Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mospanenko.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
53.9 Кб
Скачать

6. Фальсифікація та брак

Оскільки продаж вина приносить дуже серйозні доходи як виробнику, і реалізатору, спокуса підробити чи збільшити їх обсяги шляхом розведення водою або дешевшим технічним спиртом завжди є як в реалізатора, і у виробника будь-який алкогольну продукцію.

Виробники виробів найчастіше допускають технологічні фальсифікації шляхом заміни натурального сировини (трав, плодів, коренів, цукру, меду тощо.) синтетичними барвниками, ароматизаторами,подсластителями, гліцерином та інших. Чимало з подібних застосовуваних замінників уявити не можуть небезпеку здоров'я споживачів, а то й перевищені їх гранично припустимі норми. Проте необхідної інформації, або дезінформація вводить споживачів на оману, наприклад, зображення натуральних плодів в штучних винах, що, згідно зі ст. 10 Закону РФ «Про захист прав споживачів»недопустимо.

Окрашивание вина, зазвичай, застосовується приховування інших підробок, наприклад, розведення. Проте відомі випадкиперекрашивания окремих сортів малоцінних білих вин в червоні. Добре, для фарбування вин використовуються природні барвники (ягоди смородини, горобини, чорниці, водний буряковий настій та інших.), а чи не синтетичних барвників (анілінова, нафталінова,антраценовая фарби,индигокармин,тартразин, фуксин), чимало з яких не є лише шкідливими (тартразин), а й небезпечними, інколи навіть отруйними сполуками (фуксин).

Разбавление виноградного вина малоцінними продуктами (наприклад, дешевим плодово-ягідних вином) збільшення його обсягу – це найпоширеніший й те водночас самий грубий спосіб фальсифікації як із виробництві вина, і за його реалізації. Через війну змінюються інтенсивність кольору, насиченість букета, зменшується фортеця вина. Зазвичай, такі вина «виправляють» запровадженням різних хімічних компонентів (спирту, частіше технічного, що містить сивушні олії;сахарозаменителей і штучних барвників).

Для виробництва «штучних» вин непотрібен виноградний сік, оскільки вони є добре підібрану суміш компонентів,органолептически сприйняту як виноградне вино. До її складу можуть входити вода, дріжджі, цукор,виннокислий калій, кристалічна винна і цитринова кислоти, кора, гліцерин, етиловий спирт,енантовий ефір, і інші з'єднання перетворені на залежність від рецептури.

7. Сучасний ринок товару

7.1. Основні виробники

Найбільшими виробниками натуральних вин в Україні є:

  • Одесавинпром (Французький Бульвар);

  • Масандра (Виноробний комбінат «Масандра»);

  • Інкерман (Інкерманський завод марочних вин);

  • Магарач;

  • Шабо;

  • Кримський винний дім.

7.2. Насиченість ринку

В Україні переробкою винограду й виробництвом вина, шампанських вин і коньяку займається близько 200 підприємств.

Серед виноробної продукції у свідомості споживача шампанське залишається святковим продуктом, призначеним для споживання за святкових умов. Його реалізація активізується в жовтні, різко падає в січні і практично затихає до квітня. На даний момент шампанські вина виробляють на 11 заводах, причому 90% продукції виробляється прискореним (акратофорним) методом. Три підприємства, а саме «АЗШВ», «КЗШВ», «Новый свет» використовують класичну французьку технологію, яка вимагає більше зусиль, часу і засобів, хоча слід зазначити, що в останні роки в Україні встановлено зростання споживчого попиту на шампанське, вироблене за класичною технологією. На сьогодні ринок шампанських вин насичено продукцією вітчизняного виробництва. Імпорт шампанського невеликий і в грошовому виразі складає близько USD500 тисяч в цінах інвойсів за рік. При цьому більше 90% імпорту припадає на продукцію з Молдови, хоча унаслідок відсутності рекламної підтримки, продажі ігристих вин в тому числі найбільш відомого молдавського виробника – заводу «Сricova», поки неістотні. В 2004 р. приріст ринку шаманських вин порівняно з 2003 р. склав 22% (після майже 6-річного спаду), в 2005 році - 18%, а в 2006 році – всього 2%.

Висновки

Виноградні вина — це напої, одержані шляхом зброджування виноградного соку або соку з м'язгою з додаванням або без додавання спирту та інших компонентів, передбачених технологічною схемою.

Основними виноробними районами України є Крим, Закарпаття і південні області.

Виноградні вина характеризуються індивідуальним складом і відповідною харчовою та біологічною цінністю. Значну роль у формуванні смаку вина відіграють органічні кислоти, основними серед яких є винна і яблучна.

При вмісті останньої більш як 2 г/л вино набуває різкого смаку. Кислий

виннокислий калій кристалізується на стінках тари і разом з виннокислим кальцієм зумовлює "кристалічне" помутніння вин.

Вина багаті антоціанами, особливо червоні, катехінами, флавонолами і

лейкоантоціанами, які мають Р-вітамінну активність. Вони зумовлюють високі бактерицидні властивості вин і відповідне їх використання для лікувальних цілей.

У виноградних винах міститься незначна кількість вітамінів за винятком Р-активних сполук і іонізиту. Вина багаті на мінеральні речовини, особливо калій (до 1,8 г/л — у червоних винах і до 1 г/л — у білих), кальцій, магній, залізо. Більшість мінеральних речовин впливає на біохімічні процеси у вині, а також на обмін речовин в організмі людини.

Важливе значення у формуванні споживних властивостей вин відіграють азотисті, ароматичні речовини і ферменти.

Проте надмірне споживання вина шкідливе для організму людини.

Список використовуваної літератури

1. Герасимова В.А.,БелокуроваЕ.С.,Витовтов А.А.Товароведение й експертизу смакових товарів -Спб.: Пітер, 2005

2.Гамидуллаев С.Товароведение й експертизу продовольчих товарів: Навчальний посібник. -Спб.: Альфа, 2000

3. ДмитриченкоМ.И. Експертиза якості і виявлення фальсифікації продовольчих товарів. -Спб.: Пітер, 2003

4. Іванов М.Г. Світ вина. - Смоленськ:Русич, 2001

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]