Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTZ_Bilonog (1).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

3.Пасивна безпека транспортних засобів

Пасивна безпека — сукупність конструктивних та експлуатаційних властивостей автомобіля,спрямованих на зниження небезпеки дорожньо-транспортної пригоди[1]. Включає в себе:

  • подушки безпеки;

  • м'яті або м'які елементи передньої панелі;

  • складається рульову колонку;

  • травмобезпечний педальний вузол — при зіткненні педалі відокремлюються від місць кріплення і зменшують ризик пошкодження ніг водія;

  • інерційні ремені безпекиз преднатяжителями;

  • енергопоглинаючі елементи передньої та задньої частин автомобіля, мнуться при ударі — бампери;

  • підголівники сидінь — захищають від серйозних травм шию пасажира при ударі автомобіля ззаду;

  • безпечне скло: загартоване, яке при руйнуванні розсипається на безліч негострих осколків татриплексів;

  • дуги безпеки, посилені передні стійки даху і верхня рамка вітрового скла в родстерахтакабріолетах;

  • поперечні бруси в дверях, тощо.

Подушка безпеки — система пасивної безпеки (SRS, Supplementary Restraint System) в транспортних засобах.Являє собою еластичну оболонку, яка наповнюється повітрям або іншим газом. Подушки безпеки широко використовуються для пом'якшення удару у разі автомобільного зіткнення.

Ремені безпеки, запобіжний пристрій, що утримує водія і пасажирів легкового автомобіля на своїх сидіннях в разі дорожньо-транспортного випадку. Вживання Р. би. значно знижує тягар наслідків при зіткненнях, перекиданнях і різких уповільненнях руху автотранспортних засобів.

Рис 3.1. Ремені безпеки автомобіля

Рис 3.2. подушка безпеки автомобіля

Фундаментом оновленої Mazda3 служить міцна несуча конструкція кузова з інтегрованою системою перерозподілу і поглинання енергії зіткнення/MAIDAS /. Вона містить підсилювальні елементи та внутрішні вставки з високоміцної сталі - в передніх / А / стійках, середніх стійках / де розташовані петлі бічних дверей /, а також в порогах. Завдяки збільшенню кількості точок зварки, використовуваних при з'єднанні внутрішніх бічних панелей кузова з передніми і середніми стійками, утворюються надзвичайно міцні зварні з'єднання.

У двері вбудовані бруси, що захищають салон при бічному ударі. У конструкцію їх передньої частини додані спеціальні підсилювальні елементи. Тому двері добре протистоять ударам при аварії. Що стосується задньої частини кузова, то задній підрамник відштампований особливим чином з високоміцної сталі і містить більш товсті і прямі поперечки. Така конструкція покликана розсіювати енергію зіткнення, передаючи її вперед і відводячи від паливного бака.

У базову комплектацію Mazda3 входять: фронтальні і бічні подушки безпеки і шторки безпеки, активні передні підголівники, які запобігають травми шийного відділу хребта; а також ремені безпеки з подвійними натягами і обмежувачами зусилля натягу / LLR /, зменшуючи навантаження на грудну клітку пасажирів при спрацьовуванні ременя . Для захисту водія передбачені гальмівна педаль і накладки в зоні ніг водія, які руйнуються в разі аварії. Тій же меті служить рульова колонка, яка при зіткненні деформується, поглинаючи енергію удару.

Крім того, оновлена ​​Mazda3 успадкувала від попередньої моделі системи захисту пішоходів. Капот має енергопоглинаючу конструкцію, як і кронштейни крил, щоб знизити ризик травм пішоходів при зіткненні з автомобілем. Бруси бампера заповнені спіненим матеріалом, а нижня частина бампера зроблена з енергопоглинаючої пластмаси.

Mazda 3

Защита водителя при фронтальном ударе

★★★★

Защита пассажира при фронтальном ударе

★★★★

Защита водителя при боковом ударе

★★★

Защита заднего пассажира при боковом ударе

★★★

Рейтинг опрокидываемости

★★★★

Снаряженная масса

1283 кг

Испытания проводились по правилам NHTSA

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]