбільший дохід туристичним фірмам.

Протягом 9 місяців 2006 р. виїзний турпотік збільшився на 3 % або на 403,2 тис. осіб, порівняно з аналогічним періодом 2005 р. та становив 12,7 млн. осіб. В структурі виїзного турпотоку за країнами походження, країни ЄС станом на 2006 рік складають 44% потоку. Таким чином, виїзний туристичний потік з року в рік зростає, а Середземноморський туристичний напрямок залишається стабільно популярним серед українських туристів.

1.2. Оцінка пропозиції

Розглянемо особливості пропозиції та діяльність фірм-конкурентів і потенційних партнерів.

Більшість фірм конкурентів пропонують тури в наступних напрямках:

  • автобусні тури по Європі, в тому числі Італія

  • пізнавальні екскурсійні автобусні тури по містам Італії

  • гірськолижні тури до Італії (зимовий період)

  • розважальні тури до Італії (на час Карнавалу)

  • екскурсійні авіатури

  • вікенд в Європі (Римські канікули, Новий рік, травневі свята, канікули, тощо)

  • діловий туризм (шопінг-тури, виставки)

  • оздоровчі тури до Італії (СПА та оздоровчі центри)

  • подієвий туризм (на час проведення концертів, спортивних змагань, тощо)

  • тури до замків та монастирів Італії (з проживанням в них)

  • відпочинок на узбережжі Середземного моря на курортах і островах Італії

  • круїзи до Італії

  • освітні тури (мовні школи, коледжі)

Вартість туру до Італії варіюється від економної 710 євро до 2500 евро. В середньому автобусний тур коштує 800-1000 євро, авіатур від 1500 євро і вище. Ексклюзивні тури коштують значно більше, і залежать від наповнення туру.

Перше місце серед туристичних фірм України по результатам журналу "Туристические новости" в 1999 році посів туристичний оператор «Артекс 94»7. Відомими тур операторами по Італії є «Турпарад», «САМ», «Супутник», «Гамалія», «Холідей М». Тури по Італії пропонують багато туристичних агенцій.

Італія - наступна у списку після Туреччини і Єгипту, серед найпопулярніших напрямків київських туристів. Можливо, до неї прямують ті, хто, керується безпекою, не піддався спокусі дешево відпочити в прилеглих до іракського конфлікту країнах. Хоча сервіс в Італії трохи гірший, ніж сучасний турецький, країна тривалий час була забута нашим ринком через візові проблеми і тому знову набуває популярності.8

Гірськолижні курорти Італії по праву вважають елітними. Місця на ці курорти західноєвропейські туроператори викуповують за рік, тому головний біль їхніх українських колег — нестача вакансій на ці напрямки, оскільки все розкуплено до нас. Заможні ж українці хочуть їхати винятково на відомі курорти.

Не на користь Італії те, що їхні курорти розташовані далеко від аеропортів, тобто трансфер займає досить тривалий час. Новорічний тур для сім’ї (двоє дорослих і дитина до 12 років) до Італії на дев’ять днів із «чотиризірковим» проживанням (із напівпансіоном) обійдеться приблизно в 5 тис. євро. Однак спостерігається деяке збільшення попиту на ці країни: туди їдуть ті, хто вже спробував усе інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]