Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

методичка основи управління якістю

.pdf
Скачиваний:
88
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

До багатовимірних контрольних карт (контрольні карти багатовимірного статистичного контролю якості процесів), які враховують попередні результати спостережень за перебігом процесу, належать :

багатовимірна контрольна карта Шухарта (χ2 –карта);

Т2 – контрольна карта Хотеллінга;

Контрольна карти багатовимірного експоненційно зваженого ковзного середнього (MEWMA);

Контрольна карта кумулятивних сум (MCUSUM) .

χ2 – карта , Т2 – контрольна карта Хотеллінга використовують інформацію, яка базується на останніх спостереженнях, тільки з однієї поточної вибірки і не дуже чутливі до малих зсувів середніх значень вектора спостережень. Для забезпечення більшої чутливості та для підвищення ефективності визначення змін параметрів процесу, на основі застосування додаткової інформації з виконаних раніше досліджень процесу, врахування попередніх спостережень – використовують MEWMA, MCUSUM карти.

6.4. Діаграма Парето

Відомий працями з розподілу багатства серед населення країн, італійський економіст Вільфредо Парето (1848 – 1923) виявив, що в Англії в ХІХ столітті 20 % населення володіли 80 % багатств. Подібну ситуацію в приблизних пропорціях можна спостерігати в усіх розвинутих країнах сучасного світу.

Таким чином, принцип Парето полягає в тому, що аналізуючи показники, які характеризують групу предметів чи людей, можна констатувати, що їх мала кількість представляє собою велику значимість, тоді, як велика кількість, яка залишається, має малу значимість.

Наприклад, дуже часто мала кількість відсотків клієнтів підприємства приносить левову частку доходів.

Принцип Парето використовують під час організації постачання запасних матеріалів за методом АВС, за яким виділяються мало чисельні по номенклатурі, але важливі по витрачанню та вартості запасні частини, на які припадає більша частина грошових ресурсів, укладених у запаси (група А). Цій групі приділяють більше уваги. Група В включає запасні частини середнього попиту та не дуже значної сукупної вартості, а група С – запасні частини багато чисельної номенклатури, але малого попиту.

В сфері управління якістю принцип Парето проявляється в тому, що при великій кількості обладнання та виконавців причиною браку , звичайно, є лише деякі з них, які й можуть бути виявлені за допомогою побудови діаграми Парето.

Діаграма Парето є графічним зображенням даних, де на осях координат відкладаються види проблем, або класи об’єктів (тип дефектів), ранжовані в порядку значимості, що зменшується, та величини значимості проблем (кількість дефектів, відповідний до проблеми процент браку, вартість браку тощо). Різні класи проблем чи об’єктів зображуються прямокутниками, висота яких пропорційна ступеню їх значимості. Часто на діаграмі наносять ламану

31

лінію, яка показує сукупну значимість різних класів проблеми, починаючи з найбільш значимого.

Приклад діаграми Парето показаний на рис.8. Діаграма побудована за даними табл.3.

Звичайно використовують два типи діаграм: частот виникнення проблем та вартостей наслідків проблем. У діаграмах першого типу по вертикальній осі відкладають частоту виникнення проблеми (кількість випадків, процент від загальної кількості випадків). У діаграмах другого типу по вертикальній осі відкладають вартість браку у абсолютній величині або в процентах від загальної вартості браку (рис.8).

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3

 

Причини відмов автомобілів у 1995р. у м. Києві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Місце

Кількість відмов по місяцях

 

Всього відмов

 

 

відмови

 

кількість

 

 

 

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

 

%

 

Сумарна

 

 

 

 

 

А. Двигун

 

437

 

27

 

27

 

 

 

 

 

B. Трансмісія

 

315

 

20

 

47

 

C. Підвіска

 

287

 

18

 

65

 

D. Деталі

 

216

 

14

 

79

 

кузова

 

 

 

 

 

 

 

E. Електрообл.

 

193

 

12

 

91

 

F. Інші.

 

151

 

9

 

100

 

Всього:

 

1599

 

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

Відсоток

 

 

 

 

 

Суміщений

 

 

 

 

 

процент

загальної

 

 

 

 

 

відмов

кількості

 

 

 

 

 

 

відмов, %

 

 

 

 

 

 

100

 

 

 

 

 

100 %

А+В+С+Д+Е+F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

91 %

 

 

 

 

 

 

80

А+В+С+Д+Е

 

 

 

 

79 %

 

 

 

 

 

 

 

А+В+С+D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65 %

50

А + В + С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47 %

 

 

 

 

 

 

А + В

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

27 %

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

10 %

0

 

 

 

 

 

0

А

В

С

D

Е

F

Клас проблем:

 

 

 

 

 

 

Місце відмови

Рис.8. Діаграма Парето причин відмов автомобілів

 

 

6.5.Діаграма «причини-наслідки» (Ішикави)

Варіація характеристик продукту може мати багато причин. Коли констатується статистичний сигнал, який свідчить про наявність якогось спеціального чинника, що є причиною браку, необхідно відшукати і усунути цю причину.

Діаграма «причини-наслідки» – це графічна ілюстрація процесу виявлення причин неякості [11].

Загальний вигляд діаграми Ішикави представлений на рис.9.

33

Сировина,

 

Методи

матеріали

 

роботи

 

 

 

Якість, симптом неякості

Машини,

 

Персонал

 

Вимірювання

обладнання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИЧИНИ НАСЛІДКИ

Рис.9. Діаграма Ішикави (діаграма «причин та наслідків»)

Процес виявлення причин неякості виконується групою в такій послідовності:

1.Визначають та описують з максимальною точністю продукт, процес або подію, які необхідно вивчити, характеристики , які необхідно отримати;

2.Складають список усіх можливих причин варіації результату;

3.Виділяють головні загальні причини, які прямо впливають на якість. Групують всі непрямі причини по групах та підгрупах, що входять у групи;

4.Креслять діаграму «причини-наслідки» на великому аркуші. Діаграма доповнюється в міру вивчення проблеми.

Така діаграма є візуальною підтримкою для роботи в групі. Члени групи збирають інформацію та дані, необхідні для вирішення проблеми. Якщо цього виявляється недостатньо для знайдення рішення, то група збирається ще раз через деякий час, маючи нову інформацію та нові дані. Так робиться доти, поки не буде знайдена основна причина варіації характеристики, що досліджується.

Потрібно відмітити, що не діаграма приносить рішення. Вона тільки допомагає добре поставити проблему, що дуже важливо на початку роботи. Після чого кожен член групи або відділу, які займаються якістю пропонує гіпотези, які перевіряються за допомогою статистичних методів дослідження. Після цього виробляються рішення щодо усунення причин неякості.

На рис.10 показана діаграма Ішикави із факторами, що викликають брак двигуна після ремонту. До центральної стрілки, яка показує об’єкт аналізу, підводять великі первинні стрілки, які позначають групи факторів, що

34

впливають на об’єкт аналізу. Далі до кожної стрілки підводять стрілки другого, третього і т. п. порядку до тих пір, поки на діаграму не будуть нанесені всі стрілки, що позначають фактори, які здійснюють помітний вплив на об’єкт аналізу в конкретній ситуації.

6.6.Діаграми кореляції

Діаграма кореляції є графіком, який характеризує взаємозв’язок між двома величинами А і Б (рис.11).

Для побудови діаграми кореляції спочатку збирають дані щодо пар величин А і Б. Необхідно мати не менш як 30 пар даних. Після цього на проградуйованих осях відкладають значення величин А і Б для кожної пари та позначають точкою перетин цих координат. Звичайно, параметр, що відповідає причині, відкладають на горизонтальній осі, а наслідку – на вертикальній осі.

Деякі кореляції можна легко бачити на діаграмі. У цьому випадку розташування точок має дуже витягнутий характер. У разі відсутності кореляції між двома параметрами А і Б зона розташування точок має вигляд кола.

Але в усіх випадках існує тест (метод медіан) для виявлення наявності кореляції між двома параметрами. Для дослідження необхідно провести вертикальну та горизонтальну медіани розподілу. Медіани ділять кількість точок навпіл по горизонталі та вертикалі.

Медіани розділяють діаграму кореляції на чотири зони, позначені номерами 1, 2, 3 та 4 (рис.11). Підраховують кількість точок у кожній зоні (не враховують точки, які знаходяться на медіанах). Потім вносять точки у таблицю.

Складають кількість точок у зонах 1 і 3, 2 і 4. Після цього складають два отриманих числа. Результат повинен дорівнювати кількості n точок на діаграмі, за винятком точок на медіанах.

Утабл. 4 наведені граничні тестові дані залежно від кількості точок n. (при α = 0.05 – коефіцієнт ризику становить 5 %).

Якщо найменший результат серед (1 + 3) та (2 + 4) є менший за граничний з таблиці, то кореляція існує, у протилежному випадку вона відсутня.

Уприкладі на рис.11 найменша сума по діагоналях квадрата дорівнює 4, кількість точок n = 22. Цій кількості точок відповідає гранична величина 5, яка

єбільшою за найменшу суму 4, тобто існує кореляція між величинами А і Б.

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поверхня

 

 

 

 

Технологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплектуючі вироби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

шийки

 

 

 

 

 

method

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

materials

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відсутність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Деталі

 

 

 

 

 

 

 

 

документації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КШМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поопераційний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вкладиші

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

контроль

 

 

 

 

 

Гумотехнічні

 

 

 

Колін.вал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вироби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Невідповідність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мийка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розміри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розміру

 

 

 

 

 

 

деталей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

деталей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокладки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зборка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Деталі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦПГ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пружність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обкатка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кілець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Брак двигуна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

після

 

 

 

Шліфувальний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ремонту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

станок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізичне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зношення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

робочого

 

 

Розточувальний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

місця

 

 

 

 

станок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оглядова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неуважність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

канава

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимірюваль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інструмент

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кваліфікація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стендова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мотивація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

установка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

двигуна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досвід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обладнання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконавці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

machines

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

men

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.10. Діаграма Ішикави (діаграма «причин та наслідків») для визначення факторів браку двигуна після ремонту

36

Таблиця 4

Граничні значення тесту на кореляцію

n

lim

n

lim

9

1

27

7

10

1

28

8

11

1

29

8

12

2

30

9

13

2

31

9

14

2

32

9

15

3

33

10

16

3

34

10

17

4

35

11

18

4

36

11

19

4

37

12

20

5

38

12

21

5

39

12

22

5

40

13

23

6

41

13

24

6

42

14

25

7

43

14

26

7

44

15

n

lim

n

lim

45

15

63

23

46

15

64

23

47

16

65

24

48

16

66

24

49

17

67

25

50

17

68

25

51

18

69

25

52

18

70

26

53

18

71

26

54

19

72

27

55

19

73

27

56

20

74

28

57

20

75

28

58

21

76

28

59

21

77

29

60

21

78

29

61

22

79

30

62

22

80

30

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• •

 

 

 

 

 

 

• •

 

 

 

 

 

 

• • •

 

 

 

 

 

 

• • •

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• •

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Розподіл точок по зонам

 

 

Підрахунок точок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

9

 

 

( 1 ) + ( 3 ) = 9 + 9 = 18

 

 

 

 

 

 

( 2 ) + ( 4 ) = 2 + 2 = 4

 

 

9

2

 

 

 

 

 

n = 18 + 4 = 22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.11. Діаграма кореляції

37

Існують різні методи оцінки наявності та ступеня кореляційної залежності (міри щільності зв’язку) двох ознак якості. Одним із них являється метод визначення коефіцієнта кореляції Пірсона r:

r =

n

(xi x) * ( yi y)

(11)

i=1

 

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

(xi x)2 * n

( yi y)2

 

 

 

 

 

i=1

 

 

 

i=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

i=n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* (xi x) * ( yi y)

 

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

 

або

 

r =

i=1

 

.

(12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sx * S y

 

 

 

 

Коефіцієнт кореляції змінюється в межах r [-1 ; +1],

 

r

 

1. Чим більше

 

 

його абсолютне значення, тим сильнішим є зв'язок між фактором та ознакою. Зокрема, при r 0,7 зв'язок вважається значним; при r 0,3 – зв'язок випадковий,

несуттєвий; при 0,3 r 0,7 – потрібно спеціально оцінити надійність зв’язку.

При значеннях більших 0 – зв'язок прямий, при значеннях менше 0 – зв'язок зворотній. При r < 0 із зростанням хі значення уі падають; при r > 0 із зростанням хі значення уі збільшуються.

6.7.Групування даних

Зматематичної точки зору, при аналізі даних деяка кількість інформації повинна бути віднесена до кожного даного чи їх групи. Наприклад, до кількості клієнтів, яким надані послуги, відносять дату, день тижня, прізвище надавача послуг тощо.

Така дія називається групуванням даних. Таким чином, групування даних – це вибір з усієї сукупності однорідних даних за певною ознакою або згідно з визначеним принципом.

За допомогою групування намагаються створити умови, при яких отримані дані є більш однорідними і усувається вплив певних факторів.

Групування дозволяє визначити наявність кореляції там, де інакше вона не спостерігається. Приклади групованих та негрупованих даних показані на рис.12.

Як приклад, для виявлення основних факторів, які впливають на якість наданих послуг в автосервісному виробництві, було проведене анкетне опитування головних спеціалістів підприємства ВАТ ,,Автоцентр №1” [12]. В якості першого етапу із числа факторів були виділені чотири групи, які відрізняються за характером їх участі в процесі обслуговування:

1. Техніко – економічні;

2. Організаційні;

3. Економічні;

4. Соціально-економічні.

38

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• •

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• • •

 

 

 

• • •

• •

 

 

 

 

 

 

 

• • • • • • •

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• • •

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•• • •

 

 

 

 

 

• •

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Негруповані дані

 

 

 

 

 

Груповані дані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.12. Груповані та негруповані дані

Залежність показника якості від факторів, які на нього впливають можна представити у вигляді:

y = f (x1, x2, x3,…, x18),

(13)

де у – показник рівня якості продукції (рівня якості обслуговування автомобілів), визначається як відношення частки продукції вищої категорії якості до загального об’єму випуску, %; х1, х2,…, х18 – фактори якості (табл.5).

Оскільки вибір факторів, які впливають на показник якості, являється в певній мірі довільним, тому завжди необхідно оцінити ступінь тісноти зв’язку між ними. Силу зв’язку між факторами та показником якості (в даному випадку: між технічними, соціальними, організаційними, економічними факторами та рівнем якості наданих послуг) можна визначити за допомогою коефіцієнта кореляції, який зручно обчислювати за формулою:

 

n

( yi y)(xi x)

 

rxy =

i=1

 

,

(14)

 

 

 

 

nσxσy

 

де σx ,σy – відповідно середньоквадратичні відхилення величини x, y;

і = 1, 2,…, n – кількість спостережень (значень) фактора х та ознаки у; хі, уі – значення величини х, у для і–го вимірювання.

Значення величин х1, х2,…, х18, у наведені в табл.6 – 7.

39

Таблиця 5 Структура факторів, які впливають на рівень якості продукції підприємства

Технічні

Організаційні

Економічні

Соціальні

1. Рівень

1. Коефіцієнт видачі

1. Сума надбавки до

1. Рівень підвищення

автоматизації та

автомобіля з

зарплати за вищу

кваліфікації

механізації

першого разу (х9), %.

категорію якості

працівників(х13), %.

виробництва (х1), %.

 

12), грн.

 

2. Питома вага

2. Рівень спеціалізації

 

2. Показник

прогресивних видів

виробництва (х10), %.

 

плинності кадрів

машин та

 

 

14), %.

обладнання ( х2 ), %.

 

 

 

3. Питома вага

3.Кількість

 

3. Середній стаж

використання

отриманих

 

роботи по даній

прогресивних

рекламацій(х11), шт.

 

спеціальності (х15),

технологічних

 

 

роки.

процесів

 

 

 

( х3), %.

 

 

 

4. Коефіцієнт

 

 

4. Середній рівень

оновлення основних

 

 

освіти

фондів (х4), %.

 

 

працівників(х16),

 

 

 

роки.

5. Рівень якості

 

 

5. Середній вік

вихідних матеріалів,

 

 

працівників(х17),

запчастин,

 

 

роки.

комплектуючих

 

 

 

( х5), %.

 

 

 

6. Ступінь

 

 

6. Середній розмір

зношеності

 

 

місячної заробітної

обладнання (х6), %.

 

 

плати виробничого

 

 

 

персоналу (х18), грн.

7.Питома вага активної частини фондів (х7), %.

8.Фондоозброєність одного працівника по активній частині

основних фондів(х8), грн.

Таблиця 6 Вибірка статистичних даних факторів, які впливають на якість роботи

підприємства ВАТ ,,Автоцентр №1”

X1

X2

X3

X4

X5

X6

X7

X8

X9

X10

X11

X12

1

75,3

45,9

63,7

11,5

73,0

60,0

81,7

69,7

99,0

90,7

124,9

8,7

2

75,1

43,7

64,9

9,9

72,9

59,0

81,0

69,6

98,0

90,4

124,7

7,8

3

73,8

43,8

64,3

10,2

71,7

58,9

80,9

69,5

97,0

90,5

123,6

7,7

4

74,2

43,2

63,8

10,0

71,8

58,8

80,0

69,4

96,0

90,6

123,4

6,7

5

72,6

44,7

62,9

9,5

70,9

57,9

79,9

69,3

95,0

90,2

123,9

6,3

40