Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTZ_Bilonog (1).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

10. Основні типи рисунку протектора шин та їх характеристики

Шини можуть мати ненаправлений, направлений і асиметричний рисунок протектора.

Ненаправлений малюнок протектора є найбільш універсальним. Шина володіє однаковими властивостями незалежно від напряму обертання. Шини з таким малюнком, як правило, відносяться до категорії «бюджетних» і мають найбільше розповсюдження. Такими шинами комплектуються багато автомобілів на заводі-виробнику.

Рис .10.1. Ненаправлений малюнок протектора шини

Шини направленого обертання володіють кращою здатністю відводити воду із зони контакту Зовнішній вигляд «направленого» протектора сучасної дощової шини представлений на фото. В залежності від напрямку обертання - протектор такої шини абсолютно по-різному працює в умовах, коли дорога покрита водою.

Рис.10.2. Напрвлений малюнок протектора шини

Якщо шина встановлена ​​правильно, вода, що опинилася в плямі контакту не виштовхується вперед по ходу руху, а потрапляє в канавки і видавлюється через них назовні. Якщо ж шина встановлена ​​неправильно, то рух води відбувається у зворотний бік. Вода збирається від країв протектора до його середини. Тим самим сприяє акваплануванню навіть на невисоких швидкостях. Має значення також залишкова глибина протектора - тобто водовідвідних канавок. Саме тому Правила Дорожнього Руху лімітують цей параметр.

Рис.10.3. Схема встановлення шин

Крім шин з направленим малюнком протектора, існують шини з асиметричним і з направленим асиметричним малюнком протектора. Це означає, що протектор складається з двох частин з різним малюнком. Такий малюнок використовується для реалізації різних властивостей в одній шині. Наприклад, зовнішня частина протектора краще працює на сухій дорозі, а внутрішня частина протектора краще працює на мокрій. Виробники шин обов'язково указують на шинах з направленим малюнком напрям обертання, наприклад, стрілкою і написом «Rotation». А на шинах з асиметричним малюнком обов'язково вказується зовнішня і внутрішня сторона покришки. Наприклад, "Outside" або "Side facing out" - зовнішня сторона установки шини. Відповідно, "Inside" або "Side facing in" - внутрішня сторона установки шини. Рекомендації виробника по установці шин засновані на різних дослідженнях дослідах і випробуваннях. При цьому враховується особливості роботи шини в різних умовах. І якщо на шинах є орієнтуюча стрілка або написи, потрібно слідувати рекомендаціям виробника.

Шини підвищеної прохідності

Шини для експлуатації на дорогах з твердим покриттям (асфальт, бетон) мають протектор з неглибоким малюнком. Такий протектор забезпечує хороше зчеплення. Для експлуатації на дорогах без покриття або поза доріг - потрібні шини з іншим малюнком протектора. Протектор шин для м'яких грунтів має малюнок у вигляді рідкісних великих шашок. При русі - шашки занурюються в грунт і забезпечують хороше зчеплення. Така шина може мати вигляд - грунтозацепи по краях і шашки по центру. Крайній ступінь «позашляховий» - рідкісні високі грунтозацепи у вигляді «ялинки». І зрозуміло, спрямоване обертання. Але такі шини при експлуатації на твердому покритті видають сильний шум і викликають вібрацію; у них невисокі зчіпні властивості (за рахунок малого плями контакту). Для піску, слабких грунтів і прохідних боліт існують свої, особливі шини. Так звані, «Шини низького тиску» Вони мають велику ширину, чималий зовнішній діаметр і велика за площею пляма контакту. Працюють при дуже малому внутрішньому тиску (0,2-0,4 Атм) і забезпечують малий тиск на грунт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]