Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mospanenko.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
53.9 Кб
Скачать

4. Фактори, які забезпечують якість

4.1. Упаковка.

Марочні, молоді й витримані вина вступають у мережу в пляшках з темно-зеленого скла по 0,1; 0,2; 0,25; 0,5; 0,75; 0,8 і 1,0 дм3, соціальній та фігурних і сувенірних пляшках, виготовлених із матеріалів. Провина для експорту, і навіть ігристі і шампанські вина розливають у нові пляшки. Заполняютть пляшки молодими без витримки винами - за обсягом, марочними іигристими винами - за рівнем. Висота рівня для шампанських і ігристих вин від верхнього краю вінця пляшки повинна бути (8+1 ) див при 20° З. Також використовується комбінована упаковка з урахуванням картону і полімерів. Укупоривают пляшки корковими, комбінованими корковими, поліетиленовими і кроненпробками. Поверх корковой чи поліетиленової пробок, комбінованої коркової пробки на шийку пляшки надягають алюмінієвий чи пластмасовий ковпачок. На пробку зигристими винами вдягають мюзле, яке закріплюють за пасок горла пляшки, шийку пляшкифольгируют рік врожаю. Слово «вино- не ставиться. На французьких винах групи У.О.Ц.Б. на етикетці розташовується ярлик (>1_аЬе1; марка) гарантії якості, видають на період від 3 до 6 місяців. Факультативна інформація: сорт винограду; забарвлення вина; спосіб виготовлення; географічне місце і назву виноградного господарства; ідентифікаційний номер партії і важливе місце розливу винні у пляшки, і навіть додаткові характеристики, гарантують якість вина (історичні і відомості, спеціальні написи і малюнки, ім'я власника, контур його садиби, фамільний герб тощо. Для категорії їдалень і місцевих вин обов'язкова інформація повинна містити слово «вино», об'ємну частку спирту, номінальну місткість пляшки, місце розливу, назва регіону, країни й конкретного виноробного господарства.

4.2. Маркування

Маркування вин проводиться відповідно до ГОСТ Р 51074-2003 «Продукти харчові. Інформація для споживача» (додаток Б) і згідно з ГОСТ Р 51149-98 «Провина. Упаковка, маркірування, транспортування і збереження». Маркування імпортних вин. Країни (Міжнародна організація виноградарства і виноробства), здійснюють маркірування виноградних вин відповідно до вимогами до інформації, прийнятих у Парижі 1985 р. Цих норметикетиро-вания дотримуються всі країни - виробники вин, включаючи США, Японію, ПАР та інших. На етикетку наносяться такі відомості: регіон (орієнтир для придбання вина), рік врожаю (свідчить про час витримки, якість продукції і на ціну), клас якості і важливе місце розливу (вина, розлиті у місцях виробництва, і «>негоцианские» - на заводах, розміщених у інших регіонах).

За законодавством країн ЄС маркірування тихих вин повинна містити дві групи позначень: обов'язкові і факультативні. Обов'язкова інформація зосереджена на етикетці і має об'єктивні інформацію про вини.Факультативная (додаткова) інформація чаще помещается на контретикетке і включає у собі відомості:

  • якість вина (забарвлення, особливості букета, пахощів, смаку);

  • спосіб виготовлення;

  • сорт винограду;

  • назва виноградного господарства (карта місцевості, де справили вино); торгову марку, адресу, печатка і підпис власника; рекомендації споживанням;

  • спеціальний штрихової код для розшифровки походження і вартості вина.

Зміст обов'язкової і факультативною інформації залежить від категорії якості вина. Для 6 - ти вин вищої категорії обов'язкова інформація включає:

  • район виробництва;

  • маркірування категорії якості ;

  • номінальний обсяг ;

  • найменування особи, господарства чи підприємства, здійснює розлив вина;

  • об'ємну частку спирту;

  • назва держави, що виробляє вино.

4.3. Транспортування та зберігання

Транспортирують вина транспортом всіх видів в критих транспортних засобах. При міжміських перевезеннях - із дотриманням правил перевезень і температурні умови. При внутрішньо міських перевезеннях допускається транспортування винні у контейнерах або у відкритих транспортних засобах.

Пляшки з марочними винами перед укладанням до шухляд обертають папером чи целофаном.

Пляшки з колекційними винами повністю обертають папером чи целофаном і вкладають в художньо оформлені коробки з анотацією в ній щодо правил збереження і звернення.

Провина без витримки, витримані і марочні також може бути покладені в сувенірні коробки, і колекційні вина.

Пляшки з вином вкладають в дерев'яні, картонні, пластмасові ящики, контейнери і тару-обладнання.

Оптимальною температурою для зберігання вин вважається 8-16 градусів З. За більш низької температури з'являється помутніння через випадання в осад солей винної кислоти, за більш високої температурі зберігання виникає помутніння білкового характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]